ΣΙΝΕ

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

ΟΜΑΔΑ ΝΕΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ 1ος Δημόσιος Διάλογος Νέων

Στις 24 Απριλίου διεξήχθη στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γρεβενών ο 1ος Δημόσιος Διάλογος Νέων στην πόλη μας, μεταξύ νέων πολιτών και νέων υποψηφίων συμβούλων για τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής έρχεται ως απάντηση στο βασικό ερώτημα των τελευταίων ετών στην Πατρίδα μας, που αφορά στο κενό αντιπροσώπευσης που υφίσταται και που μας οδήγησε στην σημερινή κατάσταση. Η κοινωνία πρέπει να εφεύρει τρόπους, ώστε η φωνή της να ακούγεται όλο και πιο έντονα και αποτελεσματικά στο επίπεδο της λήψης των αποφάσεων. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Το επόμενο θα είναι η κοινωνία η ίδια να παίρνει τις αποφάσεις. Γι’ αυτό χρειάζεται δημιουργία κατάλληλων θεσμών, οι οποίοι θα προκύψουν μέσα από την δράση και το σθένος των πολιτών.

Για το Διάλογο προσκλήθηκαν όλοι οι νέοι πολίτες μέχρι 35 ετών καθώς και όλοι οι υποψήφιοι σύμβουλοι αντίστοιχης ηλικίας. Ζητήθηκε κάθε ενδιαφερόμενος να δηλώσει εκ των προτέρων συμμετοχή, για λόγους καλύτερης οργάνωσης. Στον διάλογο έλαβαν μέρος εννιά υποψήφιοι σύμβουλοι. Δήλωσαν από πριν συμμετοχή έξι. Κατά την έναρξη της εκδήλωσης προσήλθαν ακόμα τρεις. Οι νέοι πολίτες που έθεσαν ερωτήσεις ήταν δέκα, στην πλειονότητά τους μέλη της Ομάδας Νέων Γρεβενών.

Οι υποψήφιοι που είχαν το θάρρος να συμμετέχουν, κατά σειρά δήλωσης συμμετοχής, ήταν οι εξής:
Γρηγόρης Γιαννόπουλος (Ανατροπή- Θ. Καρυπίδης)
Χρήστος Τριγώνης (Συμμετέχω Ενεργά- Γ. Δασταμάνης)
Ηλίας Τσιάρας (Συμμετέχω Ενεργά- Γ. Δασταμάνης)
Χριστίνα Αναστασιάδου (Συμμετέχω Ενεργά- Γ. Δασταμάνης)
Φωτεινή Τζουβάρα (Συμμετέχω Ενεργά- Γ. Δασταμάνης)
Λευτέρης Μπαρμπαγιάννης (Λαϊκή Συσπείρωση- Π. Ντάγκα)
Δημήτρης Γκαμπράνης (Συμμετέχω Ενεργά- Γ. Δασταμάνης)
Χρήστος Βάιος (Μαζί συνεχίζουμε- Δ. Κουπτσίδης)
Μαρία Γεωργίτση (Μαζί συνεχίζουμε- Δ. Κουπτσίδης)

Πέραν των ανακοινώσεων στα τοπικά ΜΜΕ και σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, στείλαμε και προσωπικό μήνυμα σε όσους υποψηφίους γνωρίζαμε. Τρεις ανέφεραν τους λόγους απουσίας τους. Οι περισσότεροι πιθανόν το αγνόησαν.

Ο Διάλογος ξεκίνησε στις 18.45 και ολοκληρώθηκε σχεδόν τρεις ώρες μετά. Σε όλη τη διάρκεια το ενδιαφέρον ήταν αμείωτο, αφού για όλους αποτελούσε μια πρωτόγνωρη διαδικασία. Οι περισσότερες ερωτήσεις αφορούσαν όλους τους υποψηφίους. Οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν με χρονικό περιορισμό και τις κατάθεταν κυκλικά ώστε να μην αδικηθεί κανείς. Η σειρά με την οποία τοποθετήθηκαν στα έδρανα προέκυψε κατόπιν κλήρωσης. Υπήρξαν και ερωτήσεις που απευθυνόταν σε μεμονωμένους υποψηφίους.

Οι ερωτήσεις που τέθηκαν είχαν ως εξής:
Σχετικά με τη θέση των υποψηφίων για το θέμα της Φιλαρμονικής και του Δημοτικού Ωδείου.
Τί σας ενοχλεί στα Γρεβενά, άρα τί θα αλλάζατε;
Ερώτηση για τα κίνητρα που τους ώθησαν στο να συμμετέχουν ως υποψήφιοι στις εκλογές.
Τη γνώμη τους για τον Διαρκή Δημοσκοπικό Δήμο Γρεβενών και γιατί δεν συμμετέχουν (εκτός από έναν υποψήφιο), αν συμφωνούν.
Για το πόσο ισχυρή πιστεύουν ότι είναι η κομματοκρατία στα Γρεβενά.
Για τον τουρισμό και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την αναβάθμισή του.
Για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους του Δήμου.
Για τα αυξημένα τέλη στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΓ.
Για την έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου σχετικά με την γνώμη της κοινωνίας για το Κίνημα χωρίς μεσάζοντες.
Για τους φυσικούς πόρους της περιοχής μας και την αξιοποίησή τους.
Σχετικά με τη θέση των υποψηφίων απέναντι στο φαινόμενο της εποχής μας που θέλει ενώ έχουμε αύξηση της τεχνολογικής προόδου, η ποιότητα ζωής να υποβαθμίζεται και τι ενέργειες μπορούν να γίνουν σε τοπικό επίπεδο για την αντιμετώπισή του.
Για τη συμμετοχή των υποψηφίων σε δράσεις εθελοντισμού.
Για το τί θα κάνουν οι υποψήφιοι αν διαπιστώσουν ότι οι επικεφαλείς του συνδυασμού τους, σε περίπτωση εκλογής , πολιτευτούν με άξονα την αναξιοκρατία.

Κάθε υποψήφιος απάντησε κατά την κρίση του στις παραπάνω ερωτήσεις. Το κλίμα της συζήτησης ήταν εξαιρετικό, πράγμα που πιστοποιήθηκε από όλους. Τον Διάλογο παρακολούθησαν αρκετοί συμπολίτες μας ανεξαρτήτου ηλικίας.

Στις μέρες μας που τα προσωπεία υποχωρούν όλοι μαζί οφείλουμε να χαράξουμε το κοινό μας μέλλον μέσα από τον κοινωνικό στίβο. Ο διάλογος και η άμεση επαφή αποτελούν θεμελιώδεις αφετηρίες. Αν συνεχιστούν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι βέβαιο ότι στο μέλλον φαινόμενα αναξιοκρατίας, χειραγώγησης και σκοπιμοτήτων εις βάρος του κοινού συμφέροντος θα εξαλειφθούν. Αν ο πολίτης πάρει την ευθύνη πάνω του θα γίνει και πιο ενεργός. Τελικά ψάχνοντας το βόλεμα, διώχνοντας δηλαδή την ευθύνη, αυτό που καταφέρνει είναι να οδηγηθεί στο μηδέν με αυταπάτες. Αυτό δηλαδή που κατάφερε η γενιά που έφερε την Ελλάδα στην σημερινή κατάσταση.

Ως άξια προβληματισμού σημειώνονται τα εξής: Οι νέοι υποψήφιοι είναι πολλαπλάσιοι των συμμετεχόντων στο Διάλογο. Μάλιστα ορισμένοι από αυτούς σε δηλώσεις τους υπερθεματίζουν στο να δοθεί βήμα λόγου στους νέους. Τώρα όμως που δόθηκε γιατί δεν το εκμεταλλεύτηκαν; Ποιά άραγε τα κίνητρά τους; Μήπως εντυπώσεις θέλουν να δημιουργήσουν με τα λεγόμενά τους και απλά ατομικό βόλεμα αναζητούν μέσα από την συμμετοχή τους στα κοινά;
Επίσης ελάχιστη ήταν η συμμετοχή των νέων πολιτών που έθεσαν ερωτήσεις. Μεγάλο μέρος της κοινωνίας έχει εθιστεί στο να παραμένει άβουλο. Ίσως τέτοιες πρωτοβουλίες να φαντάζουν παράξενες. Η αντίδραση της κοινωνίας απέναντι σε ιδέες σαν αυτή αποτελεί ενδιαφέρον μελέτης. Η μελέτη αυτή θα καταδείξει και στοιχεία που μας οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση. Πόσο αντιλαμβανόμαστε την συμμετοχή μας στην κοινωνία με όρους κοινότητας και πόσο με όρους ατομοκεντρισμού; Τι μας οδήγησε σ’ αυτή την οντολογικής φύσης αλλοίωση; Τι τη διατηρεί σήμερα; Ποιοί οι ψυχολογικοί εθισμοί; Ποιές οι πολιτισμικές παράμετροι; Η αντίδραση της κοινωνίας σε κάθε ερέθισμα αποκαλύπτει την αξιολογική της βάση. Πόσο εύκολη είναι σε χειραγώγηση; Πόσο συνοχή έχει; Τί θεωρεί σημαντικό; Γιατί θα παλέψει;
Η σημερινή κρίση αποτελεί μια πρόκληση αυτογνωσίας. Κάθε βήμα αυτογνωσίας φέρνει και μια αλλαγή. Αλλάζει ο τρόπος αντίληψης για τα πράγματα και τον συλλογικό εαυτό.

Αυταπάτες καταρρέουν και εμφανίζεσαι γυμνός από προσωπεία μπροστά στα αμείλικτα ερωτήματα. Μπορώ εδώ να αλλάξω εαυτόν και κοινωνία;
Ο 1ος Δημόσιος Διάλογος Νέων είναι απάντηση στο παραπάνω.


ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: