ΣΙΝΕ

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Παρουσίαση Βιβλίου «Κυπαρίσσι Γρεβενών» του Αντρέα Γκαμπράνη

«Οικοδέσποινα στο “Lobby-cafe” ήταν η Μνημοσύνη»

Στη μέση του πολυσύχναστου πεζόδρομου στο“Lobby-cafe”, σ’ ένα περιβάλλον προσκεκλημένων, στις 6 το απόγευμα της...
Κυριακής του δεκαπενταύγουστου έκανε την προνομιακή της εμφάνιση ηΜνημοσύνη. Άπλωσε το πολύχρωμο πέπλο της με τα πολλά κεντίδια και πλημμύρησε την ατμόσφαιρα με μνήμες!... Μνήμες για αυτούς που έζησαν στις παρυφές της προηγούμενης γενιάς, μέσα από τις αφηγήσεις για τα δύσκολα χρόνια της ανθρωποβόρας Γερμανικής Κατοχής και του αδελφοκτόνου Εμφυλίου Πολέμου!... Μνήμες για τις σκληρές συνθήκες επιβίωσης των ξωμάχων της αξίνας και της στρούγκας!... Μνήμες για το όμορφο και νοσταλγικό «Μπίσιοβο»Κυπαρίσσι!... Μνήμες από τα τοπωνύμια, που το καθένα χωριστά είχε τη δική του ιστορία και την επωνυμία που προσανατόλιζε στις διαβάσεις του Χώρου και του Χρόνου.

Στις μέρες μας, που η βουκολική ζωή κρέμασε την κάπα του τσομπάνη και σταμάτησαν να λαλούν τα κουδούνια των προβάτων στα λαγκάδια και στις ραχούλες, έχασαν την χρηστική τους επωνυμία, τα τοπωνύμια, και πέρασαν στην αταξινόμητη νοσταλγία της γενιάς που οι δρόμοι των νέων συνθηκών παραγωγής τους οδήγησαν μακριά από τα όνειρα της νιότης τους!...

Ο Αντρέας Γκαμπράνης, τόνισε στον επίλογο του ο προϊστάμενος της Βιβλιοθήκης, έβαλε ένα ανέσπερο κεράκι στον κεροστάτη της μνήμης και άνοιξε ένα πηγάδι, σαν αυτό στο «Σιόποτο», όπου θα αναβλύζει σ’ όλα τα κατοπινά χρόνια, η αγάπη για το όμορφο Κυπαρίσσι!... Κι έκλεισε με την ανάγνωση μιας ρίμας από τον δημώδη ποιητικό οίστρο του μπάρμπα- Αντρέα.

Το Χωριό Μου, με κεφαλαίο το κτητικό Μου που φανερώνει τη μεγάλη αγάπη του για το Κυπαρίσσι.

Το Χωριό, μωρέ το χωριό,
το χωριό το Κυπαρίσσι
με χαρά θα σε γεμίσει.

Έχει όμορφη πλατεία
και ωραία εκκλησιά,
Παίξε Αντρέα το κλαρίνο
να χορέψουν τα παιδιά …

Ο Αντρέας Γκαμπράνης έφυγε για το μακρινό του ταξίδι, το Γενάρη πέρυσι, αλλά θα είναι πάντα στη μνήμη μας με τη ζωή του, το έργο του, το κλαρίνο του, τα ποιήματα του και το πολύτιμο βιβλίο του.

Η ατμόσφαιρα στο“Lobby-cafe”, με το τέλος της εκδήλωσης ήταν πλημμυρισμένη από συγκίνηση.

Η Μνημοσύνη στο πλούσιο κεντιδωτό της πέπλο πρόσθεσε μια ακόμη βελονιά με την παρουσία των πενήντα και πλέον προσκεκλημένων!...

Την παρουσίαση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής των Γρεβενών Κοψαχείλης Τιμολέων και ο πρόεδρος Ποντίων και Μικρασιατών Σεβίλογλου Γεώργιος.
Ζαγκανίκας Σίμος
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: