ΣΙΝΕ

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Ο «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου. Από τη Βενετία του 1713, στα Γρεβενά του 2014.

Τρείς (3) αιώνες από την πρώτη εκτύπωσή του!.
Ένα από τα δύο αντίτυπα του «Ερωτόκριτου» του Βιντσέντζου Κορνάρου, που...
έχουν πρωτοεκτυπωθεί από το
τυπογραφείο του Antonio Bortoli στη Βενετία το 1713, βρίσκεται στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών, μετά από δωρεά ενός ευπατρίδη συμπολίτη μας με καταγωγή από τη Σαμαρίνα.
Το πιο λαμπερό κόσμημα στο περιδέραιο του νεοεληνικού πολιτισμού από την εποχή των μεγάλων δοκιμασιών του έθνους, το 16ο αιώνα, που σμιλεύτηκε στη λιόχαρη πόλη της Σητείας στέλνει τώρα το στιλπνό του φως από τη Βιβλιοθήκη Γρεβενών.

Χρόνια τώρα, από την κλασική, την ύστερη, την μεταβυζαντινή, την οθωμανική και την εποχή της Μακεδονικής απελευθέρωσης, άνεμοι ζεστοί, ανυπόταχτοι, από το γιαλό της Κρήτης φερμένοι, χάιδευαν
πάντα τη χλόη της Πίνδου και ανακάρπιζαν οι πλαγιές και τα φαράγια της από την «ουσία» των Ελήνων.

Τους ιστορικούς αυτούς δεσμούς έρχεται τώρα προσθετικά να τους δέσει ακόμη περισότερο με πορφυρή
κλωστή το κορυφαίο από τα βιβλία της εθνικής, αναγενησιακής μας δημιουργίας που γράφηκε με τους κυματισμούς του σητειακού όρμου από τον κορυφαίο μετακλασικό ποιητή, ο οποίος γενήθηκε, ανδρώθηκε, μορφώθηκε και εμπνεύστηκε κάτω από τον ίδιο ουρανό, με την ίδια ντοπιολαλιά και με τις ίδιες μουσικές που συνεχίζει να στέλνει μέχρι σήμερα ο φλοίσβος των κυμάτων και το σύρσιμο των δοξαριών…

Η Βιβλιοθήκη πρόταξε, άμεσα, τη συντήρηση του Βιβλίου και τώρα βρίσκεται σε μια προσπάθεια για τη θωράκιση της ασφαλέστερης διαφύλαξής του.
Προϋπόθεση της καλύτερης διαφύλαξής του είναι η μεγαλύτερη, δυνατή δημοσιοποίηση του.
Η δημοσιοποίηση του, θα προσδώσει εχέγυα ταυτότητα στο βιβλίο, ως βιβλίο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Γρεβενών, πράγμα που θα λειτουργήσει προσθετικά, ως ασπίδα προστασίας του.

Για την δημοσιοποίηση του μεγάλου γεγονότος θα πρέπει να γίνει η τοποθέτηση του βιβλίου στις προθήκες της Βιβλιοθήκης με κάθε επισημότητα.
Ο λυρισμός του Βιντζέτζου Κορνάρου εξακολουθεί ν’ ασκεί ανέσπερη γοητεία. Έληνες, Ιταλοί, και λοιποί Ευρωπαίοι αναδίφησαν και στόρησαν το μετέωρο των συνθέσεων του. Εικαστικοί, χρονικογράφοι, δραματουργοί και οιστρηλατημένοι ποιητές σκύβουν με κατάνυξη στα νάματα του. Και τώρα το λαμπυρίζον έργο του, στο βουνόκλειστο τόπο μας, συγκινεί, εμπνέει και μας δημιουργεί την υποχρέωση, ως οικοδεσπότες, να κάνουμε μια αντάξια υποδοχή για το καλωσόρισμα του στην πόλη μας και να τον ενθρονίσουμε πέρα από το σαλόνι της ψυχής μας στην πιο περίβλεπτη θέση της Βιβλιοθήκης μας.

Η δημοσιοποίηση του μεγάλου γεγονότος θα γίνει με κάθε επισημότητα, ήτοι: με τη συμετοχή της πολιτικής και της πνευματικής ηγεσίας της Μεγαλονήσου (Περιφερειάρχης Κρήτης, Δήμαρχος Σητείας, Δήμαρχοι
αδελφοποιημένων Δήμων Κισάμου και Πλατανιάς, Δήμαρχος Αρχάνων-Αστερουσίων )(4 Κρήτες Καθηγητές της Πανεπιστημιακής κοινότητας που έχουν εντρυφήσει στο λογοτεχνικό έργο του 16ου αιώνα),
τη συμετοχή Κρητικών Πολιτιστικών Σωματείων και Κρητών καλιτεχνών (εικαστικών, ηθοποιών και τραγουδιστών), οι οποίοι θα μας μεταφέρουν με λόγο στην εποχή του ποιητή, θα απαγείλουν Ερωτόκριτο και θα τραγουδήσουν τις όμορφες ρίμες του.

Το χοροστάσι των εκδηλώσεων θα γίνει με την συνεργασία των δύο Περιφερειών, Κρήτης, Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Γρεβενών. Έτσι η τοποθέτηση του βιβλίου θα ταξιδέψει, ως πολιτιστικό γεγονός, μέσου των πολιτιστικών σωματείων, των σωματείων του Απόδημου Εληνισμού και των ηλεκτρονικών σελίδων σ’ όλο τον κόσμο του πολιτισμού.
«. τα μάτια δεν καλοθωρού στο μάκρεμα του τόπου, μα πλια μακρά μα πλια καλά θωρεί η καρδιά τ’ ανθρώπου…»

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: