ΣΙΝΕ

Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Γρεβενά: Μνήμες από την 13η Μαΐου 1995 (video)

13 Μαΐου σήμερα και ποιος (απ όσους το έζησαν) δεν θυμάται την πρωτοφανή για την περιοχή σεισμική δόνηση 6, 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε τους κατοίκους των Νομών Γρεβενών και Κοζάνης πριν από...
18 χρόνια. Μια σεισμική δόνηση η οποία συμπεριλαμβάνεται στους μεγαλύτερους σεισμούς των τελευταίων χρόνων του περασμένου αιώνα που έπληξε τη Δυτική Μακεδονία.

Το σημαντικότερο και εξαιρετικά ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι ότι... δεν υπήρξε ούτε ένα ανθρώπινο θύμα παρά μόνο τραυματίστηκαν 12 άνθρωποι με μικρούς και επιπόλαιους τραυματισμούς εξ αιτίας του πανικού που επικράτησε . Ο σεισμός που χτύπησε στις 11:47 το πρωί Σαββάτου, βρήκε τον πληθυσμό έξω από τα σπίτια του και τα σχολεία ήταν κλειστά. Έτσι αποφεύχθηκε συνωστισμός και επιπλέον αναστάτωση. Όμως οι οικοδομές δεν είχαν την ίδια τύχη με τους ανθρώπους. Στον νομό Γρεβενών κατέρρευσαν ή έπαθαν ζημιές 2.523 σπίτια σε 12 κοινότητες και οικισμούς .

Ο μεγαλύτερος μετασεισμός, εντάσεως 5,5R, εκδηλώθηκε στις 17 Ιουλίου 1995, ενώ ο μεγαλύτερος προσεισμός, εντάσεως 4,5R, είχε εκδηλωθεί 4 μόλις λεπτά πριν τον κύριο σεισμό.

greveniotis.gr

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: