ΣΙΝΕ

Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Το μέρος όπου πέφτουν 1,2 εκατομμύρια αστραπές τον χρόνο! (video)

Εκατόν εξήντα βράδια κάθε έτος, στη λίμνη Μαρακαΐμπο, στη Βενεζουέλα, λίγο νοτιότερα της Καραϊβικής Θάλασσας, ξεσπά η πιο εντυπωσιακή καταιγίδα στον πλανήτη. Εντυπωσιακή, όχι μόνο εξαιτίας της συχνής...
επανεμφάνισης της, αλλά και επειδή προλαβαίνει να παραγάγει, περίπου, 1,2 εκατομμύρια αστραπές τον χρόνο!
Γιατί;

Νομίζαμε ότι η μαμά φύση τρελάθηκε, όταν, χθες, το μεσημέρι, οι ουρανοί άνοιξαν και τα σύννεφα άστραψαν και βρόντηξαν, για να δώσουν το σήμα έναρξης μίας ακόμα… ωραιότατης καλοκαιρινής καταιγίδας για φέτος, μετά τον «πνιγμό» της Θεσσαλονίκης, προ ημερών.

Και όμως, αυτό που για εμάς αποτελεί εξαίρεση, σε σημείο να διαμαρτυρόμαστε που το ζούμε, για κάποιες άλλες περιοχές είναι ο κανόνας και το στολίδι τους. Και αν ακόμα δεν εμπεδώσαμε το μάθημα ότι στις καταιγίδες υπάρχει και η όμορφη πλευρά, μία βόλτα μέχρι τη Βενεζουέλα, ίσως μας πείσει.

Συγκεκριμένα, μία βόλτα στο βορειοδυτικό κομμάτι της βορειότερης χώρας της Λατινικής Αμερικής, στο σημείο όπου ο ποταμός Κατατούμπο χύνεται στη λίμνη Μαρακαΐμπο. Εκεί, συναντάμε ένα από τα πιο εντυπωσιακά ατμοσφαιρικά φαινόμενα στη Γη: την καταιγίδα του Κατακούμπο.

Στη γλώσσα των ντόπιων, τα ισπανικά, ονομάζεται Relampago del Catatumbo. Είναι πιο γνωστή ως «η αιώνια καταιγίδα». Ένα ταιριαστό παρατσούκλι, για το θαυμαστό φυσικό σόου που πραγματοποιείται μέχρι και 160 νύχτες τον χρόνο, και έχει διάρκεια έως και 10 ώρες τη φορά.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το χαρακτηριστικό που την ξεχωρίζει από τις άλλες. Η Relampago del Catatumbo διακρίνεται για ένα μοναδικό ρεκόρ. Είναι η καταιγίδα που παράγει μέχρι και 280 αστραπές την ώρα. Δηλαδή, περίπου 1,2 εκατομμύρια αστραπές τον χρόνο.

Απίστευτο, αλλά αληθινό. Μάλιστα, οι επίμονες εκλάμψεις που φωτίζουν τον ουρανό, πάνω από τη λίμνη Μαρακαΐμπο, είναι τόσο λαμπρές που γίνονται ορατές από απόσταση 400 χιλιομέτρων, με αποτέλεσμα οι θαλασσοπόροι της Καραϊβικής, να τις χρησιμοποιούν σαν φάρο.

Και όπως σημειώνει το IFL, προσθέτοντας μία επιπλέον νότα μαγείας στο φαινόμενο, κάθε αστραπή εμφανίζεται στον ουρανό με διαφορετικό χρώμα. Οι αποχρώσεις του κόκκινου, του πορτοκαλί, του μπλε και του μοβ είναι, ειδικότερα, οι πρωταγωνίστριες του εν λόγω «ηλεκτρισμένου» θεάματος.

Το παραπάνω οφείλεται στα διαφορετικά επίπεδα σωματιδίων σκόνης ή υδρατμών που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα, κάθε φορά. Και, φυσικά, ένα τέτοιο μεγαλοπρεπές φυσικό θαύμα, δεν θα μπορούσε να μην είναι αντικείμενο μελετών.

Οι θεωρίες γύρω από το φαινόμενο

Αν και κανένας, μέχρι σήμερα, δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, τι προκαλεί την «αιώνια» καταιγίδα, υπάρχουν τρεις διαδεδομένες θεωρίες. Σύμφωνα με την πρώτη, το φαινόμενο προκαλείται επειδή η λίμνη Maracaibo είναι περικυκλωμένη από βουνά που σχηματίζουν γύρω της δύο τοίχους.

Έτσι μόνο η μία πλευρά της παραμένει ανοικτή, με αποτέλεσμα να παγιδεύεται ο ζεστός και υγρός αέρας της Καραϊβικής που φτάνει εκεί, ο οποίος αναγκάζεται συνεχώς να ανεβαίνει προς τα πάνω, όπου συμπυκνώνεται, σχηματίζει σύννεφα που ελευθερώνουν ηλεκτρισμό, και παράγονται αστραπές.

Η δεύτερη και η τρίτη θεωρία, θέλουν το ουράνιο από τα περιβάλλοντα πετρώματα ή το μεθάνιο από τους κοντινούς βάλτους να παίζουν κάποιον ρόλο, αυξάνοντας την αγωγιμότητα του αέρα, αλλά δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να τις υποστηρίξουν.
Όποια κι αν είναι πάντως η αιτία – με πιο πιθανή την ιδιαίτερη και μοναδική στον κόσμο μορφολογία του εδάφους, σε συνδυασμό με τη ζέστη – το γεγονός παραμένει ότι η «αιώνια καταιγίδα» υπάρχει και είναι, χωρίς αμφιβολία, μοναδική στον κόσμο.

Για την ακρίβεια, είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα φυσικά θεάματα που μπορεί να δει άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη. Ακόμα και αυτή, όμως, δεν αποκλείεται να κινδυνεύει από την παρουσία μας, αφού, για 4 μήνες, το 2010, είχε πάψει να εμφανίζεται, λόγω της ξηρασίας στην περιοχή.

Ευτυχώς, από τότε έχει επανέλθει, αν και με τις ενέργειές μας να επηρεάζουν το κλίμα όλο και περισσότερο, η παρουσία της δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη. Τι λέτε, λοιπόν; Ώρα για ταξίδι προς Βενεζουέλα; Και έναν διάλογο με τον εαυτό μας και την περιβαλλοντική μας συνείδηση, παράλληλα;



Πηγή

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: