ΣΙΝΕ

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Tο ψέμα έχει κοντά ποδάρια

-Δηλώσεις του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή σχετικά με τα έργα της ύδρευσης πόλης Γρεβενών και Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου του Όρλιακα, ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΖΟΥΝ τις ...
αναφορές του κ. Δασταμάνη επί των δύο σημαντικών αυτών έργων.

Επειδή ¨το ψέμα έχει κοντά ποδάρια¨, παρακάτω παραθέτουμε:
Α) Αυτούσιες τις δηλώσεις που έκανε σε τοπικά ΜΜΕ την Τρίτη 13/5 ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής, στο περιθώριο της κεντρικής προεκλογικής εκδήλωσης του Συνδυασμού του “ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, στα Γρεβενά, σχετικά με τα έργα της ύδρευσης της πόλης των Γρεβενών και του Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου του Όρλιακα και
Β) Τις αναφορές του κ. Δασταμάνη επί των δύο αυτών έργων κατά τη διάρκεια των προεκλογικών του επισκέψεων σε Τοπικά Διαμερίσματα, όπως αναφέρονται επί λέξη σε δελτία τύπου που ο ίδιος εξέδωσε. Τα συμπεράσματα ας τα βγάλουν οι δημότες. Ειδικότερα:
Α) Διαβάζουμε σε δελτίο τύπου του κ. Δασταμάνη στις 4 Μαϊου
«Εστιάζοντας για αρκετή ώρα στο μεγάλο θέμα του Αστεροσκοπείου του Όρλιακα, τάχτηκε (σσ. ο κ. Δασταμάνης) υπέρ της κατασκευής του πρωτοποριακού αυτού έργου ασκώντας αυστηρή κριτική στις μέχρι τώρα ενέργειες της Δημοτικής Αρχής που με τις παλινδρομήσεις και τις ολιγωρίες της το μόνο που κατάφερε είναι να βρισκόμαστε ήδη στον έβδομο χρόνο από την πρώτη αναγγελία του έργου από τον κ. Κουπτσίδη το 2007 κι ακόμα να μην υπάρχει ωριμότητα για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Αποτέλεσμα όπως χαρακτηριστικά τόνισε να χαθούν οριστικά από το ΕΣΠΑ τα περίπου 7.000.000 ευρώ, τα οποία μεταφέρονται πλέον στην νέα προγραμματική περίοδο 2016 – 2020 μιας και το έργο αυτό έχει ενταχθεί στα έργα-γέφυρες που θα μεταπηδήσουν από τη μια προγραμματική περίοδο στην άλλη. Γεγονός λυπηρό όμως είναι, όπως τόνισε, ότι τα Γρεβενά χάνουν από το ΕΣΠΑ τα χρήματα αυτά και παράλληλα χάνουν και το δικαίωμα να εντάξουν ένα ακόμα καινούργιο έργο στη νέα προγραμματική περίοδο!!».
Ο κ. Δακής δήλωσε τη Τρίτη 13/5 επί του θέματος:
« Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο προϋπολογισμού 8,7 εκ ευρώ. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στη πράξη απόφασης ένταξης χρηματοδότησης του έργου, χρηματοδοτεί και την μελέτη του έργου για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες μελέτες. Απ’ όσα γνωρίζω, βρισκόμαστε σε εκκρεμότητα εγκρίσεως του τοπικού ρυμοτομικού από το αρμόδιο υπουργείο του ΥΠΕΚΑ. Αυτές οι διαδικασίες, δυστυχώς, έχουν ένα χρονοβόρο διάστημα. Έχουμε ζητήσει και εμείς, γιατί μας ενδιαφέρει ζωτικά το έργο ως Περιφέρεια, να επιταχυνθούν κατά το δυνατόν οι όροι, έτσι ώστε να κερδίσουμε τους χρόνους και να μπορέσει το έργο να ολοκληρωθεί μέσα στις προβλεπόμενες διαδικασίες. Επειδή υπάρχει και η πολιτική βούληση αλλά και η αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί το έργο, πιστεύω ότι θα πάνε όλα κατ’ ευχήν».
(Να σημειωθεί ότι σήμερα 14/5 εκδόθηκε τοπικό ρυμοτομικό και το σχετικό ΦΕΚ πάει στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας για υπογραφή).

Β) Διαβάζουμε στις 7 Μαΐου δελτίο τύπου του κ. Δασταμάνη, με τίτλο: “ Πώς θα πληρωθούν τα 2,3 εκ ευρω ΦΠΑ, για τη ΔΕΥΑΓ, κ. Κουπτσίδη;” τα εξής:
Ένα σοβαρό θέμα παρουσίασε στις ομιλίες του στα χωριά ο υπ. Δήμαρχος Γιώργος Δασταμάνης. Είναι αυτό του έργου ύδρευσης του εσωτερικού δικτύου της πόλεως των Γρεβενών , λέγοντας:
«Κατασκευάζεται στη πόλη των Γρεβενών το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης , προϋπολογισμού 12.300.000 ευρώ . Τα 10.000.000 ευρώ πληρώνονται στον εργολάβο από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα . Ένα έργο που δημοπρατήθηκε το έτος 2010. Τα 2.300.000 , ο Φ.Π.Α. όμως δεν είναι επιλέξιμο ποσό από την Ευρωπαϊκή Ένωση . Να μας πει ο Δήμαρχος Γρεβενών . Ποιος και πως θα πληρωθεί το ποσό των 2.300.000 ευρώ. Θα το πληρώσουν οι δημότες ; θα αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΓ; Ήδη ο εργολάβος σταμάτησε το έργο. Να πει την αλήθεια στους Δημότες! Τώρα! Αυτό σημαίνει διαφάνεια, κ . Κουπτσίδη!»
Ο κ. Δακής δήλωσε επί του θέματος τη Τρίτη 13/5:
«Το έργο της ύδρευσης έχει προχωρήσει ικανοποιητικότατα και έχουν πληρωθεί δαπάνες περίπου για το 35% του έργου. Πλην, όμως, έχει παρουσιαστεί ένα σοβαρό πρόβλημα εμπλοκής λόγω του προστίμου που επεβλήθη στη ΔΕΥΑ Γρεβενών για τα γνωστά προβλήματα των προηγούμενων περιόδων (σσ. από τη γνωστή υπόθεση της κακοδιαχείρισης που ήδη έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης)
Αυτό έχει δημιουργήσει ένα θέμα σοβαρής οικονομικής ασφυξίας στη ΔΕΥΑΓ και, όπως αντιλαμβάνεστε, και με το θέμα της εξεύρεσης χρηματοδότησης-δανειοδότηση για την εξεύρεση των πόρων για την αποπληρωμή του ΦΠΑ του έργου, ο οποίος ΦΠΑ είναι μη επιλέξιμη δαπάνη σε αυτές τις χρηματοδοτήσεις.
Το έργο, χονδρικά να πω ότι χωρίς τον ΦΠΑ είναι προϋπολογισμού περίπου 9,5 εκ ευρώ, ποσό το οποίο πληρώνουμε εμείς ως Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και άλλα περίπου 2+ εκ ευρώ είναι ο ΦΠΑ. Εμείς, ως Περιφέρεια, για να δώσουμε τα χρήματα του προχωρήματος των πιστοποιήσεων του έργου πρέπει να έχει αποδοθεί ο ΦΠΑ των προηγούμενων χρηματοδοτήσεων. Λόγω λοιπόν των παλαιών προβλημάτων που έχει η ΔΕΥΑΓ, η σημερινή της διοίκηση βιώνει ένα ασφυκτικό πρόβλημα στο θέμα της εξεύρεσης των πόρων για την αποπληρωμή του ΦΠΑ.
Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί πάρα πολύ και έχουμε ενημερώσει σχετικά τόσο τον αρμόδιο υπουργό Ανάτυξης κ. Χατζιδάκη, και τον Γενικό Γραμματέα του ΕΣΠΑ κ Γιανούση, όσο και το υπουργείο Οικονομικών γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση για να προχωρήσει απρόσκοπτα το πολύ σημαντικό αυτό έργο για τη τοπική κοινωνία. Απαιτείται να υπάρξει μία νομοθετική ρύθμιση, την οποία και έχουμε ζητήσει από την κυβέρνηση, γιατί υπάρχει και σε άλλους Οργανισμούς δημοτικούς ύδρευσης ανά τη χώρα το συγκεκριμένο πρόβλημα. Ήδη το υπουργείο και οι αρμόδιες νομοθετικές υπηρεσίες έχουν επεξεργαστεί μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση και πιστεύω ότι σε λίγο χρονικό διάστημα θα τακτοποιηθεί, έτσι ώστε να λυθεί το πρόβλημα της καταβολής του ΦΠΑ και να προχωρήσει το έργο.
Πάντως, από πλευράς χρηματοδοτήσεως και υλοποίησης του έργου δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Το πρόβλημα έχει να κάνει καθαρά με τα παλιά ζητήματα (σσ. η γνωστή υπόθεση κακοδιαχείρισης) που έχουν απασχολήσει τη ΔΕΥΓ και την υποβολή των προστίμων των 3 εκ ευρώ περίπου που της έχουν επιβληθεί από τους οικονομικούς ελέγχους που έγιναν και έχουν δημιουργήσει οικονομικούς όρους ασφυξίας».

Συμπληρωματικά σε όλα τα παραπάνω, παραθέτουμε και το εξής δελτίο τύπου του κ. Δασταμάνη, το οποίο εκδόθηκε στις 8/5 και αναφέρει τα εξής:
Ιδιαίτερη, ωστόσο, αναφορά έγινε στην πρόσκληση-πρόκληση μέσω ανακοινώσεών του κ.Κουπτσίδη σε τηλεοπτικό διάλογο. Ο κ.Δασταμάνης ανέφερε χαρακτηριστικά: «του απαντάμε ευθέως πως δεν μας αφορά η πρόταση του. Όχι ασφαλώς επειδή δειλιάζουμε, αλλά απλά επειδή αδιαφορούμε για τις εντυπώσεις και τις άσφαιρες κοκορομαχίες. Εμάς αυτό που κύρια μας ενδιαφέρει είναι ο μεστός, ολοκληρωμένος και δημιουργικός διάλογος με τον απλό κόσμο, που έχοντας βιώσει την αλαζονεία της σημερινής δημοτικής αρχής και του κ.Κουπτσίδη προσωπικά κι έχοντας νιώσει τον αποκλεισμό και την απόρριψη, διψούν για αλήθειες, αμεσότητα και ανθρώπινο ενδιαφέρον… Για μας προτεραιότητα έχει αυτός ο παραμελημένος κόσμος κι όχι οι επικοινωνιακές φούσκες του κουρασμένου και απερχόμενου κ. Κουπτσίδη»”.
Με αφορμή λοιπόν την αντιπαράθεση των δηλώσεων του Περιφερειάρχη κ. Δακή και τις αντίστοιχες του Αντιπεριφερειάρχη κ. Δασταμάνη, προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:
Αυτό είναι ο μεστός και δημιουργικός διάλογος με τους πολίτες, που ευαγγελίζεσθε κ Δασταμάνη; Παραπληροφορώντας τους απροκάλυπτα και κινδυνολογώντας για έργα τα οποία οφείλατε να γνωρίζατε την πορεία τους, καθώς κατέχετε τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών και έχετε πολιτικό σας προϊστάμενο τον κ. Δακή;
Δύο τινά, λοιπόν, μπορούν να συμβαίνουν, όπως εύλογα προκύπτει από τις προαναφερόμενες δηλώσεις: Ή ο κ. Δασταμάνης είναι αδαής ή ψεύδεται ασύστολα. Εκτός και αν θεωρείτε ότι ψεύδεται ο κ. Δακής, όπότε θα πρέπει να το επικαλεστείτε αυτό δημόσια.
Δυστυχώς για τον κ. Δασταμάνη, την απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα θα κληθούν να τις δώσουν οι ίδιοι οι πολίτες, που πράγματι θέλουν την αλήθεια. Και οι πολίτες και γνωρίζουν τί γίνεται και απεχθάνονται τα ψέματα, κυρίως από αιρετά θεσμικά πρόσωπα που ζητούν την εμπιστοσύνη τους.
ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΟ ΨΕΜΑ ΕΧΕΙ ΚΟΝΤΑ ΠΟΔΑΡΙΑ

Γραφείο τύπου
Υποψηφίου Δημάρχου Γρεβενών
Δημοσθένη Κουπτσίδη

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: