ΣΙΝΕ

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Τι να κάνεις μετά από μια λιποθυμία

Σίγουρα μια λιποθυμία φέρνει τον πανικό, όχι μόνο στο ίδιο το άτομο που χάνει τις αισθήσεις του αλλά και στους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα εκείνη τη στιγμή.
Μπορεί να προκληθεί από διάφορες συνθήκες όπως για παράδειγμα το να σου πέσει η πίεση, από υπερβολικό άγχος και εξάντληση αλλά κι άλλες σοβαρότερες αιτίες, μεταξύ των οποίων καρδιακή πάθηση. Όποια κι αν είναι η αιτία της λιποθυμίας, σοβαρή ή μη, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να κάνεις μετά από αυτήν και τα οποία δεν πρέπει να παραλείψεις. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ταραχή και ο πανικός είναι κάκιστοι σύμβουλοι γι΄αυτό προσπάθησε να μείνεις ήρεμος!

Ξάπλωσε
Ένα από τα πράγματα που πρέπει να κάνεις μετά τη λιποθυμία είναι να ξαπλώσεις. Όταν συνέλθεις, μπορεί να αισθάνεσαι το κεφάλι σου κάπως βαρύ. Μείνε για λίγο ξαπλωμένη στο πάτωμα και μη βιαστείς να σηκωθείς. Αν βρίσκεται κάποιος κοντά σου, ζήτα ένα βρεγμένο πανάκι και τοποθέτησέ το στο μέτωπό σου. Όταν αισθανθείς πως μπορείς, σήκω προσεκτικά και μετακινήσου στο πλησιέστερο κάθισμα ή ακόμη καλύτερα καναπέ ή κρεβάτι αν υπάρχει και ξάπλωσε ξανά. Κάποιοι αισθάνονται γρήγορα καλά και ανακτούν τις δυνάμεις τους αλλά είναι βασικό να χαλαρώσεις μέχρι να σιγουρευτείς πως νιώθεις καλά.

Έλεγξε για τυχόν τραυματισμούς
Το επόμενο που έχεις να κάνεις είναι να τσεκάρεις το σώμα σου για τραυματισμούς, ειδικά αν έπεσες στο δρόμο ή το πάτωμα. Ψάξε για κοψίματα ή μώλωπες και παρατήρησε αν πονάει το κεφάλι ή κάποιο άλλο σημείο του σώματος.

Κάλεσε κάποιον
Αν είσαι μόνη ή δε βρίσκεται κάποιος γνωστός σου μαζί την ώρα που λυποθύμησες, ακόμη κι αν δεν το έχεις αξιολογήσει ως κάτι το σοβαρό, καλό θα ήταν να καλέσεις κάποιον φίλο ή συγγενή να έρθει στο σημείο για να επιστρέψεις με ασφάλεια στο σπίτι. Ακόμη κι αν κάτι τέτοιο δεν είναι πρακτικά εφικτό, ενημέρωσε για την κατάστασή σου, έτσι ώστε κάποιος να έχει το νου του. Αν νιώθεις πως έχεις κάποια κενα, βάλε το άτομο που θα καλέσεις να σου κάνει ερωτήσεις για να αποκλείσεις κάθε περίπτωση απώλειας συνείδησης.

Πιες ένα χυμό
Το επόμενο βήμα είναι να πιεις ένα ποτήρι χυμό κι αυτή τη φορά μην πεις όχι στη ζάχαρη. Μπορεί να έχεις λυποθυμήσει εξαιτίας υπογλυκαιμίας, που εμφανίζεται όταν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα είναι χαμηλά. Πίνονατς χυμό φρούτων θα βοηθήσει να επανέλθει η γλυκόζη σε φυσιολογικό επίπεδο. Ειδικά αν κάνεις διαίτα, ίσως να έχεις αποκλείσει κάποια τρόφιμα όπως τη ζάχαρη κι αν δεν τρως αρκετά φρούτα, η υπογλυκαιμία δε θα αργήσει να εμφανιστεί.

Φάε κάτι
Μπορεί να μην έχεις όρεξη για τίποτα μετά από τη λιποθυμία είναι απαραίτητο όμως να φας κάτι. Μαζί με το χυμό μπορείς να φας μερικά κριτσίνια ή παξιμάδια ή κάποιο άλλο μικρό σνακ.

Μην κάνεις έντονη δραστηριότητα για το υπόλοιπο της ημέρας
Αν και μπορεί να αισθάνεσαι καλά μετά από μερικές ώρες, μην εξαντλήσεις τον εαυτό σου και μην ασκηθείς. Αυτο δεν σημαίνει απαραίτητα πως πρέπει να μείνεις ξαπλωμένη όλη ημέρα ή στο κρεβάτι αλλά είναι καλό να μην εξαντλήσεις τον εαυτό σου. Άσε λοιπόν τη γυμανστική και τους μαραθώνιους για κάποια άλλη ημέρα.

Επισκέψου έναν επαγγελματία υγείας
Αν συντρέχουν τα παρακάτω επισκέψου τον κατάλληλο επαγγελματία υγείας και κάνε τις κατάλληλες διαγνωστικές εξετάσεις.

Έπεσες από ύψος, ιδιαίτερα εάν τραυματίστηκες ή αιμορραγείς
Είσαι έγκυος
Είσαι άνω των 50 ετών
Έχεις διαβήτη
Αισθάνεσαι πόνο, πίεση ή δυσφορία στο θώρακα
Έχεις δυνατό ή ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό
Έχεις δυσκολία ομιλίας, οπτικές διαταραχές ή αδυναμία να κινήσεις ένα ή περισσότερα άκρα
Σε κάθε περίπτωση, ένα λιποθυμικό επεισόδιο είναι καλό να εξιχνιαστεί από έναν επαγγελματία υγείας.

Πηγή
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: