ΣΙΝΕ

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Κοζάνη: Άφησαν στην Ιταλία μαθητή του 1ου ΓΕΛ που πήγε μόνος του στην 7ημερη εκδρομή!

Είχε τιμωρηθεί με στέρηση συμμετοχής για την επιμονή του στην κατάληψη και «προβληματική συμπεριφορά» – Πήρε μόνος του αεροπλάνα και τρένα για να βρει τους...
συμμαθητές του – Γιατί δεν τον έβαζαν στα λεωφορεία – Τι λέει η διεύθυνση του Λυκείου!

Ένα πραγματικά πρωτοφανές περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια της 7ημερης σχολικής εκδρομής των μαθητών του 1ου Γενικού Ενιαίου Λυκείου Κοζάνης, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες.

Η όλη ιστορία έχει ως εξής:
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Kozanimedia, τις οποίες επιβεβαίωσε και η ίδια η διεύθυνση του εν λόγω Λυκείου, από τον περασμένο Νοέμβριο, μαθητής της 3ης τάξης τιμωρήθηκε με απόφαση (λευκό ψήφισε μια καθηγήτρια) του Συλλόγου Διδασκόντων με στέρηση του δικαιώματος συμμετοχής στην εκδρομή, με το αιτιολογικό πως επέμενε στη συνέχιση της κατάληψης, αλλά και πως είχε «προβληματική συμπεριφορά», σύμφωνα και με τα όσα ανέφερε η διευθύντρια του 1ου ΓΕΛ Θεοδώρα Μουστάκα. Στην ερώτησή μας για ποιο λόγο επιβλήθηκε η εν λόγω ποινή και όχι μια αποβολή, για παράδειγμα, η ίδια απάντησε πως ο εν λόγω μαθητής είχε συλληφθεί με ποτό στην περυσινή εκδρομή, ενώ εάν είχε αποβληθεί, τότε θα κινδύνευε να χάσει τη χρονιά λόγω απουσιών.

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί πως το Kozanimediaεπικοινώνησε με δικηγόρο, ο οποίος σημείωσε πως υπάρχει ζήτημα νομιμότητας της εν λόγω ποινής στέρησης μαθητή από το δικαίωμα συμμετοχής στην εκδρομή, επικαλούμενος τον Νόμο 104/1979. Μάλιστα, η οικογένεια του εν λόγω μαθητή έχει επιλέξει, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, τη δικαστική οδό, για την εν λόγω τιμωρία.

Όταν, λοιπόν, έφτασε η ώρα της εκδρομής, τα λεωφορεία ξεκίνησαν από την Κοζάνη, για την Ιταλία, χωρίς τον συγκεκριμένο μαθητή, ο οποίος, ωστόσο, ήθελε να ζήσει τη μοναδική αυτή εμπειρία, μαζί με τους συμμαθητές του. Έτσι, μόνος του, μάλλον με…περισσό θάρρος, χωρίς να έχει πολλά στοιχεία και χρήματα στη διάθεσή του, έφτασε αεροπορικώς στη Ρώμη, μέσω Αθήνας. Εκεί, μέσω sms, έμαθε το ξενοδοχείο στο οποίο διέμεναν οι συμμαθητές του και πήγε να τους βρει.

Όταν, λοιπόν, η 7μελης αποστολή των καθηγητών του 1ου ΓΕΛ πληροφορήθηκε την εκεί παρουσία του μαθητή, επικοινώνησε με τη διεύθυνση του σχολείου (όπως μας επιβεβαίωσε η ίδια η κυρία Μουστάκα), η οποία έδωσε την εντολή να μην πάρουν το παιδί μαζί τους σε κανένα λεωφορείο και σε καμία μετακίνηση!

Ο νεαρός, λοιπόν, με δικά του έξοδα, ακολουθούσε τους συμμαθητές του καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδρομής και ενώ οι επτά καθηγητές-συνοδοί δε δέχθηκαν να επιβιβαστεί στα δικά τους λεωφορεία. Όταν, λοιπόν, η αποστολή αναχώρησε από τη Ρώμη προς τη Φλωρεντία, άφησαν τον μαθητή στην ιταλική πρωτεύουσα, με το παιδί να παίρνει… τρένο, ώστε να φτάσει και στη δεύτερη ιταλική πόλη! Και εκεί έψαξε και βρήκε τους συμμαθητές του, οι οποίοι, μάλιστα, τον συνέδραμαν και οικονομικά, προκειμένου να καλύψει τα έξοδα.

Ακόμη και όταν, όμως, μαθητές και καθηγητές ξεκίνησαν το ταξίδι της επιστροφής στην Κοζάνη, οι τελευταίοι, εφαρμόζοντας την εντολή της διεύθυνσης αρνήθηκαν να πάρουν τον 18χρονο μαθητή στα λεωφορεία τους! Ο νεαρός, λοιπόν, ψάχνοντας μόνος του, επιβιβάστηκε σε τρένο από τη Φλωρεντία με προορισμό το Μιλάνο, κατέβηκε στη Μπολόνια και από εκεί, με άλλο τρένο, μόνος του, έφτασε στο…παρά πέντε στο λιμάνι της Ανκόνα, ώστε να προλάβει το πλοίο για την Ηγουμενίτσα. Εάν δεν τα κατάφερνε, θα έπρεπε να περιμένει άλλες 24 ώρες για το επόμενο… Η διευθύντρια του σχολείου, μιλώντας στο Kozanimedia, ανέφερε πως υπήρξε και πρακτικό, πριν την αναχώρηση, που έγραφε πως εάν εμφανιστεί ο εν λόγω μαθητής στην Ιταλία, τότε δε θα τον δέχονταν οι καθηγητές.

Όταν, λοιπόν, μαθητές και καθηγητές του 1ου ΓΕΛ έφτασαν στην Ηγουμενίτσα, τότε οι καθηγητές αίφνης αποφάσισαν να…πάρουν στο λεωφορείο τον εν λόγω μαθητή, ώστε να φτάσει μαζί τους στην Κοζάνη! Στο ερώτημα του Kozanimediaγιατί αυτό συνέβη στην Ηγουμενίτσα και όχι στην Ιταλία, η διευθύντρια του 1ου ΓΕΛ μας απάντησε πως «εκεί ήταν διαφορετικό… εδώ και να σε πιάσουν…σε μια εκδρομή πρέπει να είναι μέσα τα άτομα που γράφει η κατάσταση. Εδώ τον λυπήθηκαν και τον πήραν. Στην Ιταλία δεν ήταν μέρος της εκδρομής. Αν τον έπαιρναν μαζί τους θα είχαν ακυρώσει την απόφαση του Συλλόγου και τη δική μου».

Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί πως σύμφωνα με την κυρία Μουστάκα, υπήρξαν γονείς μαθητών που είπαν πως «εάν έρθει εκδρομή ο μαθητής αυτός δε θα στείλουμε τα δικά μας παιδιά». Πάντως η ίδια επιβεβαίωσε πως κατά τη διάρκεια παραμονής του στην Ιταλία, ο 18χρονος (ενήλικος, εδώ και 2 μήνες) δε δημιούργησε κανένα απολύτως πρόβλημα.

Όπως είναι φυσικό, το όλο θέμα συζητείται στην εκπαιδευτική κοινότητα του 1ου ΓΕΛ (και όχι μόνο) προκαλώντας αρκετά σχόλια. Το Kozanimedia επικοινώνησε και με την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων Γεωργία Μακρή, η οποία, μετά από μια μακρά και άκρως ενδιαφέρουσα τηλεφωνική μας συνομιλία, τόνισε πως «συμφωνώ με την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου των καθηγητών», καλύπτοντας πλήρως και τη διεύθυνση του 1ουΓΕΛ.

To Κοzanimedia επίσης επικοινώνησε και με το διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης Κοσμά Σαββιλωτίδη, ο οποίος δήλωσε άγνοια για το εν λόγω θέμα.

Καθηγητές και καθηγήτριες της περιοχής, πάντως, που τελούν εν γνώσει του θέματος, εκφράζουν την απορία και την έκπληξή τους για την απόφαση των καθηγητών να αφήσουν μόνο του έναν μαθητή τους, στην Ιταλία, με πιθανό οποιοδήποτε ενδεχόμενο να του συμβεί το παραμικρό, σημειώνοντας πως το νόμιμο της απόφασης δε σημαίνει πως η στάση τους, από τη στιγμή που ο νεαρός μετέβη στην Ιταλία, ήταν και παιδαγωγικά ή ηθικά ορθή. Ωστόσο, άλλοι συνάδελφοί τους επιμένουν πως ορθά τηρήθηκε η απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.

kozanimedia.gr

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: