ΣΙΝΕ

Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Ανακοίνωση της ΤΕ Γρεβενών του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην Alpha Wood

Οχτώ χρόνια μετά την πολυδιαφημιζόμενη επένδυση του εργοστασίου Ινοσανίδας από την Alfa wood στα Γρεβενά, την ιδιωτική πρωτοβουλία που θα έδινε πνοή ανάπτυξης ενώ αγοράσθηκε έναντι...
πινακίου φακής και πήρε εκατομμύρια επιδοτήσεις, οι εργαζόμενοι για άλλη μια φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με νέα επίθεση στα δικαιώματά τους....

Παρά τις συνεχείς υποχωρήσεις από τους εργαζόμενους για διευθέτηση του χρόνου εργασίας , απλήρωτες υπερωρίες, τη συμφωνία να εργάζονται μισή ώρα την ημέρα παραπάνω για την επιχείρηση προκειμένου να τη βοηθήσουν να ξεπεράσει την κρίση, το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν καθυστερήσεις στην πληρωμή των μισθών μέχρι και τρεις μήνες. Τον τελευταίο χρόνο δουλεύουν εκ περιτροπής τους μισούς μήνες και φυσικά πληρώνονται, όταν πληρώνονται, με τα μισά χρήματα και τις μισές ασφαλιστικές εισφορές.

Τώρα η εταιρεία ζητά μείωση αποδοχών στο 25% από 1 Απριλίου.

Δυστυχώς υπάρχει πολύ πικρή πείρα και εμπειρία από αντίστοιχες περιπτώσεις.

Οι εργαζόμενοι στα SPRIDER είχαν υποστεί δυο απανωτές μειώσεις μισθών για να «σώσουν την εταιρεία» , η SPRIDER κατέβασε ρολά και οι εργαζόμενοι βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη, άνεργοι, χωρίς αποζημίωση, χωρίς δικαίωμα εγγραφής ούτε στο Ταμείο Ανεργίας.

Οι εργαζόμενοι στη NEOSET ήταν απλήρωτοι για πάνω από τρεις μήνες, για να «σώσουν την εταιρεία» , η NEOSET κατέβασε ρολά και οι εργαζόμενοι στην ίδια μοίρα με τους εργαζόμενους από τα SPRIDER.

Οι εργαζόμενοι στο FOKA ήταν οκτώ μήνες απλήρωτοι, η εταιρεία κατέβασε ρολά και οι εργαζόμενοι στην ανεργία, χωρίς να έχουν πάρει τα δεδουλευμένα τους, χωρίς αποζημίωση, χωρίς Ταμείο Ανεργίας

Την ίδια τακτική ακολούθησε και η εταιρεία ALIMENTA TOP όπως και η ATLANTIK Super Market που άφηναν απλήρωτους τους εργαζόμενους για να «σωθεί η εταιρεία». Στο τέλος κατέβασε ρολά.

Η κρίση δεν κτυπά με τον ίδιο τρόπο τους εργοδότες και τους εργαζόμενους. Η εταιρεία ενδέχεται να έχει μείωση του ποσοστού κέρδους της, όμως και τις εποχές που ομολογούσε τα κέρδη της δεν τα μοιραζότανε με τους εργάτες.

Έχουν πείρα και εμπειρία πλέον οι εργαζόμενοι ότι όσες θυσίες και αν υποστούν δε σώζονται από την εξαθλίωση. Εάν συναινέσουν στα σχέδια της εταιρείας, η εργοδοσία θα γίνει ακόμα πιο επιθετική και οι θυσίες από την πλευρά τους δε θα έχουν τέλος.

Μήπως η επόμενη θυσία θα είναι η προσφορά εθελοντικής εργασίας χωρίς μισθό;

Η εν λόγω επιχείρηση αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της άναρχης καπιταλιστικής ανάπτυξης. Ενώ τα προϊόντα που παράγει είναι απαραίτητα για την κατασκευή του συνόλου των αγαθών που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι, φτάνει να αντιμετωπίζει το κλείσιμο και οι εργάτες την απόλυση. Όμως και τον καιρό της κερδοφορίας και τον καιρό της κρίσης οι εργαζόμενοι βίωναν την εκμετάλλευση.

Καλούμε τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς της εργοδοσίας, να υψώσουν τη σημαία της αντίστασης και να αντιδράσουν δυναμικά για τα δικαιώματά τους. Να διεκδικήσουν την εξόφληση των δεδουλευμένων τους, να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας. Καλούμε την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής , τους εργαζόμενους σε όλα τα εργοστάσια του ομίλου, τα σωματεία του νομού να δείξουν την αλληλεγγύη τους. Την πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Γρεβενών που τόσο καιρό σιωπά να πάρει θέση. Τους υποψήφιους των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών να πάρουν θέση, μια και

Ο δρόμος της αλληλεγγύης είναι η ασπίδα της τάξης μας απέναντι στην εργοδοσία που τη στηρίζει με όλα τα μέσα η κυβέρνηση της αστικής τάξης (ΝΔ- ΠΑΣΟΚ) και τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου.

ΤΕ Γρεβενών του ΚΚΕ 

 Γρεβενά, 13 Απριλίου 2014
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: