ΣΙΝΕ

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Εκδήλωση απολογισμού των πεπραγμένων του Δήμου Γρεβενών για τα έτη 2011-2013 (video)

Μήνυμα στήριξης του έργου της Δημοτικής Αρχής έστειλαν οι πολίτες του Δήμου Γρεβενών, οι οποίοι γέμισαν ασφυκτικά τους χώρους του Κέντρου Πολιτισμού, ανταποκρινόμενοι στο...
κάλεσμα του Δημάρχου Γρεβενών κ. Δημοσθένη Κουπτσίδη στην εκδήλωση του απολογισμού των πεπραγμένων του Δήμου Γρεβενών για τα έτη 2011-2013.

Την εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 7 Απριλίου 2014, χαιρέτησαν με επιστολές τους οι Υφυπουργοί Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος και Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κώστας Γκιουλέκας και τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Γρεβενών κ. Τιμολέων Κοψαχείλης, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κοζάνης κ. Γεώργιος Καραΐτσης, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Γρεβενών κ. Θεόδωρος Κουκάκης, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Νικόλαος Ράμμος, ο Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Δημήτριος Ζήσης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε. Γρεβενών κ. Ιωάννης Γιάτσιος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι και μέλη Τοπικών Συμβουλίων, Πρόεδροι Φορέων, Συλλόγων, Εθελοντικών Ομάδων και πλήθος κόσμου, από κάθε γωνιά του Δήμου Γρεβενών.

Στην ομιλία του Δήμαρχος Γρεβενών κ. Δημοσθένης Κουπτσίδης αφού  ευχαρίστησε από καρδιάς τους παρευρισκόμενους τόνισε με έμφαση «η  δυναμική σας παρουσία  αποδεικνύει  την εμπιστοσύνη σας στη σημερινή Δημοτική Αρχή. Στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ένα καθαρό μήνυμα αναγνώρισης και στήριξης του έργου και των προσπαθειών που καταβάλλαμε αυτά τα χρόνια, να απαλλάξουμε το Δήμο από τα βάρη των παρελθόντων ετών. Από τα βάρη που κληρονομήσαμε με την εφαρμογή του Καλλικράτη» και συνέχισε:
«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να σας παρουσιάσουμε, κοιτώντάς σας στα μάτια, όπως κάναμε άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια, με την αλάνθαστη γλώσσα των αριθμών, το έργο και τις δράσεις μας από την ημέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση του νέου «Καλλικρατικού» Δήμου Γρεβενών μέχρι και σήμερα. Ένα έργο το οποίο βασίσθηκε στις προγραμματικές μας δεσμεύσεις και αγκαλιάζει όλο το Δήμο Γρεβενών.
Υλοποιήσαμε το έργο και το όραμά μας, με  οδηγό την Ισόρροπη ανάπτυξη του Δήμου μας. Το υποσχεθήκαμε και το κάνουμε πράξη.
Είμαστε υπέρ της λογοδοσίας των πεπραγμένων του Δήμου και αυτό εφαρμόζουμε από την πρώτη χρονιά της θητείας μας στο Δήμο Γρεβενών.
Εμείς λέμε όλα στο ΦΩΣ. Θέλουμε διαφάνεια Παντού και για τα Πάντα.
Θέλουμε τον πολίτη ενημερωμένο. 
Θέλουμε την αυτοδιοίκηση της νομιμότητας, και της αξιοπιστίας. Μία αυτοδιοίκηση που θα ασκεί πραγματική διοίκηση, με διαφάνεια, δημόσιο έλεγχο και λογοδοσία προς τον πολίτη.  Θέλουμε το δημότη αρωγό και συμπαραστάτη και όχι καχύποπτο απέναντί μας. Θέλουμε ένα δήμο με χρηστή διαχείριση, λειτουργικό και παραγωγικό, προς όφελος των δημοτών και της τοπικής ανάπτυξης,γιατί πιστεύουμε ότι ηΑυτοδιοίκηση είναι θεσμός που διαμορφώνει ενεργούς πολίτες και δημιουργεί προϋποθέσεις ουσιαστικής πολιτικής συμμετοχής. Θέλουμε την εμπιστοσύνη των δημοτών μας.
Τα τρία χρόνια της θητείας μας στο νέο «Καλλικρατικό» Δήμο εργασθήκαμε σκληρά, με την καθοριστική συμβολή των στελεχών της διοίκησής μας και των εργαζομένων και καταφέραμε αυτό που από την πρώτη στιγμή φάνταζε δύσκολο και ακατόρθωτο, να νοικοκυρέψουμε οικονομικά το δήμο, να ανεβάσουμε και άλλο το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες, να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας που το είχαν πραγματικά ανάγκη. 
Προσπαθήσαμε έμπρακτα και όχι με λόγια μακέτες να δώσουμε λύση στα μικρά ακόμη και στα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας των δημοτών μας, να σταθούμε δίπλα στους νέους μας, στις μητέρες, στις άνεργες γυναίκες και  στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Διεκδικήσαμε και υλοποιήσαμε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας.
Προσπαθήσαμε να κάνουμε πράξη το έργο μας εκμεταλλευόμενοι κάθε ευκαιρία, κάθε ευρώ προς όφελος των δημοτών μας.
Είχαμε δεσμευθεί να μην αφήσουμε ΚΑΜΙΑ ευκαιρία χαμένη. Το είπαμε και το κάναμε πράξη. Βάλαμε οριστικά ΤΕΛΟΣ στις εποχές των χαμένων ευκαιριών.
Καταφέραμε παρά τα τεράστια προβλήματα με τα οποία ήρθαμε αντιμέτωποι από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας να προχωρήσουμε στην υλοποίηση μεγάλων έργων που θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης των Γρεβενών και των  Τοπικών Διαμερισμάτων και συνεπώς την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών. Κερδίσαμε το στοίχημα της καθαριότητας της πόλης και των 104 οικισμών του Δήμου μας.
Επιλέξαμε όλα αυτά τα χρόνια  το δρόμο της ευθύνης- της συνέπειας και της αποτελεσματικότητας. Εργασθήκαμε σκληρά και τα καταφέραμε.
Φυσικά κάναμε και λάθη. Μόνο όποιος δεν δουλεύει δεν κάνει λάθη.
Εμείς τολμήσαμε και θα ξανατολμήσουμε -κόντρα σε όλους αυτούς που με κάθε τρόπο προσπαθούσαν να απαξιώσουν κάθε μας προσπάθεια. Σήμερα είμαστε περήφανοι για το έργο μας και σας το παρουσιάζουμε:

Διοίκηση-Οικονομία
Παραλάβαμε ένα Δήμο με συνολικές οφειλές άνω των   25.000.000€ (στο σύνολο του Δήμου και των Δημοτικών Επιχειρήσεων) ως καθολικός διάδοχος των δεκατριών ΟΤΑ.
Σήμερα, έχει αποπληρωθεί περισσότερο από το 50% του συνολικού χρέους παρά τις μειωμένες επιχορηγήσεις κατά 53%. Ιδιαίτερα οι επιχορηγήσεις για επενδύσεις (ΣΑΤΑ) μειώθηκαν κατά 83% (2009-2014).
Έχει μειωθεί στο 47% η δανειοδότηση από τα τραπεζικά ιδρύματα ( από 2.321.183,47€ σε 1.227.995,67€) χωρίς να έχουμε λάβει κανένα νέο δάνειο.

Πρόνοια – Κοινωνική Μέριμνα
Ιδρύσαμε και λειτουργήσαμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο και την Ιματιοθήκη, υλοποιήσαμε ευρωπαϊκά προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας και «Δωρεάν διανομής τροφίμων».

Καθαριότητα
Καλύψαμε στο σύνολο τις ανάγκες για καθαριότητα της πόλης και των 104 οικισμών του Δήμου μας, θεσπίσαμε κανονισμό καθαριότητας και κοιμητηρίων, αναπτύξαμε τη διαδικασία συστηματικής ανακύκλωσης αστικών απορριμμάτων ενώ εγκαταστήσαμε οικολογικά συστήματα βυθιζόμενων κάδων &  κάδων κομποστοποίησης. Παράλληλα πραγματοποιήσαμε κατά καιρούς εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης του κοινού με τίτλο «Ανακύκλωση και Καθαριότητα».

Τεχνικά Έργα    
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΑΤΑ
-Βελτίωση και Ανακατασκευή του γηπέδου Γρεβενών, προϋπολογισμού 1.005.000,00€.
-Ανάπλαση και Συντήρηση πλατειών (Πάρκο Μερά) προϋπολογισμού  599.000,00€.
-Κατασκευή Καταφυγίου Αδέσποτων σκύλων στα παλαιά σφαγεία, προϋπολογισμού  27.764,30€.
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του έργου «Συντήρηση-Επέκταση Δημοτικού Κοιμητηρίου», προϋπολογισμού 1.000.000,00€ με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΕΠΑΔΥΜ.

ΕΡΓΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
¨     Τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα ( ΕΣΠΑ, Leader κ.λ.π. ) αποτελούν πλέον το 83% του συνόλου των επενδυτικών δραστηριοτήτων του Δήμου. 
¨     Στις αρχές του 2011 το ποσοστό της συμμετοχής τους στο επενδυτικό πρόγραμμα ήταν μηδενικό.
¨     Τα ανωτέρω καταδεικνύουν μία ιδιαίτερα επιτυχημένη προσαρμογή του Δήμου μας στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, με απόλυτα αναπτυξιακούς όρους.
¨     Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ήδη έχουν ενταχθεί οριστικά 40 σημαντικά έργα, εκ των οποίων τα 17 υλοποιούνται.
Επιπλέον, άλλα 15 έργα αξιολογούνται για οριστική ένταξη ενώ ένας  μεγάλος αριθμός βρίσκεται στο στάδιο της υποβολής.
ΕΡΓΑ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ
Α. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ 2007 - 2013»
-Ανάπλαση περιοχών Αμπέλια, Κούρβουλο, Εργατικών κατοικιών πόλης Γρεβενών. προϋπολογισμού  8.200.000,00€.
-Κατασκευή αποστραγγιστικών έργων για την αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων του οικισμού Φιλιππαίων της κοινότητας Φιλιππαίων του Νομού Γρεβενών, προϋπολογισμού 1.800.000,00€.
-Αναβάθμιση υφιστάμενων κτιριακών υποδομών παιδικών σταθμών του Δήμου Γρεβενών, προϋπολογισμού  507.000,00€.
-Τεχνική υποστήριξη για την ωρίμανση του έργου «Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα», προϋπολογισμού  145.000,00€.
Με φορέα υλοποίησης τη ΔΕΥΑΓ, είναι σε εξέλιξη οι εργασίες του έργου «Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης της πόλης των Γρεβενών και νέες δεξαμενές ύδρευσης» προϋπολογισμού 12.713.445,37€.

Β. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007 – 2013»
-Στερέωση και αποκατάσταση γέφυρας Δασυλλίου, προϋπολογισμού:  300.000,00€.
-Ανάπλαση – Αναβάθμιση οικισμού Δοτσικού, προϋπολογισμού:  150.000,00€.
-Ανάπλαση – Αναβάθμιση οικισμού Τρικώμου, προϋπολογισμού:  275.000,00€.
-Ανάπλαση – Αναβάθμιση οικισμού Φιλιππαίων, προϋπολογισμού:  355.000,00€.
-Οικιστική ανάπλαση τοπικής κοινότητας Τρικόρφου Δημ. Ενότητας Αγίου Κοσμά, προϋπολογισμού: 330.000,00€.
-Οικιστική ανάπλαση τοπικής κοινότητας Κυδωνιών Δημ. Ενότητας Αγίου Κοσμά, προϋπολογισμός: 140.000,00€.
-Οικιστική ανάπλαση τοπικής κοινότητας Εκκλησιών Δημ. Ενότητας Αγίου Κοσμά, προϋπολογισμού: 178.000,00€.
-Οικιστική ανάπλαση τοπικής κοινότητας Δασυλλίου Δημ. Ενότητας Αγίου Κοσμά, προϋπολογισμού:  92.000,00€.
-Οικιστική ανάπλαση τοπικής κοινότητας Μεγάρου Δημ. Ενότητας Αγίου Κοσμά, προϋπολογισμού: 150.000,00€.

Γ. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007 - 2013»
ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ LEADER ΓΡΕΒΕΝΩΝ
-Οικιστική Αναβάθμιση και Ανάπλαση οικισμού Κιβωτού, προϋπολογισμού :  344.000,00€.
-Κατασκευή χώρων δασικής αναψυχής στη θέση Σμίξη και Μοναστήρι στον ποταμό Αλιάκμονα, προϋπολογισμού:  180.000,00€.
Δ. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ (ΥΠΕΚΑ)
-Προώθηση της ανακύκλωσης – βιώσιμη διαχείριση και εισαγωγή καινοτόμων υπόγειων συστημάτων διαβαθμισμένης συμπίεσης απορριμμάτων στο Δήμο Γρεβενών,  προϋπολογισμού ένταξης: 153.433,00€.
Ε. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LIFE
-Δράσεις προστασίας για τη δημιουργία συνθηκών συνύπαρξης ανθρώπου και αρκούδας στην βόρεια Πίνδο  ( Arc Pin ), προϋπολογισμού:  1.582.160,00€.

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΗΚΑΝ
Α. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ 2007 - 2013»
-Έργα   και   εργασίες    διευθέτησης    και  περιβαλλοντικής αναβάθμισης του χειμάρρου Γρεβενίτη από γέφυρα Γάτου έως γέφυρα Χατζή, προϋπολογισμού: 3.150.000,00€.
-Ανάπλαση & Οικιστική αναβάθμιση τοπικών διαμερισμάτων Βόρειου τμήματος Δημ. Ενότητας Γρεβενών, προϋπολογισμού:  3.446.000,00€.
-Ανάπλαση & Οικιστική αναβάθμιση τοπικών διαμερισμάτων Νότιου τμήματος Δημ. Ενότητας Γρεβενών, προϋπολογισμού:  2.985.000,00€
-Προμήθεια εξοπλισμού ειδικών σχολείων Δήμου Γρεβενών, προϋπολογισμού:  293.284,83€

ΕΝΤΑΓΜΕΝΑ ΕΡΓΑ
Α. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ 2007 - 2013»
-Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα, προϋπολογισμού: 8.273.523,24€
-Βελτίωση Δημοτικής οδού Αγίας Παρασκευής-Βασιλίτσας, προϋπολογισμού: 12.329.449,80€.
-Κατασκευή Κέντρου Διημέρευσης Ατόμων με αναπηρία (ΑΜΕΑ) Γρεβενών, προϋπολογισμού:  2.560.267,33€.
- Οικιστική ανάπλαση τοπικής κοινότητας Οροπεδίου Δημ. Ενότητας Αγίου Κοσμά, προϋπολογισμού:  620.000,00€.
- Οικιστική ανάπλαση τοπικής κοινότητας Καληράχης Δημ. Ενότητας Αγίου Κοσμά, προϋπολογισμού:  257.000,00€.
- Οικιστική ανάπλαση τοπικής κοινότητας Καλλονής Δημ. Ενότητας Αγίου Κοσμά, προϋπολογισμού:  98.000,00€.
- Τεχνική υποστήριξη για την ωρίμανση του έργου «Εκσυγχρονισμός και επέκταση των εγκαταστάσεων του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας, προϋπολογισμού:  175.000,00€.

Β. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007 – 2013»
- Χάραξη-Σήμανση μονοπατιού " Σταυρός - Καλπάκι" Δημόσιου δάσους Φιλιππαίων, προϋπολογισμού:  278.042,02€.

Γ. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007 - 2013»
ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ LEADER ΓΡΕΒΕΝΩΝ
-Αποκατάσταση περιβαλλοντικά υποβαθμισμένων περιοχών, προϋπολογισμού:  144.000,00€.
- Βελτίωση βατότητας αγροτικού οδικού δικτύου δημοτικής ενότητας Βεντζίου, προϋπολογισμού:  151.290,00€.
- Κατασκευή χώρων Δασικής Αναψυχής στη θέση ‘‘Λάτνα’’ και ανάδειξη μονοπατιού ‘‘Παλαιοκνίδη – Κρεμαστός’’, Δήμου Γρεβενών, προϋπολογισμού: 81.730,00€.
- Αποκατάσταση Περιβαλλοντικά Υποβαθμισμένων περιοχών στους οικισμούς Κνίδης, Πόρου και Σαρακήνας, προϋπολογισμού: 85.977,00€.
- Οικιστική Αναβάθμιση και Ανάπλαση οικισμού Κοκκινιάς, προϋπολογισμού: 123.699,99€.

Δ. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007 - 2013»
Κωδικός Μέτρου 226: «Αποκατάσταση Δασοκομικού Δυναμικού και εισαγωγή δράσεων πρόληψης»
- Βελτίωση βατότητας δασικών δρόμων δημοτικών δασών Δήμου Γρεβενών, προϋπολογισμού:  323.470,00€.
- Κατασκευή υδατοδεξαμενών πυροπροστασίας δημοτικών δασών Δήμου Γρεβενών, προϋπολογισμού:  159.318,00€.
- Διάνοιξη δασικού δρόμου Γ' κατηγορίας "Ραϊδμάνη - Ποταμούλι" δημοτικού δάσους Ζιάκα Δήμου Γρεβενών», προϋπολογισμού:  20.970,00€.

Ε. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2007 - 2013»
- Εγκατάσταση Γεωθερμικού συστήματος στο κτίριο του Πνευματικού     Κέντρου Δήμου Γρεβενών, προϋπολογισμού: 400.000,00€.

ΕΡΓΑ ΥΠΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΕΣΠΑ
- Βελτίωση και επέκταση εξωτερικού υδραγωγείου οικισμών Γρεβενών, προϋπολογισμού: 8.050.000,00€.
- Κατασκευή δρόμου από μικρό Σειρήνι έως Αγ.Γεώργιο   μέσω Δ.Δ. Ελευθέρου, προϋπολογισμού: 1.550.000,00 €.
- Κατασκευή παραλλαγής οδού στη θέση βράχος της οδού Ζιάκα-Σπήλαιο (Μετά της κατασκευής της οδικής σήραγγας), προϋπολογισμού 7.764.299,49€.
- Εσωτερικά και εξωτερικά δίκτυα ακαθάρτων και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) οικισμού Σμίξης, προϋπολογισμού: 2.612.237,22€.
- Ύδρευση οικισμών Κηπουρείου, Πριονίων, Πηγαδίτσας και Σιταρά, προϋπολογισμού: 5.712.665,00€.
- Εσωτερικά και εξωτερικά δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων και ομβρίων και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) οικισμού Σαμαρίνας, προϋπολογισμού: 5.464.924,38€.
- Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) οικισμού  Δοτσικού, προϋπολογισμού: 991.470,59€.
-Αποκατάσταση της γέφυρας του Σπανού στο Νομό Γρεβενών, προϋπολογισμού: 520.000,00€.
- Αποκατάσταση Ι. Ναού  Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Τ.Δ. Πυλωρών Δ.Ε. Βεντζίου Νομού Γρεβενών, προϋπολογισμού: 320.000,00 €.
- Βελτίωση βατότητας Αγροτικού Οδικού Δικτύου Ανατολικού τμήματος Δήμου Γρεβενών, προϋπολογισμού: 166.050,00€.
-Οικιστική Αναβάθμιση και Ανάπλαση οικισμού Σαρακήνας, προϋπολογισμού: 123.510,00€.
- Οικιστική Αναβάθμιση και Ανάπλαση οικισμών Αηδονίων και Κληματακίου, προϋπολογισμού: 64.593,09€.
- Αποκατάσταση Ι. Μονής Ταξιαρχών, προϋπολογισμού:  565.000,00€.
- Ενεργειακή αναβάθμιση σε σχολικές μονάδες του Δήμου Γρεβενών, προϋπολογισμού:  609.000,00€.
- Διαχείριση αιτημάτων καθημερινότητας του Πολίτη Δήμου Γρεβενών, προϋπολογισμού:  61.500,00€.

ΕΡΓΑ ΠΡΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟ ΕΣΠΑ
- Κέντρο Παλαιοντολογίας Μηλιάς, προϋπολογισμού: 8.900.000,00€.
-Εκσυγχρονισμός–Επέκταση του Χ. Κ. Βασιλίτσας, προϋπολογισμού: 20.000.000,00€.
-Κατασκευή Λαογραφικού Μουσείου - Δημοτικής Πινακοθήκης, Προϋπολογισμού: 2.050.000,00€.
-Κατασκευή Θερμαλιστικού Κέντρου και αξιοποίηση Ιαματικών πηγών Κιβωτού, Προϋπολογισμού: 3.000.000,00€.

Πολιτισμός – Αθλητισμός – Παιδεία
Ο Δήμος Γρεβενών, παρά τη μείωση των οικονομικών του πόρων, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να διοργανώσει, με τον πρέποντα σεβασμό, τις εκδηλώσεις «θεσμούς» του Δήμου αλλά και να στηρίξει εκδηλώσεις Φορέων, Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων που στόχο έχουν τη διατήρηση και διάδοση της πλούσιας ιστορίας και παράδοσης του τόπου μας.
Από την αρχή της θητείας μας εντάξαμε στο Πρόγραμμα των εκδηλώσεων «θεσμών» του Δήμου, εκδηλώσεις μνήμης και τιμής που επί σειρά ετών διοργάνωναν Φορείς και Πολιτιστικοί Σύλλογοι.
Ο Δήμος Γρεβενών με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καθιέρωσε την κεντρική εκδήλωση του Δήμου, στη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας τον Ιούλιο του 1944, να πραγματοποιείται στην Τοπική Κοινότητα Κοσματίου κάθε δεύτερη Κυριακή του μηνός Ιουλίου εκάστου έτους.
Πραγματοποιήσαμε σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «100 Χρόνια Ελεύθερα Γρεβενά» σε συνεργασία με φορείς, συλλόγους και επιφανείς συμπολίτες μας τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης των Γρεβενών από τον τουρκικό ζυγό. Συμμετείχαμε στη διοργάνωση και υλοποίηση των εκδηλώσεων για την επίσκεψη του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στις 23 & 26 Σεπτεμβρίου 2011.
Αφιερώσαμε τα αποκριάτικα δρώμενα στα παιδιά και επενδύσαμε στη χαρά τους ενώ συντελέσαμε στο να κατεβαίνει εδώ και δύο χρόνια ο δικός μας Άγιος Βασίλης την παραμονή της πρωτοχρονιάς από το δικό μας ρολόι.  
Σημαντικές εξελίξεις αποτελούν τόσο η συγκρότηση της αρχαιολογικής συλλογής του Νομού που θα στεγαστεί στο κτίριο της μαθητικής εστίας όσο και η   ίδρυση του παραρτήματος Πολεμικού Μουσείου στο μύλο του Μπούσιου, του 5ου κατά σειρά στη χώρα, μετά του κεντρικού των Αθηνών.
Ιδρύσαμε το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Γρεβενών (35 τμήματα ενηλίκων).
Ιδρύσαμε και λειτουργήσαμε για πρώτη φορά το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Δίκτυο Κρήτης.
Διεκδικήσαμε και υλοποιούμε το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής», από το οποίο ωφελήθηκαν οι δικαιούχες μητέρες με την δωρεάν φιλοξενία των παιδιών τους σε όλους τους παιδικού σταθμούς του Δήμου Γρεβενών, ενώ ιδρύσαμε έξι νέες δομές Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών 6-12 ετών, τα οποία λειτούργησαν και λειτουργούν στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος από το 2012 μέχρι σήμερα συγκεκριμένη δομή απασχόλησε δημιουργικά 555 παιδιά (246 το έτος 2012 ποσό απορρόφησης 369.000€ και 309 το 2013 432.600€), σε έξι διαφορετικά τμήματα αθλητικών και άλλων δραστηριοτήτων (Τένις, Χάντμπολ, Η/Υ, χορού, μουσικής,σχολικής μελέτης), δημιουργώντας μέσω αυτών των προγραμμάτων θέσεις εργασίας σε εκπαιδευτές και τεχνικό προσωπικό.
Λειτουργήσαμε 7 τμήματα της δομής Βοήθεια στο Σπίτι.
Δημιουργήσαμε και λειτουργούμε 7 τμήματα παραδοσιακών χορών.
Η ΔΕΚΕΓ διεκδίκησε και υλοποιεί πρόγραμμα LEADER για την κατασκευή παραδοσιακών στολών συνολικού ποσού: 22.387,50 €.
Λειτουργήσαμε χορωδιακό τμήμα και τμήμα γυμναστικής ατόμων τρίτης ηλικίας.
Υλοποιήσαμε το πρόγραμμα «Άθληση για όλους».
Υλοποιούμε προγράμματα απασχόλησης  ΤΟΠΣΑ (400.000,00 €, ωφελήθηκαν 120 συμπολίτες μας) και ΤΟΠΕΚΟ (450.000,00 €, ωφελήθηκαν 190 συμπολίτες μας).
Υλοποιούμε επενδυτικά προγράμματα ΟΠΑΑΧ (συνολικού εγκεκριμένου προϋπολογισμού 1.702.644,12, €) και LEADER (συνολικού ποσού Δημόσιας δαπάνης 6.541.060,00 €)  μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρείας ΑνΓρε ΑΕ ΟΤΑ.
Υλοποιήσαμε το πρόγραμμα LIFE ΠΙΝΔΟΣ/ΓΡΕΒΕΝΑ, συνολικού προϋπολογισμού 1.153.561,00€.
Υλοποιούμε πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας IPA ΕΛΛΑΔΑ-ΑΛΒΑΝΙΑ, Προϋπολογισμού: 366.000,00€.
Συμμετέχουμε στα ευρωπαϊκά δίκτυα Model Forest, Civitas, Medpex, Eden κλπ.

Φίλες και Φίλοι
Συνδημότισσες και Συνδημότες
Η τριετία 2011 -2013 όσο και η χρονιά που διανύουμε αποτελεί για το δήμο μας, παρά τα περιορισμένα οικονομικά, χρονική περίοδο έργου και δημιουργίας.
Η πολιτική που ακολουθήσαμε και που έχει σχεδιασθεί από ανθρώπους με όραμα και σχέδιο, υπηρετεί τον πολίτη και μόνον αυτόν.
Καταφέραμε να βάλουμε γερές βάσεις για το αναπτυξιακό μέλλον του δήμου μας.
Αποδείξαμε την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε τις δύσκολες καταστάσεις.
Αποδείξαμε ότι είχαμε όραμα και σχέδιο για ένα δήμο σύγχρονο με ανθρώπινο πρόσωπο.
Μέσα σε αυτή την κρίση, που επηρεάζονται και δοκιμάζονται, η κοινωνική συνοχή και οι ανθρώπινες σχέσεις, κληθήκαμε να προσφέρουμε ως δημοτική αρχή ότι καλύτερο στον τόπο μας, τόσο σε θέματα της καθημερινότητας και ποιότητας ζωής, όσο και σε θέματα προοπτικής οικονομικής ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο.
Στην προσπάθειά μας αυτή δεν εγκλωβιστήκαμε σε πρακτικές εσωστρέφειας, ούτε φυσικά μεταφέραμε προσωπικά, κομματικά ή άλλα απωθημένα στους δημοτικούς χώρους δουλειάς.
Με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης απέναντι στον πολίτη θα συνεχίσουμε  την προσπάθειά μας ΜΑΖΙ σας.
Μαζί με όλη την κοινωνία των Γρεβενών, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.
Είμαι βέβαιος  ότι οι πολίτες των Γρεβενών θα αξιολογήσουν θετικά το έργο μας και θα μας δώσουν στις εκλογές του Μαΐου για ακόμη μία φορά ψήφο εμπιστοσύνης για να ολοκληρώσουμε αυτά που ξεκινήσαμε και να υλοποιήσουμε αυτά που προγραμματίσαμε για τα επόμενα χρόνια.
Είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες των Γρεβενών δεν θα επιλέξουν να χαθούν αυτά που με κόπο έχουμε δημιουργήσει για το αύριο των Γρεβενών.
Τίποτε δεν μας φοβίζει. Κοιτάμε μπροστά και ξέρουμε ότι το βλέμμα μας συναντάται με το βλέμμα των συμπολιτών μας.

Μαζί συνεχίζουμε για να πάμε το Δήμο μας  ακόμη πιο ψηλά,  με νέους ανθρώπους, με όραμα και διάθεση για προσφορά.
Μαζί συνεχίζουμε για τα Γρεβενά που αγαπάμε.

Σας ευχαριστώ…
Δημοσθένης Κουπτσίδης
Δήμαρχος Γρεβενών»

video greveniotis.gr 
 
 

 

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: