ΣΙΝΕ

Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Καταδίκη γιατρών για τον θάνατο βρέφους στην Κοζάνη

- Oι ποινές τους ανεστάλησαν επί 3ετία
Δύο γιατροί και μία νοσηλεύτρια καταδικάστηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε ποινές φυλάκισης...

18 και 24 μηνών, κατά περίπτωση, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για τον θάνατο του μόλις ενός έτους «Γιαννάκη» από την Κοζάνη, που περιφερόταν για αρκετές μέρες, σε διάφορα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.

Το δικαστήριο καταδίκασε σε φυλάκιση 24 μηνών τον πρώην διευθυντή της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Βέροιας, όπως επίσης μία νοσηλεύτρια του ίδιου νοσοκομείου, στην οποία επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 18 μηνών. Η ίδια ποινή, δηλαδή 18 μηνών, επιβλήθηκε στον άλλοτε αναπληρωτή διευθυντή της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου ειδικών παθήσεων «Λοιμωδών» Θεσσαλονίκης.

Οι τρεις παραπάνω κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια, ενώ οι ποινές τους ανεστάλησαν επί τριετία. Την ενοχή τους είχε ζητήσει προηγουμένως κατά την αγόρευσή του κι ο εισαγγελέας της έδρας.

Αντίθετα, το δικαστήριο αθώωσε τον πρώην διευθυντή της παιδιατρικής κλινικής του «Λοιμωδών», που κάθισε στο εδώλιο του ίδιου δικαστηρίου.

Η υπόθεση είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη, προκαλώντας και την παρέμβαση της τότε υπουργού Υγείας Μαριλένας Ξενογιαννακοπούλου.

Ολα ξεκίνησαν στις 6 Μαρτίου του 2010, όταν το 13 μηνών αγοράκι παρουσίασε ήπια αδιαθεσία. Επειδή ο παιδίατρος που το παρακολουθούσε έλειπε εκτός Κοζάνης, όπου ζουν οι γονείς του άτυχου αγοριού, απευθύνθηκαν στα δύο νοσοκομεία του νομού τους, το «Μαμάτσειο» της Κοζάνης και το «Μποδοσάκειο» της Πτολεμαΐδας, όπου όμως διαπίστωσαν ότι οι παιδιατρικές κλινικές δεν λειτουργούσαν.

Έτσι, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, απευθύνθηκαν στο νοσοκομείο της Βέροιας, όπου, αφού εξετάστηκε το αγοράκι διαγνώστηκε «γαστρεντερίτιδα και βρογχιολίτιδα».

Στο βούλευμα περιγράφονται μία σειρά από παραλείψεις των κατηγορουμένων, όπως επί παραδείγματι ότι δεν χορηγήθηκε στο παιδί ενδοφλέβιος όρος, με συνέπεια αυτό να αφυδατωθεί, ενώ απαγορεύτηκε η χορήγηση υγρών από το στόμα.

Μετά από επιμονή των γονιών, o «Γιαννάκης» -όπως αποκαλείτο χαϊδευτικά- μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο «Λοιμωδών» και μετέπειτα στο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης, όπου εισήχθη στην μονάδα εντατικής θεραπείας. Εκεί εξέπνευσε, έπειτα από περίπου μία βδομάδα νοσηλείας.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ο θάνατος προήλθε από σηπτικό σοκ σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια στην οποία είχαν περιέλθει ζωτικά του όργανα.

Απολογούμενοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν την κατηγορία, τονίζοντας ότι προέβησαν σε όλες τις ενέργειες που προβλέπει η ιατρική επιστήμη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Aπό το ethnos.gr

kozan.gr

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι ανθρωποι είναι ΑΘΩΟΙ, απλά καταδικάστηκαν χωρίς στοιχεία και χωρίς λογική διότι έπρεπε να φανεί πως το κράτος δικαίου υπάρχει. Άλλωστε το είχε προαναγγείλει και η (αν)αρμόδια υφυπουργός υγείας κα.Ξενογιαννακοπούλου ήδη από το 2010. Αντί να μας πουν γιατί ολόκληρη η δυτική Μακεδονία δεν είχε εφημερεύοντα παιδίατρο στο (τότε) ΕΣΥ, αντί να μας πουν γιατί τα νοσοκομεία διαρκώς αποψιλώνονται από προσωπικό και πόρους, αντί... αντί ... αντί..., αμόλα τα λιοντάρια στην αρένα, δώσε ζεστό αίμα στο λαό και άφθονο τηλεοπτικό χρόνο στους προπαγανδιστές του εξανδραποδισμού μας και αποκοίμησέ τον για να μην ψάξει τις πραγματικές αιτίες και τους πραγματικούς υπεύθυνους του θανάτου τόσων και τόσων συνανθρώπων μας.
Κρίμα και ντροπή που κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν την τραγική απώλεια ενός αθώου πλάσματος καθώς και τον ανείπωτο πόνο των γονιών του...

Ανώνυμος είπε...

Χωρίς να ξέρω την υπόθεση φαινονται μαλλον αθωοι. Δυστυχώς ασχετοι δικαστές και εισαγγελείς δικάζουν με γνώμονα το περί κοινού δικαίου αίσθημα και τον πόνο των συγγενών. Οι γιατροί κρίνουν με τα δεδομένα της στιγμής και παίρνουν αποφάσεις υπο real life, real time αντίξοες συνθηκες. Οι δικαστές κρίνουν εκ του αποτελέσματος και θεωρόντας δεδομένες ιδανικές συνθήκες και δυνατότητες. Πόσες λάθος αποφάσεις παίρνει ο μέσος δικαστής με τα δεδομένα που έχει στη διάθεση του εκεινη τη στιγμη για κάθε υπόθεση και τις δυνατότητες που έχει? Εξω απο το χορό όμως... Επίσης είναι γελοίο Ελληνικό φαινόμενο να διώκεται ο γιατρός ποινικά. Αστική και πειθαρχικη - διοικητική δίωξη την καταλαβαίνω αν δεν υπάρχει δόλος η εγκληματική αμέλεια που να τεκμηριώνεται απο ανεξάρτητο επιστημονικό οργανο. Σε αυτή τη δουλεια παντα θα πεθαίνουν άνθρωποι οι οποίοι ολοι θα μπορούσαν θεωρητικά να είχαν σωθεί αν γινόταν κάτι διαφορετικά ( εστω να πέθαιναν λίγο αργότερα). Στόχος είναι να βάλουμε ολους τους γιατρούς φυλακη λοιπον για να ικανοποιησουμε τον πόνο των τεθλιμμενων συγγενών? Η νομίζουμε πως είναι χάρη η αναστολή? Καταδικάζει εναν ανθρωπο που απλα έκανε την δουλεια του σε φυλάκιση επειδή δεν την έκανε τέλεια? Και υπο αυτές τις συνθήκες? Ο άνθρωπος καταστραφηκε,η υπόληψη του και η επαγγελματική φήμη διαλύθηκαν. Ασε το ψυχολογικο κομματι. Πως θα μπορέσει αυτός ο άνθρωπος να ξαναπαρει απόφαση με ευθύνη?

Ανώνυμος είπε...

ΑΙΣΧΟΣ για άλλη μία φορά! Καταδικάζουν αθώους ανθρώπους ενόψη εκλογών για να δικαιολογήσουν τις ελλείψεις του κράτους. Για να δικαιολογήσουν ότι ήταν κλειστές 3 παιδιατρικές κλινικές(Κοζάνης, Πτολεμαιδας, Γρεβενών) με αποτέλεσμα να προωθηθουν στη μόνη ανοιχτή παιδιατρική σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία 172 παιδιά, 172 άρρωστα παιδιά σε ένα ΣΚ. Ξέρεις κανείς πόσες ώρες έχει ένα Σαββατοκύριακο? 48! ...και για κάντε τη διαίρεση, πόσα λεπτά μπορεί να αφιερώσει ένας γιατρός σε κάθε παιδί? πόσες φορές χωρά το 48 στο 172? 27 λεπτά σε κάθε παιδί, αν δουλεύει ο γιατρός όλες τις ώρες χωρίς να κοιμηθεί, να φάει, να πιεί νερό (αυτά είναι ποραιρετικά, μπορούμε και να τα κόψουμε), να γράψει εργαστηριακές εξετάσεις, να απαντήσει στα τηλέφωνα, να λύσει τα προβλήατα των διακομιδών, να μιλήσει με τους γονείς, γιατί αν τα κάνει και όλα αυτά μηδενίζεται το κοντέρ.
Αλλά τέτοια βόδια είμαστε που χάφτουμε αμάσητα τα πάντα. Κοιμισμένα πρόβατα. Για να μην απολογηθεί η κυβέρνηση για την υπολειτουργία και το κλείσιμο των κλινικών ρίχνουν το φταίξιμο στους γιατρούς. Για ένα παιδί που νοσηλεύτηκε 12 ώρες και πέθανε 10 μέρες μετά αφού άλλαξε 3 Νοσοκομεία κατηγορύν τους γιατρούς. ΝΤΡΟΠΗ. Ποιοι? Αυτοί που απολύουν 5 και προσλαμβάνουν 1. Αυτοί που από τις 4 παιδιατρικές κλινικές σε ολόκληρη Δυτική Μακεδονία έκλεισαν τις 3!!! Γιατί δε διαμαρτύρεται κανένας για όλα αυτά? Όσο θα υπάρχουν αποδιοπομπαίοι τράγοι και πανίβλάκες σαν και εμάς που αποδεχόμαστε άκριτα ότι μας πασάρουν, το ελληνικό βασίλειο θα πορεύεται το δρόμο της "δικαιοσύνης"ειδικά εν όψη εκλογών. Και φυσικά θα πρέπει να τιμωρούνται και οι γιατροί και οι δάσκαλοι και οι σκουπηδιάριδες και όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί με ΕΔΕ και απολύσεις, μέχρι να μη υπάρχουν ούτε σχολεία, ούτε νοσοκομεία, ούτε κάδοι σκουπιδιών, ούτε ευσυνείδητοι άνθρωποι για να υπηρετήσουν ένα απάνθρωπο σύστημα και τότε δε θα έχουμε παρά να κατηγορούμε τον εαυτό μας γιατί δεν ήμασταν εκεί να φωνάξουμε όταν αθώοι άνθρωποι καλούνταν να πληρώσουν τα κενά του κράτους, της Τρόικα και του ΔΝΤ.
Εάν πάρω το αυτοκίνητο και πέσω πάνω σου και σε σκοτώνω τότε ξέρω πως είμαι εγώ που σε σκότωσε, εξού και το νόημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας. Στην περίπτωση του θανάτου ενός παιδιού κατηγορείς το γιατρό για ανθρωποκτονία επειδή δεν προέβλεψε πως θα εξελιχθεί η περίπτωσή της υγείας του 10 μέρες μετά? Και ποιος μπορεί να αποδείξει ότι θα σωζώταν το παιδί ακόμη κ αν γινόταν όλα αυτά που ισχυρίζονται? Κάνε με μάντη να σε κάνω πλούσιο.
Εμείς δε θέλουμε γιατρούς, θέλουμε Θεούς και την απόλυση του θανάτου άμεσα!

Ανώνυμος είπε...

Ας μη θρηνήσουμε άλλα θύματα!

Φυσικά και δεν υπήρξε καμία αναγνώριση ελαφρυντικών. Διότι η αναγνώριση ελαφρυντικών θα ισοδυναμούσαι με την απαλλαγή από τις κατηγορίες των εργαζομένων του ΕΣΥ και με την αναγνώριση των εγκληματικών ενεργειών της πολιτικής ηγεσίας και του Υπουργείου Υγείας στο πονεμένο ζήτημα του Εθνικού Συστήματος (Υγείας) Δικαιολογίας. Εξάλλου τι νόημα έχουν τα ελαφρυντικά όταν στόχος σου είναι να κατηγορίσεις κάποιον για δική σου υπαιτιότητα; Θα ήταν λίγο χαζό να αναγνωριστούν ελαφρυντικά δεν νομίζετε;

Για παράδειγμα, ας θεωρήσουμε πως οι πολιτικοί έχουν κλέψει μία περιουσία όμως κατηγορούν το λαό ότι είναι σπάταλος και ότι αυτός ευθύνεται για το χρέος. Έχει νόημα να αναγνωρίσουν στο λαό ελαφρυντικά όταν τον δικάζουν για σπατάλη τη στιγμή που στόχος τους είναι να γλυτώσουν από την κατηγορία της κλοπής;

Η απόφαση του δικαστηρίου είναι απόλυτα κατανοητή και λογική. Αυτό που δε είναι και πολύ κατανοητό και λογικό είναι που οι ίδιοι οι γονείς των άρρωστων παιδιών δεν άσκησαν αγωγή για το γεγονός ότι ΣΕ ΟΛΗ τη ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (σε Γρεβενά, Δεσκάτη, Κοζάνη, Πτολεμαιδα, Φλώρινα, Καστοριά, Βέροια, Νάουσσα, Έδεσσα κλπ) υπήρχε ΕΝΑΣ, ΜΟΝΟΝ ΕΝΑΣ, εφημερεύον ειδικός παιδίατρος του ΕΣΥ (ο βασικός όπως αναφέρεται κατηγορούμενος) για να καλύψει πληθυσμό άνω των 300.000 κατοίκων, με την κλινική της Βέροιας στην κυριολεξία να βουλιάζει από σοβαρά περιστατικά βρεφών από όλη τη Δυτική Μακεδονία!!! Τον παραλογισμό και το παράδοξο το αντιλαμβάνεστε;;; Σας έχει προβληματίσει καθόλου;;;

Ερωτήσεις (αφελείς):
1.Γιατί δεν ασκήθηκε από τους κατηγόρους αγωγή στο Υπουργείο Υγείας προς πάσα υπεύθυνο για αυτή την αδικαιολόγητη κατάσταση; Το Υπουργείο Υγείας δε φέρει καμία ευθύνη;

2. Γιατί ασκήθηκε μήνυση μόνο στο γιατρό και στη νοσοκόμα οι οποίοι υπερέβαλαν εαυτό για να εξυπηρετήσουν όλον αυτόν τον πληθυσμό; Και τα κατάφεραν. Δεν υπήρξε ΚΑΝΕΝΑΣ θάνατος παιδιού και ΚΑΜΙΑ επιπλοκή στην κατάσταση της υγείας εκείνο το τραγικό και όχι μόνο Σαββατο-Κύριακο στην κλινική της Βέροιας χάρη και μόνο χάρη στην πολύχρονη κλινική εμπειρία και την άρτια επιστημονική κατάρταση αυτού του γιατρού-επιστήμονα-ανθρώπου.

3. (α) Η νοσηλεία του παιδιού στην κλινική της Βέροιας διήρκησε ΜΟΛΙΣ 12 ΩΡΕΣ!!! (β) Το εν λόγω παιδί πέθανε ΔΕΚΑ (10) ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ τη διακομιδή του από το Νοσκομείο της Βέροιας και αφού πέρασε από άλλα δύο κεντρικά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. (γ) Πέθανε, επίσης, από άλλο αίτιο σε σχέση με αυτό για το οποίο έγινε εισαγωγή στο Νοσοκομείο της Βέροιας. (δ) Δε δικαιολογείται η κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελίας, ειδικά λόγω αφυδάτωσης. Ένας βρεφάκι 1 έτους όταν η καταστασή του λόγω αφυδάτωσης είναι τόσο κρίσημη εξ αρχής ώστε να κατηγορηθεί ο γιατρός για ανθρωποκτονία δε ζει άλλες 10 μέρες, περιφερόμενο από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Πεθαίνει μέσα σε λίγες ώρες. Και δε χρειάζεται να είναι κανείς καν γιατρός για να αντιληφθεί ότι από τη στιγμή που οι ενήλικες δε ζουν πάνω από 2-3 μέρες χωρίς νερό, δεν είναι δυνατόν να ισχυριζόμαστε πως ένα βρέφος, το οποίο δε σιτίζεται επαρκώς, και είναι σοβαρά αφυδατωμένο, μπορεί να επιβιώσει τόσες μέρες ειδικά εφόσον το κατηγορητήριο ισχυρίζεται πως ούτε η μια κλινική ούτε η άλλη το φρόντισαν εγκαίρως και επαρκώς, ενώ η παροχή υγρών είτε μέσω ορού είτε από το στόμα είχε απαγορευθεί, κατά το κατηγορητήριο πάντα, με εντολή ιατρού.

Κάτι στην όλη ιστορία δεν βγάζει νόημα για τον κοινό νου. Τα ανοιχτά ερωτήματα είναι πολλά. Ας ασχοληθεί κάποιος δημοσιογράφος τουλάχιστον με αυτή την υπόθεση σοβαρά, έστω και εκ των υστέρων, για να μη χρειαστεί να θυσιαστούν και άλλοι αθώοι άνθρωποι στο βωμό της οικονομίας είτε ως ασθενείς είτε ως γιατροί-αποδιοπομπαίοι τράγοι.