ΣΙΝΕ

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Αν ο κ. Όντεγκααρντ ήταν Ελληνας..

Γράφει η Δώρα Ιωακειμίδου
Η κουλτούρα μιας χώρας αναμφισβήτητα επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται, κατανοεί, αποφασίζει και ενεργεί ο κάτοικός της.

Μέσω του πολιτισμικού υπόβαθρου, μπορεί κανείς να εντοπίσει τις ερμηνείες εσωτερικοποιημένων συμπεριφορών, χαρακτηριστικών και συμπεριφορικών προτύπων.
Το φυσικό περιβάλλον, το κλίμα, ο πληθυσμός και πάνω απ’ όλα η ιστορία μιας χώρας συνθέτουν το πολιτισμικό της πλαίσιο, το οποίο επηρεάζει τόσο τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, όσο και την ανάπτυξή της. Πιο συγκεκριμένα, σε οικονομικό επίπεδο,οι κοινωνικές διαστάσεις της κουλτούρας επηρεάζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά στο εργασιακό περιβάλλον, τη διοίκηση των επιχειρήσεων και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Κυρίως όμως διαμορφώνουν την άποψη που έχουν για την ίδια τους τη ζωή και τον τρόπο που θα μεγαλώσουν τα παιδιά τους.
Ο παραπάνω πρόλογος ήταν απαραίτητος για να μπορέσει να γίνει κατανοητός ο τρόπος που σκέφτηκε και ενήργησε τελικά ο πατέρας του διάσημου (πλέον) πιτσιρικά από τη Νορβηγία, ονόματι Μάρτιν Όντεγκααρντ.
Λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η μεταγραφική σεζόν, σύσσωμη η βαριά βιομηχανία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, (μεταξύ των οποίων η Μπαρτσελονα, η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) έστρωνε πορφυρά χαλιά προκειμένου να τα διαβεί ο 15χρονος Νορβηγός και να δρέψει τις δάφνες που κέρδισε από την πρόσφατη συμμετοχή του στην Εθνική Ανδρών της χώρας του.
Τα εκατομμύρια της επικείμενης μεταγραφής όμως δε θάμπωσαν ούτε τον ίδιο και πολύ περισσότερο την οικογένειά του ταλαντούχου Νορβηγού.
Οι δηλώσεις του πατέρα του 15χρονου μεσοεπιθετικού, σχεδόν εντυπωσιακές.
Συγκλονιστικότερη όμως η άρνησή του, να αρπάξει τη χρυσή ευκαιρία και να συμφωνήσει άμεσα στη μετακίνηση του παιδιού του, λύνοντας ενδεχομένως δια βίου το όποιο οικονομικό τους πρόβλημα.
Την τελευταία μέρα των μεταγραφών (01/09) Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ "πάλεψαν" μέχρι την εκπνοή της, ώστε να αποκτήσουν τον ελπιδοφόρο πιτσιρικά και να τον φέρουν στα σαλόνια της Πρέμιερ Λιγκ.
Ο κύριος Όντεγκααρντ, πατέρας του Μάρτιν όμως είχε κάτι σημαντικό να πει στους διαμεσολαβητές:
"Πατάω γερά στη γη παρά το μεγάλο ενδιαφέρον για τον γιό μου.Είπα σε όλους του ατζέντηδες και στους συλλόγους ότι ο Μάρτιν είναι πολύ μικρός για να μείνει μόνος του.
Δεν είναι καλό για ένα 15-16χρονο παιδί να φύγει για το εξωτερικό για να ζήσει σε μία διαφορετική χώρα, με διαφορετική γλώσσα, διαφορετική κουλτούρα, να είναι μόνος του σε ένα διαμέρισμα και τις νύχτες του Φεβρουαρίου να πεινάει.
Χρειάζεται την οικογένειά του για να νιώθει ασφαλής. Οταν και αν υπογράψει το νέο του συμβόλαιο, θα πάμε κι εμείς μαζί του. Και δεν είναι εύκολο αυτό, εδώ έχω τη δουλειά μου, εδώ είναι η οικογένειά μας...", δήλωσε μεταξύ άλλων, αφήνοντας άλαλους τους εκπροσώπους του Τύπου.
Από τη μεριά του, ο προπονητής της Στρόμσγκοντσετ, Ντάνιελ Νίλσεν συνεχίζοντας στο ίδιο επικοινωνιακό μοτίβο, δήλωσε:
"Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Είμαστε ένας μικρός σύλλογος της Νορβηγίας. Έχουμε ένα παιδί που το ζητούν πολλοί. Αν κάποιος έρθει να τον πάρει, εμείς θα τον αφήσουμε να φύγει. Είναι απλό. Πιστεύω όμως ότι η καλύτερη λύση είναι να βελτιωθεί παίζοντας βασικός κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο εδώ. Εδώ είναι το σωστό μέρος. Το λιγότερο για άλλα δυο χρόνια..."
Και επανέρχομαι στον πρόλογο και την καταλυτική κουλτούρα ...
Ο Μάρτιν Όντεγκααρντ ζει στη χώρα με τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους (σύμφωνα με έρευνες του Ινστιτούτου Λέγκατουμ), τη Νορβηγία!
Σε μία χώρα, με ήρεμους και χαρούμενους ανθρώπους, οι σχέσεις που διαμορφώνονται μέσω θεσμών ή φορέων, δημιουργούν τα απαραίτητα κοινωνικά δίκτυα που επηρεάζουν τις αποφάσεις. Το να είναι κανείς μέλος ενεργό αυτών των δικτύων τον εξελίσσει μέσω της αλληλεπίδρασης και της συνεργασίας.
Παράλληλα, πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η αμφίδρομη εμπιστοσύνη, η οποία βοηθά τα μέλη της χώρας να δρουν ελεύθερα, θετικά και υποστηρικτικά μεταξύ τους.
Σκεφτείτε το: Αν η αντίστοιχη πρόταση ερχόταν σε Ελληνόπουλουπήρχε περίπτωση ο πατέρας του να αρνηθεί; Για την ακρίβεια, να ΔΙΑΝΟΗΘΕΙ να αρνηθεί και να έχει την υπομονή να περιμένει στο μέλλον μια ανάλογη πρόταση από τους ποδοσφαιρικούς κολοσσούς της Ευρώπης. Δε νομίζω...
Ειδικά, όταν προσωπικά γνωρίζω ό,τι άπαντες οι γονείς που έχουν την υποψία πως το βλαστάρι τους διαθέτει υποψία ταλέντου, διαγκωνίζονται στα γραφεία των μάνατζερ απαιτώντας μία μεταγραφή στην Ευρώπη έναντι πινακίου φακής...
Αρκεί να φύγουν από τη μίζερή μας χώρα και να σωθούν... Ακόμη κι αν γνωρίζουν πως οι περισσότεροι μετανάστες - ποδοσφαιριστές επιστρέφουν άρον άρον, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν...
Πιστεύω λοιπόν ακράδαντα πως αν ο κ. Όντεγκααρντ ήταν Ελληνας, στο άκουσμα και μόνο της πρότασης θα είχε ήδη ετοιμάσει τις βαλίτσες του παιδιού του και ο ίδιος θα βρισκόταν σε συνεννοήσεις από το... αεροδρόμιο, προκείμενου να τα παρατήσει όλα και να ακολουθήσει το παιδί του στο νέο σταθμό της καριέρας του.
Η Νορβηγία απέχει χιλιάδες χιλιόμετρα από την Ελλάδα και δεν εννοώ μόνο την γεωγραφική απόσταση.

*Η επαναλαμβανόμενη κωμική ατάκα σε σκετς του Σεφερλή "Πάρτα Μπαμπά!" σίγουρα δεν είναι γνωστή στον 15χρονο Μάρτιν Όντεγκααρντ...
Ευτυχώς!

Ο Μάρτιν Όντεγκααρντ έγινε ο νεότερος σε ηλικία διεθνής με την εθνική Νορβηγίας παίρνοντας μέρος στο φιλικό με τα Η.Α.Ε. σε ηλικία 15 ετών και 253 ημερών σε αγώνα που έγινε στις 28/08. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Νορβηγίας, Περ-Ματίας Χέγκμο του έδωσε το "βάπτισμα του πυρός" χρησιμοποιώντας τον και στα 90 λεπτά του φιλικού.
Ο 15χρονος μεσοεπιθετικός της Στρόμσγκοντσετ, έδειξε μέρος του σπουδαίου ταλέντου δημιουργώντας αρκετές ευκαιρίες, αν και η αναμέτρηση έληξε δίχως σκορ.
Ωστόσο ο Όντεγκααρντ κατέρριψε ένα ρεκόρ που διαρκούσε από το 1910 με "δράστη" τον Τόρμοντ Κιέλσεν, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του σε ηλικίας 15 ετών και 351 ημερών.

01/09/2014
Με πληροφορίες από dailymail.co.uk
Περισσότερα ΕΔΩ


-- 
Δώρα Ιωακειμίδου
Πρόεδρος Οργανισμού Ανάπτυξης Σχολών Ποδοσφαίρου Ελλάδος (Ο.Α.Σ.Π.Ε)
Δημοσιογράφος - Σύμβουλος Επικοινωνίας
www.acadimies.gr

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: