ΣΙΝΕ

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Αλβανία: 23 τόνους κάνναβης έκαψε η αστυνομία στο Λαζαράτι [βίντεο+φωτο]

Σύννεφα καπνού από τόνους φλεγόμενης κάνναβης, σκέπασαν το χωριό Λαζαράτι της Αλβανίας, καθώς η αστυνομίας έβαλε φωτιά στις φυτείες της ευρωπαϊκής πρωτεύουσας της μαριχουάνας, όπως αποκαλείται ο οικισμός.

Το Λαζαράτι "έπεσε" μετά από...
πέντε ημέρες πολιορκίας από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.

Αυτή τη φορά, οι αρχές της χώρας είχαν ορκιστεί να μην φύγουν από την περιοχή μέχρι να ολοκληρωθεί η αποστολή τους: απαλλάξουν το Λαζαράτι από τις συμμορίες ναρκωτικών που έχουν μετατρέψει το χωριό στο μεγαλύτερο παράνομο χασισοβολώνα στην Ευρώπη.

Μέχρι πριν από 10 χρόνια, το Λαζαράτι ήταν μια συνηθισμένη αγροτική κοινότητα. Τώρα, παράγει κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο, από τα φυτά που καλλιεργούνται σε ανοιχτά χωράφια και σπιτικούς κήπους.

Μέσα σε έναν καταπράσινο κάμπο που περιστοιχίζεται από ψηλούς λόφους, το χωριό αυτό των 5.000 κατοίκων, πιστεύεται ότι παράγει περίπου 900 τόνους κάνναβης ετησίως, αξίας άνω των 6,1 δισ. δολ. - κατά τί λιγότερο από το μισό ΑΕΠ της χώρας.

Η προσοδοφόρα επιχείρηση έχει αφήσει τα σημάδια της. Φανταχτερά αυτοκίνητα και ακριβά σπίτια χαρακτηρίζουν το χωριό, όπου πολλοί κάτοικοι έμειναν άνεργοι μετά τις πολιτικές εκκαθαρίσεις που ακολούθησε οι κυβερνητικές αλλαγές στην Αλβανία στα τέλη του 1990. Κατά ειρωνική σύμπτωση, πολλοί από αυτούς είχαν εργαστεί στο παρελθόν στις τελωνειακές υπηρεσίες και στην αστυνόμευση των συνοριακών διαβάσεων με την Ελλάδα.

Η καλλιέργεια κάνναβης αυξάνεται σταθερά από τότε, λόγω της ισχυρής ζήτησης στην Ελλάδα και την Ιταλία, ενώ η Αλβανία έχει γίνει επίσης ένα σημαντικό σημείο διέλευσης για άλλα ναρκωτικά που έρχονται στην Ευρώπη από την Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Προηγουμένως, οι αρχές άφηναν τις συμμορίες ναρκωτικών λίγο-πολύ στην τύχη τους, καθώς οι επισκέψεις της αστυνομίας έτειναν να καταλήγουν σε ανταλλαγή πυροβολισμών. Όμως, η νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε την εξουσία τον περασμένο χρόνο, έθεσε στόχο την εξάλειψη της οικονομίας της μαριχουάνας και την ένταση των προσπαθειών της Αλβανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αίτηση της χώρας για το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στο μπλοκ των 28 εθνών, έχει ήδη απορριφθεί τρεις φορές, με το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά να αναφέρονται πάντα ως εμπόδιο.

Στην πιο φιλόδοξη προσπάθεια τους μέχρι στιγμής, 500 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν αυτή την εβδομάδα για την επιβολή του νόμου και της τάξης στο Λαζαράτ, αντιμετωπίζοντας ρουκετοβόλα, βλήματα όλμων και βαριά πολυβόλα κατά την άφιξη τους στα περίχωρα του χωριού.

Με την τοπική τηλεόραση να μεταδίδει τα γεγονότα ζωντανά, η αστυνομία και το υπουργείο Εσωτερικών κάλεσαν τους κατοίκους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και προειδοποίησαν άλλους να μείνουν μακριά από την περιοχή, περίπου 230 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, Τίρανα.

Ο αρχηγός της αστυνομίας Άρταν Ντίντι, δήλωσε στους δημοσιογράφους στα Τίρανα, ότι η αστυνομία στόχευε σε μια "πολύ καλά δομημένη και οργανωμένη εγκληματική ομάδα που κρατά το χωριό στα νύχια της".

Τη δεύτερη ημέρα των επιχειρήσεων, την Τρίτη, οι αστυνομικοί, ο αριθμός των οποίων έφτασε στο μεταξύ τους 800, πήραν τον έλεγχο μέρους του χωριού και κατέσχεσαν «σημαντικές ποσότητες» μαριχουάνας και πυρομαχικών, καθώς και μηχανήματα επεξεργασίας ναρκωτικών.

Μέχρι την Τετάρτη, και εν μέσω συχνών πυροβολισμών, είχαν ειχωρήσει στα άντρα των συμμοριών και είχαν ήδη κατάσχει και κάψει 10 τόνους μαριχουάνας, συσκευασμένους σε σάκους και 60.000 φυτά, ενώ κατέστρεψαν και δύο εργαστήρια μαριχουάνας.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι, δεσμεύτηκε για τη συνέχιση της επιχείρησης, μέχρι "κάθε τετραγωνικό εκατοστό στο Λαζαράτ είναι υπό τον έλεγχο του κράτους".

Λοφία του καπνού υψώθηκαν πάνω από το χωριό, καθώς οι κάτοικοι φέρονται να έκαιγαν τα φυτά τους, καθώς η αστυνομία πλησίαζε.

Παρά τη βαριά ανταλλαγή πυρών, μόνος ένας αστυνομικός και τρεις χωρικοί υπέστησαν ελαφρά τραύματα από πυροβολισμούς.






directNEWS.gr
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: