ΣΙΝΕ

Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Υπάρχει υπόγεια διαδρομή που ενώνει το Κωσταράζι με το Άργος Ορεστικό;

Κατακόμβες στο Άργος Ορεστικό;
Ξεκινήσαμε την αναζήτηση για τις «κατακόμβες» του Άργους Ορεστικού. Ήταν κάτι που μας είχε κινήσει το ενδιαφέρον από την πρώτη μαρτυρία για την εν λόγω περιοχή. Έτσι λοιπόν,... αρχίσαμε να συλλέγουμε πληροφορίες από τους γηραιότερους (ρωτώντας πας στην πόλη) ώσπου μάθαμε τελικά που ακριβώς βρίσκεται και ξεκινήσαμε την αναζήτηση.
argosorestiko

aliakmonas

Μια διαδρομή μέσα στα δέντρα, δίπλα από τον όμορφο Αλιάκμονα ποταμό...

perpatimaperpatima2perpatima3perpatima4

aftosxediestripestripa6

Ευτυχώς αυτή τη φορά δεν είχε πολύ περπάτημα και έτσι μέσα σε λίγα λεπτά φτάσαμε στη πρώτη είσοδο. Εκεί ανακαλύψαμε ότι οι τρύπες δεν είναι φυσικές αλλά φτιαγμένες από ανθρώπινο χέρι. Στο χωράφι δίπλα από τις τρύπες ρωτήσαμε έναν αγρότη.

agrotis

«Επί της τουρκοκρατίας έβαλαν σκλάβους με καλέμια να ανοίξουν τις τρύπες
για να φέρουν νερό από ένα άλλο χωριό στον νερόμυλο του Άργους Ορεστικού», μας είπε.

tripatripa10tripa11tripa12

Το νερό ερχόταν μέσα από το τούνελ δίπλα δίπλα από το ποτάμι από το χωριό Ποριά και έφτανε ως τον παλιό νερόμυλο στην περιοχή της Σκάλκης. Σε όλη την διαδρομή του ανά μερικά μέτρα υπήρχε και μία τρύπα. Σε όλες αυτές τις τρύπες ένας άνθρωπος χωράει να μπει και να σταθεί σχεδόν όρθιος.

tripa13tripa14tripa17tripa18

tripa5tripa8tripa9tripa3

Από εκείνον τον νερόμυλο πλέον σώζονται μόνο μερικά ερείπια και αυτά είναι καλά κρυμμένα μέσα σε αγκάθια και άλλα διάφορα φυτά κοντά στην παλιά γέφυρα του Άργους Ορεστικού.

tripa4tripa7

Σκεφτείτε ότι αυτό φτιάχτηκε από ανθρώπινο χέρι με το καλέμι και τις πέτρες. Πόσοι άνθρωποι χρειάστηκαν και πόσο καιρό τους πήρε;

tripa15tripa16tripa2wimaxstergiostripa

Τη συγκεκριμένη διαδρομή συνοδεύουν δύο μύθοι:
1.Ο μύθος του δόκιμου σατανά και της σπηλιάς του.
Ρωτήσαμε, μάθαμε και βρήκαμε αυτήν την σπηλιά αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία μικρή τρύπα από το ταξίδι του νερού προς τον νερόμυλο. Ο μύθος μας λέει ότι ήταν ένας νέος από το Άργος Ορεστικό που είχε βρει τη Βίβλο του διαβόλου (φτιαγμένη από δέρμα ανθρώπου και γραμμένη από το αίμα του ίδιου του διαβόλου) και περνούσε τα στάδια για την βασιλεία της κολάσεως.
Όταν αυτός ο νέος βρέθηκε στο τελευταίο σκαλί των δοκιμασιών εμφανίστηκε ο διάβολος επειδή φοβήθηκε να μην του πάρει την θέση και του κάρφωσε τα νύχια του ενός χεριού του στον λαιμό του δόκιμου σατανά.
2. Η υπόγεια διαδρομή Άργους Ορεστικού – Κωσταραζίου.
Ένα υπόγειο τούνελ ξεκινάει από το Άργος και σε οδηγεί στο γειτονικό Κωσταράζι. Αν υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα από την έρευνά μας πάνω σε αυτόν το μύθο πιθανότατα θα το μοιραστούμε μαζί σας με ένα νέο άρθρο...

cyberotsarkawimaxtripastergiostripa2stergiostripa

Επιμέλεια: Nio

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: