ΣΙΝΕ

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Απεβίωσε η Μάνια Καραϊτίδη των εκδόσεων Εστία

Απεβίωσε χθες το απόγευμα στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο η Μάνια Καραϊτίδη των εκδόσεων Εστία σε ηλικία 86 χρονών, χτυπημένη από την επάρατη νόσο. 

Υπήρξε μια...
μεγάλη προσωπικότητα στον εκδοτικό χώρο της Ελλάδας που ως τις μέρες της ήταν σε μεγάλο βαθμό ανδροκρατούμενος. Δραστηριοποιούνταν από το 1972 στο χώρο του βιβλίου και των εκδόσεων, συνεχίζοντας την παράδοση του βιβλιοπωλείου -και εκδοτικού οίκου- Εστία.

Μεγάλωσε μέσα στο βιβλιοπωλείο της Εστίας. Η Μαρίνα (Μάνια) Καραϊτίδη, την οποία αποχαιρετούμε σήμερα με βαθύ σεβασμό, πίστευε βαθιά ότι το βιβλίο είναι ένα προϊόν μορφωτικό, όχι εμπορικό. Διαδέχθηκε τον πατέρα της στη διεύθυνση του εκδοτικού οίκου και είναι το πρόσωπο που μετέφερε την πιάτσα του βιβλίου στην οδό Σόλωνος, σφραγίζοντας με την παρουσία του Βιβλιοπωλείου της Εστίας στην περιοχή και τη φυσιογνωμία ενός ολόκληρου δρόμου.

Η ίδια με την προσωπικότητα και το γούστο της ανέδειξε και αξιοποίησε τον ιστορικό σε τίτλους κατάλογο της Εστίας και προώθησε την υπόθεση των νέων Ελλήνων συγγραφέων τη δεκαετία του 80. Υπήρξε σε μια δύσκολη εποχή μια από τις πρώτες γυναίκες που ανέλαβαν τα ηνία ενός ιστορικού οίκου.

Στην Εστία εκδόθηκαν νέοι συγγραφείς για πρώτη φορά όπως ο Χωμενίδης, ο Τατσόπουλος, η Θεοφανώ Καλογιάννη. Με το πνεύμα της βοήθησε ώστε ο οίκος να ανοιχτεί σε νεώτερο κοινό και τον έβγαλε από το συντηρητικό του πλαίσιο.

Το θρυλικό γραφείο της στο ισόγειο του βιβλιοπωλείου της Σόλωνος ήταν ο χώρος υποδοχής και συζητήσεων με όλους τους συγγραφείς, διανοούμενους της εποχής, πολιτικούς και τακτικούς πελάτες. Επιθυμούσε πάντα την καλή λογοτεχνία, μαχόταν την ευκολία και ως αναγνώστρια είχε ένστικτο και υψηλή καλλιέργεια. Για τους αναγνώστες και πελάτες της Εστίας στην οδό Σόλωνος που έψαξαν ώρες ατέλειωτες ανάμεσα σε πάγκους, μαζί με το θρόισμα των φύλλων ενός βιβλίου, θα φτάνει ο ήχος της βαθιάς φωνής και τους δυνατού γέλιου της Μάνιας Καραϊτίδη από το γραφείο στο βάθος. Για την προσφορά της είχε τιμηθεί από τη Γαλλική Δημοκρατία το 2000 με το Παράσημο του Τάγματος της Αξίας. Τα τελευταία χρόνια είχε αφήσει το τιμόνι της Εστίας στα παιδιά της Εύα και Γιάννη.

Η κηδεία της Μάνιας Καραϊτίδη θα γίνει την Τετάρτη στις 4 μ.μ., από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

lifo.gr

ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: