ΣΙΝΕ

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Βρέθηκε η «χρυσή τομή» για το γάλα

Βρέθηκε η χρυσή τομή για το θέμα του γάλακτος, μεταξύ των υπουργείων Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με...
πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης. Συμφωνήθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και με την έγκριση της τρόικας, ότι στην αγορά θα διατίθενται δύο κατηγορίες γάλακτος. Το παστεριωμένο με την υποκατηγορία «γάλα ημέρας» και το «υψηλής θερμικής επεξεργασίας» μεγαλύτερης διάρκειας. Στη συσκευασία του δεύτερου τύπου γάλακτος θα υπάρχει σχετική επισήμανση για την κατανάλωσή του ανάλογα με την ημερομηνία παστερίωσης.

Προς άρση φαίνεται λοιπόν να οδηγείται το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί αναφορικά με το ζήτημα του γάλακτος καθώς τις τελευταίες ώρες οι πληροφορίες αναφέρουν πως η τρόικα μάλλον έχει δεχθεί κάποιες βελτιώσεις. Ερωτηθείς σχετικά, από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος χαράκτηρισε κατ' αρχάς θετικό ότι φαίνεται να υπάρχει η βούληση για την αναδιαμόρφωση του κειμένου της συμφωνίας για το γάλα. «Θα ήθελα, όμως, να επισημάνω κάποιες καίριες παρατηρήσεις που δεν μπορούμε να αγνοούμε» ανέφερε:

«Το "γάλα ημέρας" αποκτά νόημα αν έχει διάρκεια ζωής έως 5 ημέρες και μπορεί έτσι να φτάσει στα μεγάλα αστικά κέντρα. 'Αλλωστε, το γάλα που υφίσταται την πιο ήπια θερμική επεξεργασία έχει εκ των πραγμάτων διάρκεια ζωής 5 ημέρες. Για ποιο λόγο, λοιπόν, να περιοριστεί η διάρκεια ζωής του;

Όσον αφορά στην κατάργηση του όρου "φρέσκο", θυμίζουμε ότι υπάρχει και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, το παστεριωμένο γάλα δεν είναι απεριόριστης διάρκειας. Στην Ελλάδα έχει οριστεί στις 5 ημέρες, με περιθώριο αύξησης 1 μέρας αρκεί να διατηρείται η "ψυκτική αλυσίδα", καθώς το γάλα συλλέγεται από πολλά διάσπαρτα σημεία της χώρας και διακινείται μέχρι την "ΕΒΓΑ της γειτονιάς".

Aντιδράσεις

Την απόσυρση του νομοσχεδίου που ψηφίζεται στη Βουλή για το γάλα ζήτησε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου, τάχθηκε κατά της επιμήκυνσης των ημερών του φρέσκου γάλακτος καθώς, όπως είπε, κάτι τέτοιο θα πλήξει ανεπανόρθωτα την κτηνοτροφική παραγωγή στη χώρα.

«Μπροστά μας υπάρχει ο επώδυνος δρόμος των μεταρρυθμίσεων ή η καταστροφή, δεν υπάρχει άλλος δρόμος» υπογράμμισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 και αναφερόμενος στις αντιδράσεις για το γάλα.

«Καλύτερα αντάρτης, παρά μαριονέτα. Μας φέρνουν το νομοσχέδιο αύριο και πρέπει να το ψηφίσουμε έως την Κυριακή. Αν δεν αλλάξουν οι ρυθμίσεις δεν θα το ψηφίσω. Να τελειώνουμε» δήλωσε αναφερόμενος στις διατάξεις για το γάλα και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής.

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: