ΣΙΝΕ

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

«Γενοκτονία ή Σφαγή: Η πολιτική του Θανάτου» - Διάλεξη στο Ελληνικό Κέντρο Έρευνας για την Μικρά Ασία και τον Πόντο

Το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας για την Μικρά Ασία και τον Πόντο, ο Σύλλογος Ποντίων Σικάγου και ο Ελληνικός Κρίκος Μεσοδυτικών Πολιτειών, διοργάνωσαν διάλεξη με τίτλο «Γενοκτονία ή Σφαγή: Η πολιτική του Θανάτου»...
του Δρα Αντρέ Γερολυμάτου του Πανεπιστημίου Σάιμον Φρέιζερ του Καναδά το Σάββατο, 31 Μαίου, 2014.

Η διάλεξη έλαβε χώρα σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας Σικάγο στο Σικάγο του Ιλλινόις. Πριν την ομιλία του Δρα Γερολυμάτου παρουσιάστηκε μια 5 λεπτη πιλοτική παρουσίαση ενός μελλοντικού ντοκιμαντέρ σχετικά με την Γενοκτονία των Οθωμανών Ελλήνων με τίτλο: «Η Μεγάλη Καταστροφή: μια ξεχασμένη Γενοκτονία».

Ο κ. Γερολυμάτος επικεντρώθηκε στα γεγονότα των αρχών του 20ου αιώνα, ξεκινώντας από την επανάσταση των Νεοτούρκων κατά του Οθωμανικού κράτους το 1908 που προχώρησε σε εκτοπισμούς και σφαγές που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια. Επίσης ο κ. Γερολυμάτος συμπέρανε ότι η συστηματική εθνοκάθαρση του Ελληνικού πληθυσμού από την ιστορική του πατρίδα στην Μικρά Ασία, την κεντρική Ανατολία, τον Πόντο και τον πρώην Ρωσικό Καύκασο στην επαρχία του Καρς κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και ό,τι επακολούθησε ήταν ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Ο καθηγητής τελείωσε την παρουσίασή του με την επισήμανση ότι η μέγιστη τραγωδία είναι ότι «αποτύχαμε να κάνουμε γνωστό αυτό το γεγονός». Ακολούθησε διάλογος ανάμεσα στο κοινό και τον ομιλητή έπειτα από τα τελικά συμπεράσματα από την διάλεξη του κ. Γερολυμάτου. Άλλα θέματα περιελάμβαναν την έλλειψη ενός ισχυρού Ελληνο-Αμερικανικού λόμπι το οποίο θα προωθούσε την αναγνώριση αυτών των γεγονότων, και την σημερινή Ελληνική πολιτική θέση ουδετερότητας με την έννοια του να μην είναι θετικά κείμενη στο θέμα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας.


Theophilos Kotsidis
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: