ΣΙΝΕ

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεση για την εξέλιξη των τιμών 2013

Οι πολιτικές αποδίδουν, οι τιμές αποκλιμακώνονται...
Tην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης για την εξέλιξη των τιμών στην ελληνική αγορά έκαναν σήμερα ο...

υφυπουργός Ανάπτυξης κι Ανταγωνιστικότητας, Αθανάσιος Σκορδάς και οι Γενικοί Γραμματείς Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός και Βιομηχανίας και Καταναλωτή Γιώργος Στεργίου, σε συνέντευξη Τύπου.

Αναφερόμενος στην έκθεση που εκδίδεται για δεύτερη συνεχή χρονιά από το ΥΠΑΝ, ο κ. Σκορδάς υπογράμμισε ότι η πτώση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 1,7% σε ετήσια βάση το 2013 (Δεκ. 2013 με Δεκ. 2012) συνοδεύθηκε από τη μείωση των τιμών στα περισσότερα βασικά είδη.

Σύμφωνα με την έκθεση, η μειωμένη ζήτηση έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη συμπίεση των τιμών σε πολλά είδη ευρείας κατανάλωσης.

Όμως, θετική συμβολή φαίνεται ότι είχαν επίσης μια σειρά μέτρων και μεταρρυθμίσεων όπως η θέσπιση εκπτωτικών περιόδων, η Κυριακάτικη λειτουργία των μικρών καταστημάτων, η λειτουργία της αγοράς καταναλωτή, η εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά και η απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων.

Ο κ. Σκορδάς παρατήρησε ότι παρατηρείται αποκλιμάκωση των τιμών συνολικά στον τομέα της διατροφής, με εξαίρεση το μοσχαρίσιο κρέας, τις πατάτες και τα γαλακτοκομικά, τομείς στους οποίους παρατηρείται μείωση της παραγωγής, και αύξηση της ζήτησης διεθνώς. Ο κ. υφυπουργός υπογράμμισε ότι είναι η δεύτερη χρονιά που πέφτουν οι τιμές στα είδη διατροφής, σε αντίθεση με όλες τις χώρες της ΕΕ, κυρίως δε τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, στις οποίες ασκούνται περιοριστικές πολιτικές, όπου τα σχετικά στοιχεία της Eurostat δείχνουν αυξητική πορεία στη σχετική κατηγορία αγαθών. Συναφώς, παρέπεμψε στην έκθεση, επισημαίνοντας ότι οι τιμές στη διατροφή και τα μη αλκοολούχα κατέγραψαν πτώση το 2013 και μάλιστα επιταχυνόμενη για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Σε άλλα είδη, όπως το μέλι, το κατσίκι και το αρνί, ο καφές, το σπορέλαιο, το ψωμί, οι σοκολάτες, τα όσπρια, τις ελιές και τα αυγά, η μείωση των τιμών κυμάνθηκε μεταξύ 3,5% και 1% κατά μέσο όρο.

Ο κ. Σκορδάς ανέφερε ως συμπέρασμα, ότι ενώ μετριάζεται η πτώση του ΑΕΠ, όπως δείχνει ο σχετικός πίνακας (σελ. 7), παράλληλα επιταχύνεται η πτώση των τιμών, πράγμα που αποδεικνύει ότι η συνολική πολιτική που ακολουθείται και οι συντονισμένες παρεμβάσεις στη λειτουργία της αγοράς, έχουν αρχίσει να αποδίδουν κι αυτό να γίνεται όλο και πιο αντιληπτό από τους πολίτες. Πρόσθετη απόδειξη για την ανάσχεση της υφεσιακής πορείας αποτελεί η αύξηση που καταγράφουν οι λιανικές πωλήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σημείωσε πτώση 2,2% περίπου το τέταρτο τρίμηνο και 1,1% το τρίτο τρίμηνο του 2013 έναντι ανόδου 1,1% και 1,3% τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2012 παρότι το ΑΕΠ υποχώρησε λιγότερο τα δυο τελευταία τρίμηνα του 2013 σε σχέση με το 2012.

- Δείτε την περιγραφή της έκθεσης, σε μορφή pdf, εδώ

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: