ΣΙΝΕ

Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Οι αρκούδες του Νυμφαίου φέτος ξύπνησαν νωρίς!!!

Η απουσία χιονιού και ο ανοιξιάτικος καιρός σήμαναν νωρίς το εγερτήριο για τις 10 αρκούδες στο καταφύγιο της οργάνωσης Αρκτούρος στο Νυμφαίο.
Η χειμέρια νάρκη κράτησε μόλις ενάμισι μήνα, το μισό από ό,τι συνήθως.

«Ο χειμέριος ύπνος είναι καθοριστικός για τις αρκούδες που ζουν ελεύθερες στη φύση, αφού σε συνθήκες ψύχους δεν μπορούν να βρουν τροφή. Στο καταφύγιο, όμως, δεν υπάρχει αυτό το θέμα» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πάνος Στεφάνου της οργάνωσης.

Όπως κάθε χρόνο, στο καταφύγιο ξύπνησαν πρώτοι οι δύο νεότεροι αρκούδοι, ο Μανώλης και ο Κυριάκος, και σιγά-σιγά ακολούθησαν η Βέσνα, ο Μήτσος, η Κατερίνα, η Τασούλα και η Μπάρμπαρα. Ο Γιωργάκης και η Ειρήνη μοιράστηκαν και πάλι τη φωλιά τους, και ξύπνησαν μαζί, ακόμα όμως προτιμούν να περνούν εκεί τον περισσότερο χρόνο.

Προς το παρόν, οι περισσότερες αρκούδες δείχνουν νωχελικές και η διάθεσή τους για φαγητό δεν έχει επανέλθει ακόμη, κάτι που είναι φυσιολογικό όταν ξυπνούν από τον χειμέριο ύπνο. Ο μόνος που παραμένει στη φωλιά του ακόμα είναι ο 25χρονος Γιώργος, που λόγω ηλικίας κοιμάται πρώτος και ξυπνάει τελευταίος.

Στη φύση, οι καφέ αρκούδες πέφτουν σε χειμέρια νάρκη για περίπου τρεις μήνες -τα θηλυκά όμως ίσα που ξυπνούν για να γεννήσουν τα μικροσκοπικά μικρά τους, βάρους 200-300 γραμμαρίων, τα οποία θα περιμένουν στη φωλιά θηλάζοντας μέχρι να έρθει η άνοιξη.

Με το ξύπνημα των αρκούδων ξεκινάει και τη λειτουργία του το «Καταφύγιο», το οποίο από το Σάββατο θα δέχεται επισκέπτες, καθημερινά εκτός Τετάρτης και τα Σαββατοκύριακα 10.00-16.30.

seleo.gr

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: