ΣΙΝΕ

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Στο εδώλιο 92 άτομα για την κομπίνα με τα δάνεια - μαϊμού στα Γρεβενά. Σε 1,62 εκ € αποτιμάται η ζημιά του Ελληνικού δημοσίου

Ενενήντα δύο άτομα θα καθίσουν την Τρίτη 25 φεβρουαρίου στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Γρεβενών για την κομπίνα με τα μαϊμού δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου που έλαβαν απο...
την Αγροτική τράπεζα. Την υπόθεση εφερε στο φως της δημοσιότητας το Vetonews.gr, (κλικ εδώ) ενώ στην συνέχεια το θέμα πήρε πανελλαδικές διαστάσεις αφού αναδημοσιεύτηκε σε μεγάλες εφημερίδες (κλικ εδώ), εδω.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τρεις κατηγορίες, ''της απάτης ιδιαιτέρα μεγάλης αξίας, της απάτης, και της χρήσης ψευδούς βεβαίωσης''.

Ο Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Γρεβενών διαπιστώνει ότι ''οι κατηγορούμενοι έβλαψαν την περιουσία του ελληνικού δημοσίου και σε κάποιες περιπτώσεις διαπιστώνει ότι η ζημιά είναι ιδιαιτέρως μεγάλη''.

Η πολύκροτη υπόθεση απασχόλησε τις αρχές μετά τις καταγγελίες και την μήνυση που κατέθεσε ο κτηνοτρόφος Παναγιώτης Μαρκόπουλος όταν διαπίστωσε με έκπληξη ότι στο ταμείο της Τράπεζας όπου περίμενε για να λάβει το άτοκο δάνειο ύψους 15.000 €, κοινοί γνωστοί του που δεν ήταν κτηνοτρόφοι και δεν διέθεταν τον απαραίτητο αριθμό μητρώου, ελάμβαναν δάνειο πολλαπλάσιο από το δικό του. Οι περισσότεροι εξ΄αυτων είχαν δηλώσει με κάθε επισημότητα, δηλαδή με τις υπογραφές βεβαιότητας του διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Γρεβενών ψευδή στοιχεία ότι διαθέτουν κτηνοτροφική φάρμα προκειμένου να λάβουν την μεγαλύτερη δυνατή άτοκη χορήγηση.

Το παραπάνω γεγονός ο κτηνοτρόφος το ανέφερε στα κεντρικά της Αγροτικής Τράπεζας αλλά και στο γραφείο του τότε υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Κιλτιδη. Ενώ την ίδια στιγμή κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Γρεβενών κατά παντός υπευθύνου.

Η διαδρομή του χρήματος
Ένας προϊστάμενος της κτηνιατρικής υπηρεσίας των Γρεβενών και διευθυντικά στελέχη της Αγροτικής Τράπεζας συνθέτουν τον σκελετό στον οποίο στήθηκε η αλόγιστη σπατάλη χρημάτων με την εγγύηση μάλιστα του ελληνικού δημοσίου. Η μεγάλη κομπίνα στήθηκε το 2008, όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών δημοσίευσε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως απόφαση για "χορήγηση πιστωτικών διευκολύνσεων σε κτηνοπτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις". Τότε στα γκισέ της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας των Γρεβενών δημιουργήθηκαν ουρές, καθώς άνθρωποι κάθε ηλικίας και επαγγέλματος έσπευσαν να πάρουν ζεστό χρήμα που μοιράζονταν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Όλοι ήταν εφοδιασμένοι με μία ψευδή βεβαίωση, της Κτηνιατρικής υπηρεσίας Γρεβενών και έφεραν την υπογραφή του διευθυντή της υπηρεσίας Δ. Λόλα. σύμφωνα με την οποία κατείχαν κτηνοτροφικές μονάδες και διατηρούσαν ζώα για πάχυνση. Με τη ψευδή βεβαίωση στην συνέχεια η ΑΤΕ μοίρασε άφθονο χρήμα, χορηγώντας άτοκα δάνεια πενταετούς διάρκειας. Παρότι η Τράπεζα διατηρούσε μητρώο με τους κτηνοτρόφους και τα ζώα τους ο αρμόδιος υποδιευθυντής του καταστήματος κ. Ευάγγελος Σχοινάς για άγνωστο λόγο δεν έκανε χρήση αυτής της δυνατότητας και χορήγησε τα δάνεια με μόνα δικαιολογητικά την ψευδή βεβαίωση που προσκόμισαν οι δήθεν δικαιούχοι.

Τα δάνεια χορηγήθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και το επιτόκιο ήταν επιδοτούμενο κατά 100% από το δημόσιο. Το ποσό της δανειοδότησης καθορίσθηκε με βάση τις παρακάτω κατηγορίες ζώων:

Αιγοπρόβατα 10 €/ζώο
Αγελάδες γαλακτοπαραγωγής 300 €/ζώο
Μοσχάρια 150 €/ζώο
Χοιρομητέρες εντατικής εκτροφής 400 €/ζώο
Χοιρομητέρες υπαίθριας εκτροφής 100 €/ζώο
Όρνιθες αβγοπαραγωγης 2 €/όρνιθα
Πουλερικά πάχυνσης 0,2 €/πουλερικό

Έτσι οι δήθεν δικαιούχοι δήλωναν ότι κατείχαν ανύπαρκτο αριθμό ζώων, έδειχναν προτίμηση στις χοιρομητέρες για να πάρουν το μεγαλύτερο ύψος χρηματοδότησης. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η ζημιά που έχει υποστεί το δημόσιο από τους 92 κτηνοτρόφους και δήθεν κτηνοτρόφους ανέρχεται στα 1,62 εκ €. Ο νομοθέτης προέβλεψε ότι ο ακριβής αριθμός και το είδος των ζώων θα προκύπτουν βάσει πρόσφατης βεβαίωσης της αρμόδιας κτηνιατρικής υπηρεσίας στη δικαιοδοσία της οποίας υπάγεται η κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Μάλιστα όρισε ως ασφαλιστική δικλείδα ότι το πιστωτικό ίδρυμα που θα χορηγούσε το δάνειο θα πρέπει να διασταυρώσει την ορθότητα των στοιχείων που δηλώνει ο κτηνοτρόφος από την βάση δεδομένων που τηρείται στον τοπικό ΟΠΕΚΕΠΕ ή τη βάση δεδομένων που τηρείται στην γενική διεύθυνση κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.


Γράφτηκε από τον ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ 

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ


Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: