ΣΙΝΕ

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Τιμολέων Κοψαχείλης: Επεξεργασία & εξέταση του Σ/Ν του Υπουργείου Παιδείας (video)

Το λόγο έχει ο κ. Κοψαχείλης.
ΤΙΜΟΛΕΩΝ ΚΟΨΑΧΕΙΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, κύριε Πρόεδρε και συνάδελφοι Βουλευτές, στην προηγούμενη συνεδρίαση και σήμερα, εκφράστηκε από συναδέλφους και νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι, η άποψη ότι η παιδεία χρειάζεται την...
καλύτερη δυνατή χρηματοδότηση και μόλις τώρα, η κυρία Αυλωνίτη την ανάγκη να μην επιβαρύνουμε με άσκοπες δράσεις τον προϋπολογισμό. Δεν πρέπει να αγνοούμε όμως, ότι η σωστή διαχείριση των κονδυλίων και η οικονομία αποτελούν και την καλύτερη πηγή χρηματοδότησης, ιδιαίτερα σήμερα.
Κατά την περασμένη σχολική χρονιά, πολλές φορές έγινα δέκτης αιτημάτων και παραπόνων των πολιτών για σημαντικές ελλείψεις σε διάφορα χρειώδη των σχολείων μας. Οι ελλείψεις αυτές προέκυψαν προφανώς, λόγω των δημοσιοοικονομικών προβλημάτων της χώρας μας, αφορούν ζητήματα προμηθειών σε καύσιμα, εκπαιδευτικά υλικά πλην βιβλίων, επισκευές κ.λπ., που είναι απαραίτητο να καλύπτονται άμεσα. Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος και ανάμεσα σε άλλα μέτρα που προφανώς λαμβάνει το Υπουργείο, εκτός από την προσπάθεια για εξεύρεση κονδυλίων και ειδικά προς την κατεύθυνση του περιορισμού δαπανών, προτείνω την ενεργοποίηση πολιτικών ενθάρρυνσης της επανάχρησης των σχολικών βιβλίων, ώστε να προκύπτει όφελος αφενός για το περιβάλλον, εξοικονομώντας φυσικούς πόρους, αφετέρου όφελος για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων,εξοικονομώντας από το κομμάτι των δαπανών για σχολικά βιβλία, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς της εκπαιδευτικής διαδικασίας και κυρίως, για την κάλυψη των δαπανών που αναφέρθηκαν. Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται η συλλογή και επανάχρηση για όσα από τα σχολικά βιβλία επιτρέπεται από την εκπαιδευτική διαδικασία και πρακτική. Η διαδικασία της συλλογής θα μπορούσε να λαμβάνει χώρα στο τέλος κάθε σχολικού έτους, προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν στα παιδιά του επόμενου έτους της ίδιας τάξης. Υπενθυμίζω πως η πολιτική αυτή είναι συνήθης σε άλλες χώρες της Ε.Ε.. Η επανάχρηση των σχολικών βιβλίων θα μπορούσε να αρχίσει να εφαρμόζεται αρχικά στις τάξεις του γυμνασίου και λυκείου και από την προσεχή σχολική χρονιά με σκοπό κάθε βιβλίο να επαρκεί για τουλάχιστον τρεις χρήσεις. Για το σκοπό αυτό, θα ήταν χρήσιμο το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να ενεργοποιήσει προς την κατεύθυνση αυτή εγκαίρως τους συλλόγους των διδασκόντων. Επιπλέον θα μπορούσε έναντι τιμήματος, στην τιμή κόστους, να δίνεται η δυνατότητα κατακράτησης των βιβλίων από όσους μαθητές επιθυμούν την μη παραχώρησή τους ή έχουν προβεί σε αδικαιολόγητη μερική ή ολική καταστροφή τους πριν το τέλος της τριετίας, καθιστώντας τα άχρηστα για περαιτέρω αξιοποίηση.

(Συνέχεια ομιλίας κ. Τιμολέοντα Κοψαχείλη)

Δεδομένου του υψηλού κόστους έκδοσης των βιβλίων, εν μέσω ιδιαιτέρων δύσκολων οικονομικών συνθηκών, αλλά και του περιβαλλοντικού κόστους, από την κατανάλωση του μεγάλου όγκου πρώτων υλών για κατασκευή βιβλίων σε κάθε σχολικό έτος, η καταστροφή των βιβλίων κάθε χρονιάς καθίσταται εντελώς αδικαιολόγητη και παράλογη. Συνεπώς, κύριε Υπουργέ και συνάδελφοι Βουλευτές, θεωρώ πως η προτεινόμενη λύση είναι επιβεβλημένη και πολλαπλώς ωφέλιμη για το περιβάλλον, την εκπαιδευτική πολιτική και την κοινωνία. Έχω κοινοποιήσει αυτήν την πρόταση σε όλους σας και νομίζω ότι είναι μια ευκαιρία να δρομολογήσουμε αυτή τη δράση. Σας ευχαριστώ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο κατάλογος έκλεισε. Το λόγο έχει ο κ. Υπουργός και ολοκληρώνουμε.

            ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Θέλω να σχολιάσω την πρόταση του κ. Κοψαχείλη γιατί ταυτιζόμαστε. Έχω σκεφτεί πάρα πολλές φορές, πολύ πριν αναλάβω την ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας με έναν τρόπο να πούμε στους δασκάλους, στους καθηγητές, στα παιδιά, στους γονείς ότι αυτό που πετάνε ή σκίζουν στο τέλος της χρονιάς κάποιος το έχει πληρώσει. Ο φορολογούμενος το έχει πληρώσει. Είναι τροπολογία αυτή; Την έχετε καταθέσει;
            ΤΙΜΟΛΕΩΝ ΚΟΨΑΧΕΙΛΗΣ: Είναι πρόταση, κ. Υπουργέ.
            ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Άκουσα να λέτε ότι δεν αφορά όλα τα βιβλία γιατί αν διαβάσετε μικρό παιδί θα καταλάβετε ότι πρέπει να σημειώνει το βιβλίο του. Υπάρχουν ορισμένα βιβλία που πρέπει το παιδί να τα σημειώνει διότι έχουν κενά για να τα συμπληρώσει και υπάρχουν και ορισμένα βιβλία τα οποία πρέπει να τα συμπληρώσει για να τα καταλάβει. Ακόμη και στους υπολογιστές τα βιβλία σου επιτρέπουν να κάνεις παρεμβάσεις, αλίμονο εάν δεν είναι δικό σου το βιβλίο και είναι ένα πράγμα που δεν το έχεις ακουμπήσει.
            Μιλάτε για κάποια από τα βιβλία, όχι για όλα, έτσι δεν είναι;
            ΤΙΜΟΛΕΩΝ ΚΟΨΑΧΕΙΛΗΣ: Μαθηματικά, χημεία, γλώσσα.
            ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Σκεφτόμαστε με παράλληλο τρόπο. Ταυτόχρονα θέλω να σας πω ότι δεν έχουμε αποφασίσει να κάνουμε κάτι τέτοιο. Αυτό θέλει στάθμιση, δεν το έχουμε αποφασίσει. Συζητείται εδώ και καιρό, δεν συζητείται από μένα. Πάντως ως βουλευτής πολλές φορές το έχω σχολιάσει με τον τρόπο που σχολιάζετε και εσείς.
            Συμπληρώνω αυτές τις σκέψεις, μη νομίσετε ότι τώρα κάνουμε διάλογο για να φέρουμε διά της τεθλασμένης κάτι. Μην ανησυχείτε, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, τουλάχιστον για την ώρα. Δεν έχουμε αποφασίσει. Δεν έχουμε σκεφτεί τίποτα δεν έχουμε κάνει κάποια οργανωμένη συζήτηση για το θέμα.
            Ο Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων καταργήθηκε. Όλη η λειτουργεί αυτή συντελείται μέσω του ΔΙΟΦΑΝΤΟΥ. Ο προϋπολογισμός του ΔΙΟΦΑΝΤΟΥ δεν μειώνεται και δεν είναι ασυμπίεστος, πιστεύω. Άρα, πρώτα απαιτείται ένας εξορθολογισμός του υπάρχοντος συστήματος και μετά η αλλαγή του. Εμείς είμαστε πρώτο ακόμα. Άρα, συνάδελφε θέλουμε χρόνο για να πάμε σε αυτό. Θα μας λένε, σου φεύγουν λεφτά, τα βιβλία των παιδιών σε μάραναν; Θέλεις στο τέλος να τα επιβαρύνεις και να πληρώνουν; Και αυτή η σκέψη θα είναι μια σωστή σκέψη στο βαθμό που δεν έχεις κάνει αλλά προαπαιτούμενα για να φτάσεις κάποια στιγμή να σκεφτείς και αυτό. Λέω ως Υπουργός ότι σκέπτεστε, κατά τη γνώμη μου, με τρόπο σωστό, αλλά δεν είναι για την ώρα κάτι τέτοιο. Αν καταφέρουμε να εξορθολογίσουμε τις δαπάνες για την έκδοση των βιβλίων τότε να το σκεφτούμε, κ. συνάδελφε. Για πότε μιλάμε; Μιλάμε για έναν εξορθολογισμό δαπανών που θα φύγει μέσα στα χρόνια; Δεν έχουμε τέτοια πολυτέλεια. Εσείς θα παρακολουθείτε ως μέλη της Επιτροπής αυτή την πορεία και θα το συζητήσουμε ξανά, δεν είναι για την ώρα, δεν είναι για αυτό το σχέδιο νόμου, ούτε για τα επόμενα.
            Το δεύτερο θέμα το οποίο συζητήθηκε αρκετά και μετά την παρέμβασή μου, δεν έπεισα, είναι το θέμα του Εθνικού Συμβουλίου Πολιτικής για την Παιδεία. Ευχαριστώ πολύ τον κ. Κόνσολα για τα θετικά λόγια, έτσι σκέφτομαι. Δεν είναι ένα όργανο που θα λύσει τα προβλήματα, αλλά που θα εξασφαλίζει συνέχεια. Λένε κάποιοι συνάδελφοί από αντίθετη πλευρά ότι αυτό είναι κακό γιατί οι πολιτικές είναι κακές, άρα η συνεχής τους άσκηση θα είναι κακό. Όποιος όμως έχει αναλάβει αυτή την ευθύνη και όποιος έχει και μια εμπειρία να δει τι έχει γίνει τα περασμένα χρόνια ή όποιος ήταν πατέρας ή μητέρα και βλέπει τι γίνεται με τα παιδιά του, ξέρει ότι η ασυνέχεια της πολιτικής δεν σχετίζεται με τα οικονομικά της παιδείας που θα έλεγε κάποιος ότι πάντα ήταν λίγα. Είναι με συνεχή αναστάτωση της παιδείας.
Υπήρχε μια γελοιογραφία στην Ελευθεροτυπία του Διογένη Καμμένου το 1987 και την θυμάμαι σαν τώρα, που είχε έναν Υπουργό Παιδείας να ξυπνάει και να λέει, τι θα κάνουμε σήμερα; Κάθε μέρα και κάτι άλλαζε. Δεν είναι σωστό αυτό. Πρέπει να υπολογίζεις τι λένε και αυτοί στους οποίους απευθύνεσαι. Όπως είπα στην πρώτη μου παρέμβαση και το πιστεύω αυτό, ότι είναι ένα Υπουργείο του οποίου το μέγεθος δεν σου επιτρέπει να το καταλάβεις καλά ενώ ακόμα είσαι εκεί, μετά γίνεται η καθημερινή σου τριβή, η πείρα. Είναι πάρα πολύ καλό κάποιος που ήταν λίγα χρόνια πριν να σου πει, μη το κάνεις αυτό ή αυτό που κάνεις, κακώς δεν το έκανα.




ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: