ΣΙΝΕ

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Γνωρίστε διατροφικά το χαλβά της Κ. Δευτέρας

Η λέξη «χαλβάς» συνήθως παραπέμπει στο χαλβά που παρασκευάζεται από ταχίνι (δηλαδή αλεσμένο σουσάμι) και συνηθίζουμε να τρώμε την Καθαρά Δευτέρα και κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής..

Γνωστός και ως χαλβάς «του μπακάλη», αποτελεί ένα πολύ ιδιαίτερο γλύκισμα, καθώς προέρχεται από έναν από τους πιο υγιεινούς ξηρούς καρπούς, το σουσάμι.

Περιέχει μια σειρά από απαραίτητα συστατικά, όπως καλής ποιότητας πρωτεΐνες, που βοηθούν την ομαλή ανάπτυξή μας, απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά, αυτά που λέμε καλά, μας δίνει ενέργεια και μια σειρά από πολύτιμα μέταλλα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Είναι πλούσιος σε δυο πολύ βασικά για την υγεία μικροστοιχεία, το ασβέστιο και τον σίδηρο.

Μία σημαντικότατη βιταμίνη που επίσης περιέχεται στο χαλβά είναι η βιταμίνη Ε, η οποία θεωρείται σήμερα ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά στοιχεία, που προσφέρει μια φυσική αντιγήρανση. Ίσως όμως το σημαντικότερο πλεονέκτημα του χαλβά είναι ότι περιέχει ιδιαίτερα φυσικά αντιοξειδωτικά, τις λιγνάνες. Επιστημονικές μελέτες συνδέουν τις λιγνάνες του χαλβά με καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων μας.

Προσοχή όμως, καθώς η υπερβολή πολλές φορές βλάπτει Έτσι, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε λιπαρά, καλά μεν αλλά λιπαρά, μας δίνει πολλές θερμίδες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένα μικρό κομμάτι χαλβά 30 γραμμαρίων μας δίνει περί τις 150 – 200 θερμίδες.

Ιδιαίτερη αναφορά μπορεί να γίνει και στην ένταξή του στη διατροφή ενός παιδιού, στο οποίο μπορεί να προσφέρει σημαντικότατα για την ανάπτυξή του συστατικά.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: