ΣΙΝΕ

Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Μην αφήνετε τις «καούρες» να χαλάσουν το γεύμα σας

Λέγοντας «καούρες» αναφερόμαστε σε ένα σύμπτωμα αυτού που ονομάζουμε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Αυτές προκαλούνται όταν το περιεχόμενο του στομάχου «γυρίζει» προς τον...
οισοφάγο. Αυτά περιλαμβάνουν κυρίως την εκδήλωση αισθήματος καψίματος και όξινων αναγωγών, δηλαδή τις λεγόμενες «καούρες» και «ξινίλες» αντίστοιχα, που εμφανίζονται μετά την κατανάλωση φαγητού. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αποτελεί το πιο συχνό πρόβλημα του γαστρεντερικού συστήματος, και υπολογίζεται ότι περίπου το 20% του ενήλικου πληθυσμού εμφανίζει τα συμπτώματα αυτά σε εβδομαδιαία βάση.
Η υιοθέτηση των παρακάτω αλλαγών στον τρόπο ζωής και τις διατροφικές συνήθειες μπορεί να συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων:

Αποφύγετε την κατανάλωση μεγάλων γευμάτων και επιδιώξτε να καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα: Κατανείμετε την τροφή σας σε 3 κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 3 ενδιάμεσα σνακ (δεκατιανό, απογευματινό, προ ύπνου).
Περιορίστε το προσλαμβανόμενο λίπος:
• Επιλέξτε γάλα και γιαούρτι χαμηλά σε λιπαρά (1,5%-2%) σε σχέση με τα αντίστοιχα πλήρη.
• Δώστε προσοχή στην επιλογή των τυριών. Αποφύγετε αυτά που είναι πλούσια σε λιπαρά (gouda, edam, cheddar, κεφαλογραβιέρα, κασέρι) και προτιμήστε τα χαμηλά σε λιπαρά cottage, ανθότυρο, άπαχη μυζήθρα, κατίκι Δομοκού, φέτα χαμηλή σε λιπαρά.
• Επιλέξτε κρέατα, χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος, όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, μοσχαρίσιο φιλέτο, ψαρονέφρι, χοιρινή μπριζόλα, κιμά από μοσχάρι ή από κοτόπουλο, κουνέλι. Αποφύγετε τα πλούσια σε λίπος όπως κατσίκι, αρνί και παϊδάκια. Επιπλέον, μην παραλείπετε να αφαιρείτε το ορατό λίπος.
• Αποφύγετε τα πλούσια σε λίπος αλλαντικά όπως σαλάμι, μπέικον, μορταδέλα, πάριζα, λουκάνικα. Εναλλακτικά, επιλέξτε γαλοπούλα ή ζαμπόν βραστό από χοιρινή ωμοπλάτη.
• Περιορίστε την κατανάλωση έτοιμων αρτοπαρασκευασμάτων, προϊόντων ζύμης και γλυκών.
Αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες αναψυκτικών, ανθρακούχων ποτών και χυμών εσπεριδοειδών (πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ).
Περιορίστε την κατανάλωση καφέ, σοκολάτας και αλκοόλ.
Αποφύγετε πικάντικα φαγητά καθώς και μυρωδικά όπως ο δυόσμος, η μέντα, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Εάν καπνίζετε, διακόψτε ή περιορίστε σημαντικά το κάπνισμα.
Αλλάξτε τη θέση ύπνου σας: Ξαπλώστε έχοντας το κεφάλι και τον κορμό υπερυψωμένο και αποφύγετε το ξάπλωμα για 2-3 ώρες μετά τα γεύματα. Ενδεχομένως να σας ανακουφίσει περισσότερο το ξάπλωμα στο αριστερό πλευρό.
Αποφύγετε τη σωματική δραστηριότητα αμέσως μετά τα γεύματα.
Σε περίπτωση υπερβάλλοντος σωματικού βάρους, επιδιώξτε απώλεια βάρους και αποφύγετε τα στενά ρούχα και ζώνες.
Θα πρέπει ωστόσο να αναφερθεί ότι μεταξύ των ατόμων, μπορεί να υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση ως προς τον τύπο και τις ποσότητες των τροφίμων και ποτών που προκαλούν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό, κάθε άτομο να εντοπίσει τις προσωπικές του δυσανεξίες. Για το λόγο αυτό, μια καλή πρακτική είναι η καταγραφή των τροφίμων και ποτών που προκαλούν τα συμπτώματα, καθώς και του είδους και της ώρας έναρξης των συμπτωμάτων. Έτσι, μπορούν να εντοπιστούν συγκεκριμένα τρόφιμα και ποτά που θα πρέπει να αποφεύγονται.
Σε κάθε περίπτωση, η επίμονη εμφάνιση των συμπτωμάτων, ακόμη και μετά από τις επιθυμητές αλλαγές, ενδεχομένως να απαιτεί ιατρική αξιολόγηση και διερεύνηση πιθανής παθολογικής αιτιολογίας.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού
Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, BSc, MMedSci
Επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ


Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: