ΣΙΝΕ

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

«Ασπίδα» οι ντομάτες για τον καρκίνο του προστάτη

H προστασία προέρχεται από μια χημική ουσία που βρίσκεται στο εσωτερικό του καρπού και είναι γνωστή ως λυκοπένιο.


Μόλις δέκα μερίδες ντομάτας την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη κατά σχεδόν ένα πέμπτο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η προστασία έναντι της ασθένειας προέρχεται από μια χημική ουσία που βρίσκεται στο εσωτερικό του καρπού και είναι γνωστή ως λυκοπένιο.

Στην πρώτη μελέτη του είδους του, οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Μπρίστολ, του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης εξέτασαν την διατροφή και τον τρόπο ζωής σχεδόν 14.000 ανδρών ηλικίας 50 έως 69 ετών. Από τα ευρήματα της μελέτης διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έτρωγαν τουλάχιστον δέκα μερίδες ντομάτας την εβδομάδα είχαν 18% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο στον προστάτη σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν καμία, ή πολύ λίγες, ενώ όσοι έτρωγαν κάθε μέρα συνολικά δύο σαλάτες και τρία φρούτα είχαν κατά 24% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Μια μερίδα υπολογίζεται ως 150γρ ωμές ντομάτες και τα καλά νέα είναι πως οι ντομάτες σε όλες τις μορφές παρέχουν οφέλη στον προστάτη - είτε είναι φρέσκιες ή μαγειρεμένες, είτε κέτσαπ, πολτός ή σάλτσα για ζυμαρικά και πίτσες.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι παγκοσμίως ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος των ανδρών. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS), κάθε άντρας έχει μία στις επτά πιθανότητες να παρουσιάσει τον συγκεκριμένο καρκίνο κάποια στιγμή στη ζωή του.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι ντομάτες μπορούν να είναι σημαντικές στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Βανέσα Ίρ, από την Σχολή Κοινωνικής & Κοινοτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.

Επίσης προέτρεψε τους άνδρες να βασίζονται σε ολόκληρα τα τρόφιμα αντί για τα συμπληρώματα και να επιμένουν σε μια διατροφή που περιλαμβάνει μια ποικιλία από φρούτα και λαχανικά, καθώς και να παραμένουν υγιείς, δραστήριοι με τη διατήρηση ενός «ιδανικού βάρους».

news.gr

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: