ΣΙΝΕ

Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Διεθνή Διάσκεψη Ανάπτυξης Τηλεπικοινωνιών (WTDC)

Δελτίο Τύπου αναφορικά με την συμμετοχή του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου, ως επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Διεθνή Διάσκεψη Ανάπτυξης Τηλεπικοινωνιών της...
εθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών
(Ντουμπάι, 31.03.2014)
Ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, συμμετείχε ως επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Παγκόσμια Διάσκεψη Ανάπτυξης Τηλεπικοινωνιών της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (World Telecommunication Development Conference-WTDC of the International Telecommunication Union-ITU), που πραγματοποιείται στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από τις 29.03 έως και τις 10.04.2014.
Η παρουσία του Υφυπουργού στη Διάσκεψη WTDC, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, και με την Ελλάδα να είναι μέλος του Συμβουλίου της ITU, ενίσχυσε κατά πολύ την ελληνική υποψηφιότητα για νέα συμμετοχή της χώρας μας στο Συμβούλιο της ΙΤU, στις εκλογές της ITU που θα διεξαχθούν στο Μπουσάν τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο Υφυπουργός είχε, μεταξύ άλλων επαφών υψηλού επιπέδου, και συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα της ITU, Δρα Hamadoun Touré, με τον Αν. Γενικό Γραμματέα της ITU και υποψήφιο για τη θέση του Γενικού Γραμματέα στις επικείμενες εκλογές, κ. Haolin Zhao, και με τον Διευθυντή του Γραφείου Ανάπτυξης Τηλεπικοινωνιών, κ. Brahima Sanou. Οι συναντήσεις διεξήχθησαν σε εξαιρετικά φιλικό κλίμα και με τους τρεις αξιωματούχους της ITU. Ιδιαιτέρως ο κ. Zhao, ο οποίος είχε απευθύνει χαιρετισμό στο 1ο Συνέδριο για τα Δίκτυα Νέας Γενιάς, στην Αθήνα, το Φεβρουάριο 2014 και είχε και τότε διμερή συνάντηση με τον Έλληνα Υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Παπαδόπουλο, υποστήριξε θερμά την ελληνική υποψηφιότητα για το Συμβούλιο της ΙTU. Η συζήτηση με τον κ. Zhao κινήθηκε σε εξαιρετικά εγκάρδιους τόνους. Κατά τη διάρκεια των προαναφερθεισών συναντήσεων, ο Υφυπουργός τόνισε την επιτυχία της χώρας μας ως Προεδρεύουσας Χώρας του Συμβουλίου της Ε.Ε. να ολοκληρώσει, με τη συνεργασία όλων των κρατών μελών και των ευρ. οργάνων, δύο ευρωπαϊκά νομοθετήματα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, που θα ψηφιστούν από το Ευρωκοινοβούλιο πριν το τέλος της Ελλ. Προεδρίας. Ανέφερε επίσης ότι τώρα προωθούμε την Οδηγία για την Ασφάλεια των Δικτύων και των Πληροφοριών, η οποία, όταν ολοκληρωθεί, θα έχει πολύ θετικό αντίκτυπο στις τηλεπικοινωνίες όλης της Ε.Ε., ακριβώς όπως και τα δύο ευρ. νομοθετήματα που ολοκληρώθηκαν εκ μέρους του Συμβουλίου.
Τονίστηκε και από τις δύο πλευρές η πολύ καλή συνεργασία στη διοργάνωση δύο Διεθνών Συνεδρίων στην Αθήνα, το πρώτο για τα Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών Νέας Γενιάς και το δεύτερο για την Κυβερνοασφάλεια. Σχετικά με την κυβερνοασφάλεια, ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε τη σημασία της παρουσίας του ENISA στην Ελλάδα και τη στήριξη που παρέχει στον Οργανισμό η Ελληνική κυβέρνηση.
Τέλος, ο Υφυπουργός ζήτησε και έλαβε την υποστήριξη των αξιωματούχων της ITU για την υποψηφιότητα της χώρας μας ως μέλος του Συμβουλίου της ITU.
Ο Υφυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον Πρέσβη της χώρας μας στα ΗΑΕ, κ. Διονύση Ζώη, και με τον Σύμβουλο του Γραφείου ΟΕΥ, κ. Μιχάλη Βρεττάκη, και ενημερώθηκε για θέματα διμερούς ενδιαφέροντος των δύο χωρών.
Η ομιλία του Υφυπουργού στη Διάσκεψη WTDC έγινε στο πλαίσιο ομιλιών των Υπουργών, Προέδρων Διεθνών Οργανισμών και επικεφαλής των αντιπροσωπειών μελών της ITU, στις 31 Μαρτίου 2014, και είχε ως εξής:
Κύριε Πρόεδρε,
Κύριε Γενικέ Γραμματέα, Δρα Hamadoun Touré,
Κύριε Αν. Γενικέ Γραμματέα, Haolin Zhao,
Κύριοι Διευθυντές Brahima Sanou, François Rancy και Malcolm Johnson,
Κυρίες και κύριοι,
Θα ήθελα να ξεκινήσω ευχαριστώντας τους οικοδεσπότες μας, την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για την εξαιρετική φιλοξενία την οποία όλοι απολαμβάνουμε.
Είναι μεγάλη ευχαρίστηση και τιμή για μένα να είμαι εδώ μπροστά σας σήμερα με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Διάσκεψης Ανάπτυξης Τηλεπικοινωνιών 2014.
Η τιμή είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς απευθύνω αυτόν το λόγο ενώ η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) κλείνει σε λίγο 150 χρόνια λειτουργίας, και η χώρα μου, που υπήρξε ένα από τα 20 ιδρυτικά μέλη αυτής της Ένωσης, είναι ταυτόχρονα μέλος του Συμβουλίου της ITU και Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρ. Ένωσης.
Θα ήθελα να χρησιμοποιήσω αυτήν την ευκαιρία για να σας πληροφορήσω ότι, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., δύο πολύ σημαντικά ευρωπαϊκά νομοθετικά κείμενα για τις τηλεπικοινωνίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί: το πρώτο είναι ο Κανονισμός για την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην εσωτερική αγορά (eIDAS) και το δεύτερο είναι η Οδηγία για τη μείωση του κόστους ανάπτυξης τηλεπικοινωνιακών δικτύων υψηλών ταχυτήτων (BB cost reduction).
Οι επιπτώσεις αυτής της Οδηγίας θα είναι ουσιώδεις και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την Ελλάδα, από την άποψη της μείωσης του κόστους ανάπτυξης υποδομών: τελικά, περισσότεροι πολίτες θα απολαμβάνουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες ηλε-υγείας, ηλε-μάθησης και ηλε-διακυβέρνησης. Όλα αυτά είναι πολύ στενά συνδεδεμένα με ευκαιρίες σε νέες επιχειρήσεις, ειδικά στη νεότερη γενιά, η οποία μοιάζει ότι υποφέρει περισσότερο από την οικονομική κρίση, αλλά, και την ίδια στιγμή, μπορεί να επωφεληθεί τα μέγιστα από τις ΤΠΕ.
Πράγματι, κυρίες και κύριοι, η ευρυζωνικότητα μπορεί να γεφυρώσει το παγκόσμιο χάσμα που υφίσταται ως προς την ανάπτυξη των διαφόρων χωρών.
Αυτός είναι ο λόγος που το ένα από τα δύο Συνέδρια που διοργανώθηκαν πρόσφατα στην Αθήνα, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σε συνεργασία με το Γραφείο Ανάπτυξης Τηλεπικοινωνιών της ITU (Telecommunication Development Bureau-BDT) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν πάνω στο θέμα της ανάπτυξης των Δικτύων Τηλεπικοινωνιών Νέας Γενιάς. Σε αυτό το Συνέδριο δόθηκε η ευκαιρία υψηλών επαφών μεταξύ των εμπλεκομένων σε στρατηγικές και πολιτικές που κατευθύνονται προς την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας στην περιοχή, ενώ συζητήθηκαν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που προσφέρονται από τα υψίρρυθμα δίκτυα και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχονται από τις σύγχρονες υποδομές.
Το δεύτερο Συνέδριο, που συμπλήρωσε το 1ο και αποσαφήνισε τις προτεραιότητές μας, είχε τίτλο: «Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο: δημιουργώντας σχέσεις εμπιστοσύνης στον κυβερνοχώρο στην Ε.Ε.». Διοργανώθηκε επίσης σε συνεργασία με το Γραφείο Ανάπτυξης Τηλεπικοινωνιών της ITU (Telecommunication Development Bureau-BDT) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να εξετάσουμε και να αναπτύξουμε στρατηγικές και πολιτικές που θα κατευθύνονται προς έναν πιο προστατευμένο και αξιόπιστο κυβερνοχώρο, δίνοντας έμφαση σε πιθανές κυβερνοαπειλές καθώς και σε τομείς που έχουν περιθώρια βελτίωσης, ενώ παράλληλα θα οικοδομούμε σχέσεις εμπιστοσύνης και ασφάλειας, όσον αφορά στη χρήση των τεχνολογιών της πληροφορίας και των επικοινωνιών.
Τώρα, όσον αφορά στη χώρα μου, θα ήθελα να επισημάνω ότι είμαστε στη διαδικασία θέσπισης ενός Εθνικού Σχεδίου Ευρυζωνικότητας - που είναι ο οδικός χάρτης του κράτους - με στόχο την αύξηση της ευρυζωνικής διείσδυσης και την παράλληλη επίτευξη των στόχων του Ψηφιακού Θεματολογίου για την Ευρώπη 2020.
Το εθνικό μας Σχέδιο Ευρυζωνικότητας εστιάζει στην αυξανόμενη ζήτηση για ευρυζωνικές υπηρεσίες, διευκολύνοντας τις σχετικές ιδιωτικές επενδύσεις σε συνεργασία με τους επενδυτές, αναπτύσσοντας υποδομές δικτύων και, τέλος, διασφαλίζοντας ένα σταθερό κανονιστικό περιβάλλον.
Θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι η Ελλάδα είναι πολύ μπροστά συγκρινόμενη με τον μέσο όρο της Ε.Ε. σχετικά με τη βασική ευρυζωνική κάλυψη (και κινητής και σταθερής τηλεφωνίας) – 99% στην Ελλάδα, 95% ο μέσος όρος της Ε.Ε. Και σε ό,τι αφορά στα Δίκτυα Νέας Γενιάς τηλεπικοινωνιών μέχρι 30 Mbps, η Ελλάδα ήταν περίπου στο 23% στο τέλος του 2012. Τώρα, αυτό το ποσοστό αυξήθηκε, χάρη στις νέες επενδύσεις στο συγκεκριμένο τομέα.
Επιπλέον, καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια στο έργο για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας σε μη αστικές περιοχές (Rural Broadband Project), προκειμένου να καλύψουμε το ψηφιακό χάσμα, όσον αφορά στην ευρυζωνική κάλυψη για ολόκληρη την επικράτεια. Εκτός από τα ανωτέρω, έχει ανακοινωθεί η ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου με σημεία πρόσβασης σε wi-fi, προκειμένου οι πολίτες και οι τουρίστες να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε σημεία δημόσιου ενδιαφέροντος, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός μας Αντώνης Σαμαράς.
Όλοι συνειδητοποιούμε τις γρήγορες αλλαγές που συμβαίνουν στις τηλεπικοινωνίες παγκοσμίως, τόσο στην εκμετάλλευση του φάσματος όσο και στις ΤΠΕ.
Η σημερινή πρόκληση είναι να βρεθούν τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των κρατών – που είναι απαραίτητη, προκειμένου να προωθηθεί αφενός η ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών και των ΤΠΕ και αφετέρου η διευθέτηση των παγκόσμιων προβλημάτων, όπως η κλιματική αλλαγή, προς όφελος των εθνικών οικονομιών, υποστηρίζοντας τις επενδύσεις και τις νέες θέσεις εργασίας, καθώς και όλων των πολιτών.
Έχω τη χαρά να παρευρίσκομαι στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Διάσκεψης αυτής, η οποία είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για συνεργασία στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Πιστεύω ότι τα συμπεράσματα που πρέπει να συναχθούν από αυτή τη Διάσκεψη θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα όσον αφορά στην ανάπτυξη της υψηλής τεχνολογίας και των πράσινων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών για τους πολίτες, επειδή η ψηφιακή ανάπτυξη ισούται με οικονομική ανάπτυξη.
Κυρίες και κύριοι,
Θα ήθελα επίσης να χρησιμοποιήσω αυτήν την ευκαιρία για να αναγγείλω την υποψηφιότητα της Ελλάδας στο Συμβούλιο της ITU και να ζητήσω την υποστήριξή σας.
Σας ευχαριστώ για το χρόνο και την προσοχή σας.

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: