ΣΙΝΕ

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Τι πρέπει να κάνεις για να ΜΗΝ πάθεις Αλτσχάιμερ;

Τα μικρά κενά μνήμης δεν υποδεικνύουν απαραίτητα ότι πάσχουμε από άνοια. Αν θέλουμε όμως να προστατευτούμε, καλό είναι να υιοθετήσουμε μερικές νέες συνήθειες.
Δείτε πως μερικές απλές στρατηγικές μπορούν να θωρακίσουν το μυαλό μας ενάντια στο Αλτσχάιμερ.


1. Δουλειές του σπιτιού και γυμναστική
Μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Neurology δείχνει ότι το μαγείρεμα, το καθάρισμα και το πλύσιμο των πιάτων, όπως φυσικά και η «παραδοσιακή» γυμναστική, σχετίζονται με το μειωμένο κίνδυνο Αλτσχάιμερ, ακόμη και σε άτομα 80 ετών και πάνω.

2. Ξένες γλώσσες
Η εκμάθηση ξένων γλωσσών δυναμώνει το μυαλό και προστατεύει από την άνοια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επισκόπηση Trends in Cognitive Sciences. Το πέρασμα από τη μία γλώσσα στην άλλη βοηθά το μυαλό να βρίσκεται σε εγρήγορση.

3. Κουρκουμάς σε καθημερινή βάση
Ο κουρκουμάς ή κιτρινόριζα μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με πειραματική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε μύγες. Η μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE υποδεικνύει ότι ο κουρκουμάς μειώνει την παραγωγή πολυμερών πρωτεϊνών, οι οποίες αποτελούν πρώιμη μορφή των αμυλοειδών πλακών που οδηγούν στο Αλτσχάιμερ.

4. Σταυρόλεξα
Δεν πρόκειται για μύθο, τα σταυρόλεξα πράγματι κρατούν το μυαλό δυνατό και υγιές. Μελέτη που δημοσιεύεται στο BMC Medicine δείχνει ότι αυτή η πνευματική δραστηριότητα επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργία του εγκεφάλου και προστατεύει από τη νοητική κατάπτωση.

5. Ψάρι και ξηροί καρποί
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια δηλώνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα -που περιλαμβάνει δηλαδή ψάρι, ξηρούς καρπούς και κοτόπουλο- συνδέεται άμεσα με τα χαμηλά επίπεδα βήτα-αμυλοειδών πρωτεΐνών στον εγκέφαλο, οι οποίες συμβάλλουν στη σχηματισμό πλακών στον εγκέφαλο. Ο σχηματισμός των πλακών είναι η αιτία της εκδήλωσης του Αλτσχάιμερ.


onmed.gr
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: