ΣΙΝΕ

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Παρουσίαση του όμορφου μυθιστορήματος «Ζήτημα τιμής» του Γιάννη Πετρόπουλου, των εκδόσεων «Λιβάνη»

Το Σάββατο 15- Μαρτίου-2014, στις 19:30 το απόγευμα, στην αίθουσα του αναγνωστηρίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Γρεβενών, έγινε η παρουσίαση του όμορφου μυθιστορήματος «Ζήτημα τιμής», του...
Γιάννη Πετρόπουλου, των εκδόσεων Λιβάνη, με συνδιοργανωτές: το Βιβλιοπωλείο «Ασυναγώνιστο» του Δημητρίου Αναγνώστου και τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών.
Την αυλαία της παρουσίασης άνοιξε η πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου Παναγιώτα Τσιώτα η οποία μεταξύ των άλλων πρόσθεσε απευθυνόμενη στους φίλους της Βιβλιοθήκης:
«Αγαπητοί φίλοι της Βιβλιοθήκης, καλησπέρα σας
Η Βιβλιοθήκη στην προσπάθεια της για να σας φέρει πιο κοντά στις νέες εκδόσεις και στους νέους συγγραφείς έχει προγραμματίσει και την σημερινή παρουσίαση.
Έχουμε σήμερα την αγαστή τύχη να φιλοξενούμε στη Βιβλιοθήκη μας τον συγγραφέα του βιβλίου « Ζήτημα τιμής» , που εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Λιβάνη», Γιάννη Πετρόπουλο, τον καλωσορίζουμε και τον ευχαριστούμε που μας έκανε την τιμή να βρίσκεται κοντά μας.
Την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε μας τον έδωσε η συντοπίτισσά μας, Γρεβενιώτισσα στην καταγωγή, από το Νησί Γρεβενών, που ζει στα Γιαννιτσά Θεολογία Παπαδοπούλου την οποία επίσης θερμότατα την ευχαριστούμε.
Θα ήθελα να επισημάνω και να τονίσω ότι η Βιβλιοθήκη θα έχει πάντα ανοιχτή την αγκαλιά της για όλους τους Γρεβενιώτες της Διασποράς».
Την παρουσίαση έκανε ο Προϊστάμενος της Βιβλιοθήκης Σίμος Ζαγκανίκας και ενδεικτικά αποσπάσματα του βιβλίου ανέγνωσε, με την αισθαντική ορθοφωνία της η εκπαιδευτικός Ιωάννα Κωτούλα.
Ξεφυλλίζοντας το όμορφο μυθιστόρημα του Γιάννη Πετρόπουλου μπαίνει κανείς ανεπαίσθητα στις πτυχώσεις του και αιχμαλωτίζεται. Αιχμαλωτίζεται από τον τρόπο γραφής και εξιστόρησης των γεγονότων που πραγματεύεται και άθελα του μετατρέπεται σε συνοδοιπόρο και συνταξιδευτή με τον πρωταγωνιστή…. Βρίσκεται μαζί του στην απογείωση των συναισθημάτων του, αλλά και στην ρεαλιστική προσγείωση των προβλημάτων του πλανήτη. Απορροφά την περιπετειώδη πλοκή του και βιώνει τον ερωτισμό, τη φιλία και το ερωτικό πάθος, όχι με την ελευθεριάζουσα σύγχρονη εκδοχή τους, αλλά με τις αρετές και το βάρος των πολύ σοβαρών και ισχυρών συναισθημάτων, ήτοι αυτό που λέμε μοναδικός έρωτας, μοναδική φιλία και αδάμαστη επιθυμία που παίρνει τις διαστάσεις υποσυνείδητα απόκρυφου ερωτισμού.
Είναι ένα μυθιστόρημα ελεύθερης σκέψης και γραφής, χωρίς δογματικούς πειθαναγκασμούς για το αποτέλεσμα. Ένα μυθιστόρημα ατμοσφαιρικό!...
Λίγα λόγια για την πλοκή του μυθιστορήματος
Ένας γαλβανισμένος δημοσιογράφος, πολεμικός ανταποκριτής που έχει μεγαλώσει στη Γερμανία από γονείς μετανάστες, όπου τους απέπεμψε η μητριά πατρίδα με το φαράσι της φτώχιας, επιστρέφει στο χωριό του, μετά από είκοσι χρόνια. Επιστρέφει γιατί στην κυτταρική του μνήμη έχει τη μυρουδιά του ριγανόλοφου και των διηγήσεων από τη μητέρα του. Το χωριό του, είναι χωριό που δημιουργήθηκε από πρόσφυγες Καππαδόκες το 1923. Η επιστροφή στις ρίζες τον οδηγεί με τις αφηγήσεις του υπερήλικα θείου του, Κωνσταντή μέχρι και το χωριό των προγόνων του, στο Ρούμκαβακ της Καππαδοκίας, για την αναζήτηση ενός κώδικα, που είχε κρύψει ο παπάς του χωριού τους στον αυλόγυρο της εκκλησίας, λίγες ώρες πριν από τον αναγκαστικό ξεριζωμό! Και η κυτταρική μνήμη του συγγραφέα, μας βάζει στην εξιστόρηση της Οδύσσειας του Ελληνισμού της Ανατολής, από την Καππαδοκία μέχρι την Θεσσαλονίκη, μια πορεία του θανάτου, που συντελέσθηκε στις λογικές της μουσουλμανικής καθαρότητας του Νέου- Τουρκικού κράτους.
Ο συγγραφέας, σε πρώτο ενικό δημιουργεί έναν Όμηρο και έναν Οδυσσέα ταυτόχρονα, ή καλύτερα έναν Οδυσσέα που με την μαχητική του πένα περιγράφει την Οδύσσεια του, σαν Όμηρος. Ένας Οδυσσέας που εκστρατεύει σ’ όλες τις Τροίες των συγχρόνων πολέμων και που μας ανεβάζει στις υψηλές πτήσεις της εποχής μας. Ερμηνεύει την απροσέγγιστη παγκοσμιοποίηση των διεθνών χρηματαποστολών του Εμπορίου, που επιδείνωσαν τη ζωή στον πλανήτη, με επισημάνσεις για τις υποδαυλίζουσες φονικές συρράξεις στην Κεντρική Αφρική, τις δολοφονικές επιθέσεις στο ΙΡΑΚ και τις εκατόμβες των θυμάτων από την πείνα στην χώρα των καρτέλ των ναρκωτικών, όπου φιλοξενείται στις αχυροκαλύβες των ανταρτών. Αυτή η παγκοσμιοποίηση του Διεθνούς Εμπορίου που επίπλαστα επικαλείται τα ανθρώπινα δικαιώματα για να μην αισθάνεται ενοχές, όταν τα παραβιάζει, έχει πια αποκαλυφθεί!... Και δεν είναι καθόλου υγιεινή για τους λαούς του Πλανήτη. Ίσα –ίσα είναι πολύ τοξική. Η συνταγή είναι η επιστροφή. Η επιστροφή στο αναζητήσουμε τον κώδικα του Ρούμκαβακ να ξανακτίσουμε την συνεκτικότητα της μικρής κοινότητας, να επιστρέψουμε στις ιστορικές μας αναφορές, για να δώσουμε περιεχόμενο και αξιοπρέπεια στην ζωή μας. Το χτίσιμο αυτής της κοινότητας των αξιών είναι πολύ δύσκολο και θέλει αγώνες και τεράστιες θυσίες. Θυσίες σαν αυτές του Οδυσσέα και του Τούρκου Ισμαήλ πολεμικού επίσης ανταποκριτή, που εκστρατεύουν μαζί στην αναζήτηση του κώδικα και βρίσκονται αντιμέτωποι με τις κρατικές αρχές. Κρατικές αρχές που είναι βαθύτατα εθνικιστικές και που περιφρουρούν τα συμφέροντα των αρχόντων. Λογικές που προέκυψαν με την διαμόρφωση των εθνικών κρατών στις αρχές του 19ου αιώνα και οδήγησαν στον ξεριζωμό και την προσφυγιά τους Χριστιανούς Καππαδόκες. Στην νέα κοινότητα που θα γίνει με την συνταγή των αξιών έχει θέση και ο Ισμαήλ, όπως τότε παλιά συμβίωναν ειρηνικά στο Ρούμκαβακ Τούρκοι και Ρωμιοί.
Είναι επίσης σημαντική η ταυτοποίηση της αλλοτρίωσης, που φέρνει η επιδίωξη του εύκολου πλουτισμού μέσα ακόμη και από τον φόνο, στο πρόσωπο της Ελληνίδας Μαρίας Δέλλα. Η χώρα μας διέρχεται την μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της, γιατί όλοι μας έχουμε τοποθετήσει την προσωπική μας επιτυχία πάνω από τους θεσμούς, πάνω από την κοινωνία, πάνω από τις αξίες που συνθέτουν την πολιτισμική μας κληρονομιά. Θέλουμε η κοινωνία και οι θεσμοί να είναι υποταγμένες στο προσωπικό μας συμφέρον. Στο χτίσιμο όμως της κοινωνίας χρειάζεται ο πληθυντικός….
Παλιννόστηση λοιπόν στις αξίες της κοινότητας, εκεί όπου χτίζεται η κοινωνικότητα, η Δημοκρατία, η αποδοχή της διαφορετικότητας. Όλοι, αγαπητοί μου φίλοι θα πρέπει να ψάξουμε τον δικό μας εσωτερικό κώδικά αξιών του «Ρούμκαβακ»…
Στην επανέκδοση του βιβλίου θα πρότεινα να μπει ως συμπληρωματικός υπότιτλος στο μυθιστόρημα «Ζήτημα τιμής», «Επιστροφή στο Ρούμκαβακ».
Στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης συνέβαλαν, μη φειδόμενοι κόπων και χρόνου οι Χασπερίδης Σταύρος και Φαρμάκης Γρηγόριος.
Οι φίλοι της Βιβλιοθήκης , με το τέλος της παρουσίασης, ιδιαίτερα συγκινημένοι πέρασαν και συνεχάρησαν τον συγγραφέα εκφράζοντας την επιθυμία τους, για όσο γίνεται πιο γρήγορη συνάντηση, μ’ ένα νέο του μυθιστόρημα.

Σίμος Ζαγκανίκας

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: