ΣΙΝΕ

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Το μούρο της ευτυχίας φέρνει μακροζωία και ... λεφτά!

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν άγνωστο στην Ελλάδα. 
Την τελευταία πενταετία όμως όλο και περισσότεροι -νέοι, κυρίως- αγρότες επενδύουν στο φυτό με το περίεργο όνομα ...
γκότζι μπέρι, που είναι γνωστό εδώ και αιώνες στην Κίνα και το Θιβέτ ως «μούρο της ευτυχίας» και πλέον γίνεται ανάρπαστο και στην Ευρώπη.

Στις κινεζικές λαϊκές παραδόσεις το γκότζι μπέρι αναφέρεται από το 2.800 π.Χ., καθώς χρησιμοποιείται στην ιατρική για τις ευεργετικές ιδιότητές του. Μάλιστα λέγεται ότι κρύβει το μυστικό της μακροζωίας. Πράγματι, αυτός ο μικρός καρπός δείχνει ικανός να θεραπεύει τα πάντα - ή σχεδόν τα πάντα! Γι' αυτό, άλλωστε, έχει ενταχθεί στον κατάλογο των λεγόμενων «υπερτροφών» (super foods)!

Θεωρείται μια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές θρεπτικών συστατικών, που ενισχύουν τον μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς περιέχει βήτα-Καροτίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1 και Β2 και μια σειρά άλλων βιταμινών, μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά και αμινοξέα, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά και διατροφικές ίνες, όλα απαραίτητα για το σώμα.α

Οι πολυσακχαρίτες που περιέχει ρυθμίζουν τη λειτουργία της υπόφυσης και την έκκριση μιας ορμόνης που καθυστερεί τη γήρανση. Ακόμη, θεωρείται ιδανικό αφροδισιακό, καθώς περιέχει φυτοστερόλες, όπως την αντιφλεγμονώδη Β-σιτοστερόλη, η οποία περιορίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης και συμβάλλει στη σεξουαλική ευρωστία! Μάλιστα, σε κλινική έρευνα που έγινε σε ηλικιωμένους ασθενείς διαπιστώθηκε ότι στο 35% των περιπτώσεων βελτιώθηκε η σεξουαλική ικανότητά τους! Ακόμη, χρησιμοποιείται με επιτυχία για την απώλεια βάρους, καθαρίζει το αίμα και βοηθά στην αποτοξίνωση του σώματος, χαρίζοντας αίσθημα ευεξίας και αισιοδοξίας.

Το γκότζι μπέρι έχει αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες και μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και «ωφέλιμα» λίπη, όπως το ω-6 και το λινολεϊκό οξύ, που είναι ρυθμιστές της ορμονικής λειτουργίας. Συγκριτικά με το πορτοκάλι που περιέχει 750 μονάδες αντιοξειδωτικών, το σπανάκι (1.260 μονάδες) και το βατόμουρο (2.400 μονάδες), το γκότζι μπέρι περιέχει 25.100 μονάδες! Ο χυμός του δυναμώνει την καρδιά και αποτρέπει τις ταχυπαλμίες, ενώ καταπολεμά την αϋπνία και ενισχύει τη μνήμη.

Πώς τρώγεται και ποια είναι η γεύση του
Το γκότζι μπέρι είναι φυτό με ξυλώδη κορμό και λογχοειδή φύλλα, που φτάνει σε ύψος ως και τα τέσσερα μέτρα. Παράγει καρπούς που μοιάζουν με μούρα, αλλά έχουν έντονο πορτοκαλί ως και κόκκινο χρώμα, ελλειψοειδές σχήμα και είναι πολύ τρυφερά και μαλακά. Η γεύση τους μοιάζει με της σταφίδας, με μια αίσθηση ντομάτας ή κερασιού, και μπορούν να φαγωθούν ωμά ή μαγειρευτά, ενώ ο βλαστός του καταναλώνεται ως λαχανικό.

Τα ξερά γκότζι μπέρι προστίθενται σε ρύζι, μούσλι ή γιαούρτι, σε σούπες με κοτόπουλο ή χοιρινό και με λαχανικά. Οι καρποί και τα φύλλα του μπορούν να αποξηρανθούν και να πίνονται -αφού βράσουν- ως ρόφημα. Μάλιστα, οι Κινέζοι παρασκευάζουν από γκότζι ακόμη και κρασί!

Γιατί η καλλιέργειά του αναπτύσσεται στην Ελλάδα
Με δεδομένο ότι το φυτό αντέχει στις αντίξοες καιρικές συνθήκες και την ξηρασία, πολλοί αγρότες πίστεψαν -και δικαιώθηκαν- ότι οι κλιματολογικές συνθήκες στη χώρα μας είναι ιδανικές για την καλλιέργειά του. Πράγματι, πειραματικές καλλιέργειες γκότζι μπέρι έχουν αναπτυχθεί σε ορεινές, πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας, με τους περισσότερους καλλιεργητές να εδρεύουν στην κεντρική Μακεδονία και αρκετούς στη Θράκη, τη νότια Ηπειρο, τη βόρεια Πελοπόννησο και τη Στερεά.

Το φυτό ανθίζει τον Απρίλιο και η συγκομιδή του ξεκινά σταδιακά από τον Μάιο. Μάλιστα η ελάχιστη απόδοση ανά δέντρο φτάνει τα επτά κιλά! 
Το συνολικό κόστος της καλλιέργειας φτάνει τα 1.650 ευρώ ανά στρέμμα. 
Ομως οι παραγωγοί θα βγάλουν κέρδος από μια καλή συγκομιδή, καθώς ο νωπός καρπός γκότζι μπέρι πωλείται προς 4 ως 6 ευρώ τα 100 γραμμάρια, ο αποξηραμένος φτάνει τα 40 ευρώ το κιλό και ο χυμός σε φιάλη των 330 ml πωλείται ως και 9 ευρώ! 
Μάλιστα, αρκετοί επιχειρηματίες έχουν ήδη προχωρήσει σε συμφωνίες με βιομηχανίες για την παραγωγή μπισκότων και μπαρών με δημητριακά και γκότζι μπέρι.

Espressonews.gr
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: