ΣΙΝΕ

Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Ποντιακή πίτα με φύλλα περέκ!!! Εύκολα και πεντανόστιμα! (Συνταγή)

Κάθε Σεπτέμβρη στο χωριό, οι γιαγιάδες της γειτονιάς μαζεύονταν στην αυλή και κάτω από τις καρυδιές άνοιγαν φύλλα για μια ολόκληρη χρονιά, τόσο καιρό μπορούν να διατηρηθούν χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση τους. Η ζύμη περιείχε απλά...
υλικά, αλεύρι, νερό και αλάτι. Όλη η μαστοριά κρυβόταν στο ψήσιμο πάνω στο σάτσι, τη μεταλλική στρόγγυλη επιφάνεια και στην δεξιοτεχνία των γυναικών να χειρίζονται τα φύλλα. Η εικόνα ήταν εντυπωσιακή τόσο από άποψη τεχνικής όσο και ταχύτητας... είναι σαν βλέπεις σήμερα ένα σεφ να ανοίγει και να πετάει στον αέρα το φύλλο ζύμης πίτσας!

Πλέον τα φύλλα τα βρίσκεις έτοιμα στα περισσότερα παντοπωλεία, μανάβικα κ.α. 

Στο χωριό μου η παράδοση συνεχίζεται, υπάρχουν ακόμη γυναίκες που ανοίγουν φύλλο με τον παραδοσιακό τρόπο! Έτσι για να συνεχίζεται η παράδοση και περάσει και στις επόμενες γενιές.

Στην συνταγής μας τώρα, για να διαχειριστείς ένα φύλλο περέκ, πρέπει να του δώσεις την ανάλογη υγρασία με ψέκασμα ή βρέξιμο νερού, έτσι μπορείς να διπλώσεις ή να το απλώσεις καλύτερα και ευκολότερα. Το ψήσιμο είναι η εύκολη υπόθεση καθώς το φύλλο είναι ήδη ψημένο.
Με λίγο νερό φτιάχνουμε μέτρια μαλακά φύλλα, τα σπάμε στα 4 και γεμίζουμε το λαδωμένο ταψί μας κάνοντας στρώσεις με φύλλα και με γέμιση από το τριμμένο τυρί. Ιδανικά δημιουργούμε τρεις στρώσεις με φύλλα και δύο με γέμιση. Κάθε φορά που προσθέτουμε στρώση από φύλλα τα λαδώνουμε λίγο με ένα πινέλο. Στο τέλος προσθέτουμε το μίγμα με το αυγό, γάλα, λίγο αλάτι και πιπέρι.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει, περίπου κανένα 20λεπτο. Μη διστάσετε να πειραματιστείτε με τη γέμιση... 


Καλή σας όρεξη!

κείμενο_φωτογραφίες_Ιάκωβος_Καγκελίδης
επιμέλεια_Τάσος_Θώμογλου
arive.gr

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: