ΣΙΝΕ

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Πως θα διατεθούν οι χώροι προβολής υποψηφίων, συνδυασμών, κομμάτων για ευρωεκλογές και εκλογές αυτοδιοίκησης

Τους κανόνες σύμφωνα με τους οποίους καλούνται οι δημοτικές αρχές να φροντίσουν για την αναλογική και κατά το δυνατόν συναινετική προβολή ...
συνδυασμών υποψηφίων και κομμάτων για τις εκλογές αυτοδιοίκησης και τις ευρωεκλογές, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι δημοτικές αρχές αναλαμβάνουν να φέρουν γύρω από το ίδιο τραπέζι επικεφαλής ή εκπροσώπους των κομμάτων και συνδυασμών, προκειμένου να διευθετηθούν ζητήματα που συνδέονται με την προεκλογική εκστρατεία. Η κοινή σύσκεψη, ανά δήμο, αφορά υποψήφιους δημάρχους, περιφερειάρχες αλλά και εκπροσώπους των κομμάτων που κατέρχονται στις ευρωεκλογές. Στο επίκεντρο των συζητήσεων αυτών, θα τεθούν οι προεκλογικές απαγορεύσεις στην προβολή του προεκλογικού υλικού στον δημόσιο χώρο, καθώς, επίσης, και η κατανομή χώρων ανάλογα με τα ποσοστά που κατέγραψαν στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η συμφωνία για τη διάθεση των δημοτικών χώρων, τότε το δημοτικό συμβούλιο υποχρεούται να καθορίσει και διαθέσει από μόνο του τους χώρους «αναλογικά και επί ίσοις όροις».

Πώς ορίζονται «αναλογικά»
Το υπουργείο Εσωτερικών ήδη έδωσε το πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει να κινηθούν οι υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές, τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Στην απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη (ΦΕΚ Β΄, αρ. φύλλου 649 - 17 Μαρτίου 2014), εξηγείται ο όρος «αναλογικά», κατά τη διάθεση χώρων για την προεκλογική προβολή. Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι η έκταση των χώρων για τις ευρωεκλογές θα βρίσκεται σε αντιστοιχία με τη δύναμη που είχαν τα κόμματα ή οι συνασπισμοί συνεργαζομένων κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών. Παράλληλα, θα πρέπει να συνυπολογισθεί, ιδίως για τα πρωτοεμφανιζόμενα στις ευρωεκλογές κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων, η δύναμή τους κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, σε συνδυασμούς με μεγάλη εκλογική δύναμη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοτικών εκλογών, θα διατεθούν περισσότεροι χώροι για την προεκλογική τους προβολή απ' ό,τι σε συνδυασμούς με μικρή εκλογική δύναμη ή πρωτοεμφανιζόμενους.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στους πρωτοεμφανιζόμενους συνδυασμούς, για τους οποίους σημειώνεται ότι λαμβάνεται υπόψη και το στοιχείο της τυχόν υποστήριξής τους από πολιτικό κόμμα ή πολιτικά κόμματα και η εκλογική δύναμη αυτών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών.

Στην απόφαση διευκρινίζεται ακόμη ότι δεν θεωρείται πρωτοεμφανιζόμενος ο συνδυασμός που εμφανίζεται με διαφορετική ονομασία απ' αυτήν των προηγούμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, εφόσον ο επικεφαλής αυτού υποψήφιος είναι το ίδιο πρόσωπο.

Η προβολή των συνδυασμών στους χώρους που διατίθενται γίνεται μέσα σε μόνιμα και σταθερά πλαίσια που έχουν κατασκευάσει οι δήμοι ή σε προσωρινά και κινητά που κατασκευάζονται και τοποθετούνται με δαπάνες των συνδυασμών. Μπορούν όμως να παραχωρηθούν και άλλοι χώροι πρόσφοροι για αφισοκόλληση, ιδιαίτερα από τους δήμους που δεν έχουν προβεί στην κατασκευή και διάθεση μόνιμων πλαισίων στους συνδυασμούς των υποψηφίων.

Δείτε την εγκύκλιο

eklogika.gr


ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ


Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: