ΣΙΝΕ

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη ανέκτησε ο Μεξικανός...

Τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο ανέκτησε ο Carlos Slim Helú, χάρη στην εκτόξευση της μετοχής του...
τηλεπικοινωνιακού κολοσσού América Móvil στις αμερικανικές και μεξικανικές αγορές.

Ο Μεξικανός μεγιστάνας εκθρόνισε από την κορυφή της λίστας με τους πλουσιότερους του πλανήτη τον συνιδρυτή της Microsoft Bill Gates, ο οποίος βρισκόταν σε αυτή τη θέση από το Μάιο του 2013.

Η “χωροταξική” αυτή αλλαγή έγινε την Τρίτη όταν η αξία της εταιρείας τηλεφωνίας, América Móvil, αυξήθηκε 1% ή 805,6 εκατομμύρια δολάρια, ανεβάζοντας την περιουσία του Slim στα 79,6 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι 79,1 δισ. δολ. του Gates, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes.

H μετοχή της América Móvil σημειώνει άλμα από τη στιγμή που η εταιρεία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα τα σχέδια της για διάσπαση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων με στόχο να συμμορφωθεί με τη αντιμονοπωλιακή νομοθεσία του Μεξικού. Είναι ενδεικτικό ότι την επομένη από την ανακοίνωση της διάσπασης, η μετοχή σημείωσε άνοδο 10% στο NYSE.

Η απόφαση του Μεξικανού κροίσου να διασπάσει την αυτοκρατορίας του, προχωρώντας σε διαχωρισμό των δραστηριοτήτων ώστε να πωληθούν το τμήμα σταθερής τηλεφωνίας και άλλα στοιχεία του ενεργητικού, αποθεώθηκε τόσο από τις αγορές όσο και από τους αναλυτές. Η κίνηση αυτή δείχνει ότι ο Slim είνα αποφασισμένος να παραμείνει στο παιχνίδι και να μην επιτρέψει στις κυβερνητικές Αρχές να του υποδείξουν πως και πότε θα μειώσει το μερίδιο του στην αγορά τηλεφωνίας κάτω του 50%, όπως προβλέπει η νέα νομοθεσία.

Η América Móvil του Slim ελέγχει το 70% της αγοράς κινητής τηλεφωνίας στο Μεξικό και το 80% της σταθερής.


Από την 1η έως τις 11 Ιουλίου, η περιουσία του Slim αυξήθηκε από τα 74,5 δισ. δολ. στα 78,5 δισ. , σημειώνοντας κέρδος της τάξης των 4 δισεκατομμυρίων σε διάστημα δέκα ημερών. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι εάν το χάσμα μεταξύ των δύο κορυφαίων υπερπλουσίων συνεχίσει να διευρύνεται, ο Μεξικανός μεγιστάνας θα περάσει και πάλι μπροστά στην κούρσα των δισεκατομμυρίων.

O Mεξικανός πρόεδρος Enrique Peña Nieto υπέγραψε τον αντιμονοπωλιακό νόμο σε εκδήλωση τη Δευτέρα υπό την παρουσία κορυφαίων στελεχών των τηλεπικοινωνιών του Μεξικού, μεταξύ των οποίων ο Carlos Slim Domitt, ο μεγαλύτερος γιος και -κατά πάσα πιθανότατα- κληρονόμος του του Slim.

Ο Μεξικανός κροίσος εκθρονίστηκε από την κορυφή της λίστας του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους το Μάι του 2013 λόγω της μεγάλης πτώσης της μετοχής της América Móvil, την οποία πυροδότησαν οι φόβοι ότι η νέα αντιμονοπωλιακή νομοθεσία του Μεξικού θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση της αυτοκρατορίας τηλεπικοινωνιών.

Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, η απειλή απλώς τον επανενεργοποίησε. Μάλιστα, σχεδιάζει να επεκταθεί περαιτέρω στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Οπως ανακοίνωσε η América Móvil, σκοπεύει να αυξήσει το μερίδιο της στην Telecom Austria κατά 23,47%, ανεβάζοντας τη συμμετοχή της στην εταιρεία στο 50,8%.

Πηγή
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: