ΣΙΝΕ

Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Συναγερμός σε ψαράδες και εστιάτορες για τον τοξικό Λαγοκέφαλο (ΒΙΝΤΕΟ)

Όλοι έχουμε ακούσει για τον λαγοκέφαλο, το θανατηφόρο ψάρι που μετανάστευσε στα ελληνικά νερά. Πρωτοεμφανίστηκε το 2003 στη Ρόδο κι έκτοτε, κυρίως εξαιτίας της...
αλλαγής της θερμοκρασίας του νερού, έχει εξαπλωθεί σε...όλη τη χώρα. 


Ο λαγοκέφαλος, µε την επιστηµονική ονοµασία Lagocephalus sceleratus, παράγει την τοξική ουσία τετραδοτοξίνη και µπορεί να επιφέρει ακόµη και τον θάνατο σε όσους τον καταναλώσουν.

Τα δε συµπτώµατα που παρουσιάζονται είναι παράλυση, πόνος στο στοµάχι, διάρροια, εµετός και δύσπνοια.

Θάνατος από την κατανάλωση λαγοκέφαλου δεν έχει βεβαιωθεί στην Ελλάδα, αλλά µόνο στο Ισραήλ, όπου και εκεί ο πληθυσµός τους είναι τεράστιος. Ο λαγοκέφαλος είναι ένας από τους 29 συνολικά «λεσεψιανούς µετανάστες», είδη δηλαδή που πέρασαν στη Μεσόγειο µέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Συνολικά στις ελληνικές θάλασσες έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια 34 ξενικά είδη. Τα υπόλοιπα προέρχονται από τον Ατλαντικό Ωκεανό (τέσσερα είδη) και ένα ακόµη από τις υδατοκαλλιέργειες της Μαύρης Θάλασσας.

Η παρουσία των εισβολέων στο Αιγαίο προκαλεί σηµαντικές συνέπειες στο οικοσύστηµα και σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις των ιχθυολόγων αναπτύσσεται έντονος ανταγωνισµός µε τα γηγενή ψάρια για τη διαθέσιµη τροφή στις ελληνικές θάλασσες. Εκτός από τους λαγοκέφαλους, πάντως, το τελευταίο διάστηµα στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο παρατηρείται αύξηση των πληθυσµών και άλλων ψαριών της ίδιας οικογένειεας – των τετραοδοντιδών.

Σε κατάσταση συναγερμού ψαράδες και εστιάτορες
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται ψαράδες μετά τη διαπίστωση ότι οι τράτες μαζί με τις μαρίδες, τις γόπες και την αθερίνα ψαρεύουν και μικρούς λαγοκέφαλους, επικίνδυνα τοξικά ψάρια. Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι και οι ιδιοκτήτες ψαροταβερνών για να μπορούν να ξεχωρίζουν το συγκεκριμένο ψάρι σε περίπτωση που βρίσκεται ανακατεμένο μέσα σε άλλα. Πάντως επιχειρηματίες ανέφεραν πως πάντα κοιτούν προσεκτικά τα ψάρια, ιδιαίτερα τα μικρά ακόμα και πριν τα βάλουν στο τηγάνι. Είναι γεγονός πάντως πως σε αρκετές ψαροταβέρνες έχουν δοθεί οδηγίες στο προσωπικό να προσέχει, ενώ φωτογραφίες με το συγκεκριμένο ψάρι υπάρχουν στις κουζίνες.

pamepreveza.grΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: