ΣΙΝΕ

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Επισκέπτεται την Κοζάνη (γενέτειρα του πατέρα του) τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου ο ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΟΥ ΒΡΗΚΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 60 ΧΡΟΝΙΑ!

Στην Κοζάνη, τη γενέτειρα του πατέρα του θα βρεθεί για πρώτη φορά τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου ο πρώην Αυστριακός βουλευτής Χάνες Χάρβανεκ.

Πρόκειται για μια επίσκεψη που... χρόνια ήθελε να κάνει, προκειμένου να γνωρίσει τον τόπου όπου γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο πατέρας του, Γιώργος Πιτένης.
Ο Χάνες Χάρβανεκ, έπειτα από έξι δεκαετίες αναζήτησης είχε βρει και είχε γνωρίσει για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2006 τον Έλληνα πατέρα του, το Γιώργο Πιτένη, που ως αιχμάλωτος των ναζιστών κατακτητών στην Ελλάδα είχε μεταφερθεί τότε σε καταναγκαστικά έργα στην Αυστρία.
Ο 70χρονος σήμερα Χάνες Χάρβανεκ υπήρξε, το 1944, καρπός του δεσμού Αυστριακής με το νεαρό Έλληνα εργάτη καταναγκαστικών έργων στη Βιέννη, Γιώργο Πιτένη, τον οποίο είχαν ξεριζώσει στα 1942 από την πατρίδα του, την Κοζάνη, οι Γερμανοί κατακτητές μαζί με χιλιάδες άλλους Έλληνες αντιστασιακούς, μεταφέροντάς τον σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αυστρία και σε καταναγκαστικά έργα.
Μετά τον όλεθρο του πολέμου και στη δίνη των πρώτων ημερών της απελευθέρωσης το 1945, ο Γιώργος Πιτένης μαζί με άλλους ελάχιστους επιζώντες, στάλθηκε πίσω στην Ελλάδα, από όπου κατέβαλε επί χρόνια, ανεπιτυχώς, προσπάθειες να βρει την Αυστριακή σύντροφό του και τον μικρό γιο του.
Στη δεκαετία του 1950 ο νεαρός Χάνες αναζητεί επίσης τις οικογενειακές του ρίζες και τον άγνωστης, όπως πιστεύει τότε, προέλευσης, πατέρα του, επίσης χωρίς επιτυχία.
Μόλις στις 2 Ιουλίου του 2005, μετά το θάνατο της μητέρας του, η οποία του το είχε αποκρύψει, και έπειτα από μαρτυρία της αδελφής της ότι ο πατέρας του ήταν Έλληνας, ανακαλύπτει στα υπάρχοντα της μητέρας του έναν κιτρινισμένο φάκελο χωρίς επιστολή αλλά με το όνομα και τη διεύθυνση του αποστολέα «Γιώργος Πιτένης, Κοζάνη Ελλάδα» και ημερομηνία της ταχυδρομικής σφραγίδας 29.7.1957, ο οποίος απευθυνόταν στον ίδιο.
Νέες αναζητήσεις για τα ίχνη του πατέρα του αποτυγχάνουν και ο Χάνες Χάρβανεκ, που ήταν και μέλος του Προεδρείου της Ομοσπονδίας Αυστριακών Αντιστασιακών, απευθύνεται στα αρχεία της πόλης της Βιέννης, στα Αρχεία Τεκμηρίωσης της Αυστριακής Αντίστασης και στα Αρχεία της Ένωσης Δήμων, από όπου προκύπτουν αρκετά στοιχεία για τον Έλληνα των καταναγκαστικών έργων των ναζιστών, Γεώργιο Πιτένη.
Αξιοποιώντας και τα πολύ καλά ενημερωμένα αρχεία της Γκεστάπο ο Χάρβανεκ ξετυλίγει την ιστορία των γονιών του μαθαίνοντας ότι το ειδύλλιο ανάμεσα στη μητέρα του και το Γιώργο Πιτένη αναπτύχθηκε όταν ο τελευταίος εργαζόταν υποχρεωτικά, αιχμάλωτος ων, ως εργάτης καθαριότητας στους δρόμους της Βιέννης. Οι δύο νέοι τότε ερωτεύτηκαν και παντρεύτηκαν στο Δημαρχείο της Βιέννης και όταν προέκυψε ο καρπός του έρωτας τους, ο Χάνες, ο Γιώργος Πιτένης φρόντισε αμέσως να τον αναγνωρίσει δηλώνοντας τον στο ληξιαρχείο της πρωτεύουσας της Αυστρίας.
Μετά την αναγκαστική φυγή όμως του Γιώργου, μόλις η Βιέννη απελευθερώθηκε απ΄ τους αμερικανούς και παρά τις προσπάθειες του ίδιου να επικοινωνήσει με τη γυναίκα και το παιδί του, η αυστριακή σύζυγος αποφασίζει να αλλάξει τη ζωή της και ακυρώνει το γάμο, ενώ δίνει στο παιδί το όνομα του δεύτερου συζύγου της, το οποίο έχει μέχρι και σήμερα. Όλα αυτά τα χρόνια ο Γιώργος Πιτένης, ο οποίος εργαζόταν ως σερβιτόρος αρχικά στην Κοζάνη και έπειτα στη Θεσσαλονίκη, έστελνε για πολλά χρόνια έστελνε γράμματα στην πρώην σύζυγο του, ζητώντας της να τα δώσει στο γιο του, κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ. Ο ίδιος μάλιστα ο Γιώργος έλεγε πάντα πως έχει ένα γιο στην Αυστρία και περίμενε πάντα πως κάποια μέρα θα τον συναντήσει.
Ευτυχώς όμως ο Χάνες Χάρβανεκ άρχισε τις προσπάθειες ανεύρεσης του πατέρα του, μετά το θάνατο της μητέρας του και αφού έμαθε την αλήθεια, και με συντονισμένες ενέργειες και τη συνεργασία του προξενείου της ελληνικής πρεσβείας στην Αυστρία, η αναζήτηση του φτάνει σε αίσιο τέλος. Η χαρμόσυνη είδηση για τον εντοπισμό του Γιώργου Πιτένη, βρήκε το γιο του Χάνες τυχαία στην Κέρκυρα το καλοκαίρι του 2006 και ο γηραιός Πιτένης, ο οποίος την περίοδο εκείνη βρισκόταν στη Σαμαρίνα, λίγα χρόνια πριν το θάνατό του (12 Δεκεμβρίου 2011), μπόρεσε και έσφιξε στην αγκαλιά του έπειτα από έξι δεκαετίες τον άγνωστο, και ήδη, τότε, 62χρονο, γιο του Χάνες.
Από το 2006 μέχρι το 2011 ο Αυστριακός πρώην βουλευτής και δημοτικός σύμβουλος, ο οποίος τιμά «όπου βρεθεί και όπου σταθεί» τις ελληνικές του ρίζες, έχοντας μαζί του τη σύζυγο και την κόρη του, βρέθηκαν επανειλημμένα στη Θεσσαλονίκη κοντά στον πατέρα του, τον οποίο φρόντισε μέχρι και τις τελευταίες του ώρες.
newsinnews

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: