ΣΙΝΕ

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Δήμος Αθήνας: Δημοσκοπήσεις - Οι δύο «εμφύλιοι» που δείχνουν τα γκάλοπ

Με προπορευόμενο τον νυν δήμαρχο κ. Γιώργο Καμίνη, ξεκίνησε η κούρσα για τον Δήμο Αθήνας, όπως δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις...
που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Στη δημοσκόπηση της Alco που δημοσίευσε το «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής, ο νυν δήμαρχος του Δήμου Αθήνας προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 18,4%. Έπονται ο «επίσημος» υποψήφιος της ΝΔ κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος 13,1%, ο γαλάζιος «αντάρτης» κ. Νικήτας Κακλαμάνης με 12,15%, ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής κ. Ηλίας Κασιδιάρης με 10,8%, ο «εκλεκτός» του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης με 10,7%, ο κ. Νίκος Σοφιανός (ΚΚΕ) με 4,7%, ο κ. Βασίλης Καπερνάρος (ΑΝΕΛ) με 4,3%, και ο κ. Γ. Αμυράς με 2,6%. Αποχή-λευκό επιλέγει το 6,8% και δεν απαντά το 16,5% των ερωτηθέντων.

Παρόμοια εικόνα έδωσε και δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό της εφημερίδας «Realnews», με τον σημερινό δήμαρχο να συγκεντρώνει 20%. Ακολουθούν ο κ. Σπηλιωτόπουλος με 13,4%, ο κ. Κακλαμάνης με 12,4%, ο κ. Κασιδιάρης με 11%, ο κ. Σακελλαρίδης με 9,6%, ο κ. Καπερνάρος με 6,4%, ο κ. Σοφιανός με 6,2%, Γρηγόρης Βαλλιανάτος με 1,7%, ενώ άλλον υποψήφιο δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 2,6% των συμμετεχόντων στην έρευνα.

Οι μάχες σε Καντροδεξιά και Κεντροαριστερά
Από την ανάλυση των ευρημάτων που αποτυπώνονται στη δημοσκόπηση της Alco για το «Θέμα», αλλά και στις άλλες έρευνες, προκύπτει μια αμφίρροπη αναμέτρηση, η οποία θα κριθεί σε δύο πεδία συγκρούσεων από αντιπάλους που «ψαρεύουν» στις –ιδεολογικά- κοινές δεξαμενές ψηφοφόρων.

Το πρώτο πεδίο σύγκρουσης είναι στην Κεντροδεξιά με τη σκληρή «εμφύλια» διαμάχη για το πλασάρισμα στο δεύτερο γύρο ανάμεσα στους δύο υποψηφίους από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας, τον «επίσημο» κ. Σπηλιωτόπουλο που παίρνει μεγαλύτερο μερίδιο από τους «γαλάζιους» ψηφοφόρους και τον «αντάρτη» κ. Κακλαμάνη που έχει μεγαλύτερη διεισδυτικότητα στους όμορους χώρους και εισπράττει περισσότερη συμπάθεια από τους ψηφοφόρους άλλων (αντιπολιτευόμενων) παρατάξεων.

Το δεύτερο συγκρουσιακό πεδίο είναι στον χώρο της Κεντροαριστεράς και θα εξελιχθεί ανάμεσα στον κ. Καμίνη που έχει «πάρει κεφάλι», καθώς το 31% των Αθηναίων αποτιμά θετικά το έργο του, και στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος μπήκε στην αφετηρία της κούρσας με το μειονέκτημα της έλλειψης αναγνωρισιμότητας, καθώς ένας στους δύο πολίτες της πρωτεύουσας δηλώνει ότι δεν τον γνωρίζει για να τον κρίνει.

Έτσι, «κλειδί» στην αναμέτρηση αναδεικνύεται το ποσοστό που θα λάβει στον πρώτο γύρο ο κ. Σακελλαρίδης. Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί αρκετές ελπίδες να αυξήσει την απήχησή του, καθώς έχει χαμηλή αναγνωρισιμότητα και μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματός του. Η ενδεχόμενη άνοδος της απήχησής του αφενός θα επηρεάσει τη δυναμική του κ. Καμίνη, ο οποίος βρίσκει ερείσματα σε όλους τους χώρους, αλλά κυρίως στην Κεντροαριστερά, και αφετέρου μπορεί να αφήσει εκτός δεύτερου γύρου τους κεντροδεξιούς υποψηφίους, εφόσον παραμείνει το σημερινό διχαστικό σκηνικό και δεν πάρει κάποιος, είτε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, είτε ο κ. Κακλμάνης, σοβαρό προβάδισμα.

Στον πρώτο γύρο κρίνεται ο Καμίνης
Σύμφωνα με τις απαντήσεις που δίνουν οι Αθηναίοι, ο σημερινός δήμαρχος θα εξασφαλίσει την επανεκλογή του εφόσον καταφέρει να περάσει στο δεύτερο γύρο, ανεξάρτητα από τον αντίπαλο με τον οποίο θα αναμετρηθεί τη δεύτερη Κυριακή. Το μεγαλύτερο ποσοστό θα συγκεντρώσει ο κ. Καμίνης (42% έναντι 28%), έχοντας, όπως και το 2010, απέναντί του τον κ. Κακλαμάνη, ενώ μάλλον άνετη θα είναι η επικράτηση του και με τους κυρίους Σακκελλαρίδη (33% έναντι 19%) και Σπηλιωτόπουλο (32% έναντι 21%).

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι αντίπαλοι του κ. Καμίνη για τον Δήμο Αθήνας, μπορούν να τον νικήσουν μόνον εφόσον τον θέσουν εκτός μάχης από τον πρώτο γύρο, κάτι που και ο ίδιος μάλλον διαβλέπει ως κίνδυνο και γι΄ αυτό σε δηλώσεις του μετά τις δημοσκοπήσεις ανέφερε ότι «αυτή η μάχη θα είναι πιο δύσκολη από την προηγούμενη».

Από την εκτίμηση των στοιχείων, τέλος, που φέρνουν στο φως οι έρευνες, εκτός δεύτερου γύρου θα μείνει κατά πάσα πιθανότητα ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής κ. Κασιδιάρης, καθώς η απήχησή του στους ψηφοφόρους του κόμματός του «πιάνει ταβάνι», αλλά δεν διεισδύει σε άλλους χώρους και τρεις στους τέσσερις Αθηναίους έχουν έντονα αρνητική γνώμη για το πρόσωπό του.

fimes.gr

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: