ΣΙΝΕ

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση

Στη συζήτηση επι της προτάσεως του Πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μια και είμαι από την Δυτική Μακεδονία, θα αναφερθώ στη ΔΕΗ.

Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι γι’ αυτή τη ...

ΔΕΗ πληρώναμε τέσσερα πρόστιμα. Ένα πρόστιμο γιατί η ΔΕΗ σαν πάροχος ρεύματος ήταν μονοπώλιο, άλλο γιατί η ΔΕΗ σαν παραγωγός ρεύματος πάλι ήταν μονοπώλιο. Επειδή η ΔΕΗ καίει λιθάνθρακα, πληρώνουμε το πρόστιμο των ρύπων κι επειδή δεν είχαμε πιάσει και τον στόχο από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας πληρώναμε παλαιότερα και άλλο ένα πρόστιμο.

Θα μπορούσε ο δημόσιος χαρακτήρας αυτής της ΔΕΗ να χωροθετήσει – είχε τα δεδομένα- αιολικά πάρκα. Θα μπορούσε να χωροθετήσει άγονες εκτάσεις και όχι υψηλής παραγωγικότητας και να προκηρύξει διαγωνισμό για να στήσουμε φωτοβολταϊκά, αλλά αυτός ο δημόσιος χαρακτήρας, δυστυχώς, σιγά σιγά απαξιώθηκε.

Το θυμάμαι σαν τώρα, όταν πολλά χρόνια πριν, συζητούσαμε να γίνει ένα ηλεκτρικό τρένο να ενώσει την Κοζάνη με την Πτολεμαΐδα. Δεν έγινε διότι οι συνδικαλιστές έθεσαν το ότι θα χάνονταν θέσεις εργασίας. Το πόσα αυτοκίνητα, το πόσο πετρέλαιο, το πόσο ελαστικό πληρώθηκε γι’ αυτήν την διαδικασία, τα ξεχάσαμε.

Επιπλέον, πρέπει κάποτε να ξεκολλήσουμε από αγκυλώσεις. Δεν μπορεί στα νησιά που πληρώνουμε έργο ή δαπάνη, να μην τολμήσουμε να διαχειριστούμε σκουπίδια. Πρώτη παραγωγός της ενέργειας είναι η εξοικονόμηση της ενέργειας. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε. Δεν μπορεί το πρόγραμμα «ΕΚΟΙΚΟΝΟΜΩ» να ήρθε τα τελευταία χρόνια. Βασική αρχή είναι η εξοικονόμηση. Είναι η πρώτη πηγή ενέργειας.

Κύριοι συνάδελφοι, ησυζήτηση για την χορήγηση ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση είναι μια ύψιστης σημασίας κοινοβουλευτική διαδικασία, στενά συνδεδεμένη με τα θεμέλια της δημοκρατικής διακυβέρνησης του κράτους και προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό τους Βουλής.

Η Κυβέρνησή μας ασφαλώς και απολαμβάνει της δεδηλωμένης πλειοψηφίας των Βουλευτών, αλλά εν όψει του ορυμαγδού των προκλήσεων για εκλογές, προερχομένων κυρίως από τη μείζονα αντιπολίτευση επιλέγει αυτή την κατά τα άλλα συνετή και δημοκρατική διαδικασία για την εξασφάλιση ενός ομαλού κλίματος στην οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας.

Αγαπητοί συνάδελφοι, δεν είμαι ανάμεσα σε εκείνους που ισχυρίζονται ότι η κατάσταση της χώρας μας είναι ειδυλλιακή. Τα προβλήματα τα γνωρίζω και τα ζω κάθε ημέρα μαζί με τους ανθρώπους της υπαίθρου και τωνπόλεων από πολύ κοντά. Ωστόσο, πιστεύω πως κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τα σταθερά και αποφασιστικά βήματα προόδου που λαμβάνουν χώρα καθημερινώς.

Τον τελευταίο καιρό όλοι μας γίναμε μάρτυρες της αήθους και σφοδροτάτης επιθέσεως του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής, με προφανή σκοπό την αποσταθεροποίηση της χώρας και την εκβίαση πρόωρων εκλογών σε αντίθεση με τη βούληση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά και την βούληση του ελληνικού λαού.

Αυτή η επιμονή της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, πέρα από κάθε αμφιβολία είναι δηλωτική μιας απαξίας απέναντι στους δημοκρατικούς θεσμούς, όπως το κοινοβούλιο, την κυβέρνηση, το εκλογικό σώμα και τον πρόεδρο της δημοκρατίας.

Κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως ο Ελληνικός Λαός εξέλεξε κυβέρνηση για μια τετραετία και η κοινή γνώμη στην πλειοψηφία της έχει την ίδια άποψη.Οι εκλογές σε μια δημοκρατική πολιτεία δεν εκβιάζονται με αήθεις τακτικισμούς, ειδικά τη στιγμή που η κοινωνία μας χρειάζεται πολιτική σταθερότητα για την αντιμετώπιση αυτή της πολύ σοβαρής οικονομικής κρίσης.

Από την άλλη, είναι αλήθεια πως η συζήτηση αυτή είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να αναδειχθεί η πρόοδος και το μεταρρυθμιστικό έργο της Κυβέρνησης μας, για να το μάθουν και όσοι την αντιστρατεύονται και προσπαθούν μάταια να το υποβαθμίσουν και να το αποσιωπήσουν.

Είναι αλήθεια γνωστό στα αξιότιμα στελέχη της μείζονος και ελάσσονος Αντιπολιτεύσεως ότι η Κυβέρνηση έχει μέχρι σήμερα πετύχει σημαντική πρόοδο σε επίμαχα ζητήματα, όπως στην ενεργειακή πολιτική, στην ασφάλεια, στην τουριστική ανάπτυξη, στην οικονομική ανάπτυξη, στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της χώρας και στην αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας.

Χωρίς πολιτική σταθερότητα, κοινωνική συνοχή και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την Δημόσια Διοίκηση πιο αποτελεσματική και χωρίς προσπάθεια να δημιουργηθεί μια μεγάλη και ισχυρή παραγωγική βάση, ανάπτυξη δεν έρχεται. Η συνταγή «ανάπτυξη με δανεικά» και «παροχές με δανεικά», ήταν από τις βασικές παραμέτρους που μας οδήγησαν σε αυτή την πρωτοφανή κρίση. Μια κρίση που με πάρα πολλές θυσίες ο λαός μας συμβάλει να ξεπεραστεί.

Αυτά κύριοι συνάδελφοι δεν είναι γενικολογίεςκαι διακηρύξεις χωρίς στοιχεία, όπως οι παροχολογικές και ακοστολόγητες υποσχέσεις του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προκύπτουν από επίσημα στοιχεία.

Για παράδειγμα παραθέτω ότι το πρώτο εξάμηνο του 2014 η ανεργία σημείωσε κάμψη της τάξεως του 1,6%.Οι επενδύσεις στην ενέργεια αυξάνονται, αναμένοντας ναφτάσουν τα 700 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2015. Η προστασία των συνόρων μας θωρακίζεται, καθώς ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία το «Κέντρο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων και Μετανάστευσης».

Διαδοχικές εκθέσεις της Eurostat και της AlphaBank επισημαίνουν την θεαματική αύξηση του τουρισμού, την επιβράδυνση της ύφεσης στην Ελλάδα στο πρώτο τρίμηνο του 2014και την μείωση του ρυθμού υποχώρησης του ΑΕΠ κατά 1,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2013.Για την Ελλάδα, η Κομισιόν διατηρεί την πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% φέτος και κατά 2,9% το 2015.

Επισημαίνεται ακόμα ότι η χώρα μας μόνο μέσα στο 2014 βελτίωσε δέκα θέσεις την κατάταξή της στους δείκτες ανταγωνιστικότητας.Επίσης, το χρέος, σύμφωνα με τις προβλέψεις στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015 του Υπουργείου Οικονομικών θα μειωθεί κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες. Θα πραγματοποιηθούν φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλα πολλά που θα τα ακούσετε κατά τη συζήτηση ψήφισης του προϋπολογισμού.

Συνεπώς, αγαπητοί συνάδελφοι, η Κυβέρνησή μας βρίσκεται σε μια πορεία σταθερής ανάκαμψης της χώρας.

Θέλω να επισημάνω σε όλους αυτούς που λέγανε ότι θα σκίσουν τα μνημόνια και θα διαγράψουν το χρέος, τις δηλώσεις του κ. Ντράγκι ότι « αν δεν είμαστε στο πρόγραμμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα δέχεται τα ομόλογα μας». Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρχει ρευστότητα. Χωρίς χρήματα, μπορούν να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται;

Αυτό νομίζω ότι λέγεται αριστερός λαϊκισμός και ψεύτικες ελπίδες που δεν εδράζονται πάνω σε σοβαρά επιχειρήματα.

Θα πρέπει, αγαπητοί συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης, να αναλύσουμε με ευκρίνεια την πραγματικότητα, εκτός και αν κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν θαύματα. Αυτό νομίζω δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική. Εδώ η λογική βρίσκεται υπό διωγμό.

Τελειώνοντας, θα επαναλάβω την πίστη μου στην ανάγκη για την τήρηση του προγράμματος της Κυβέρνησης, γιατί είναι το μόνο πρόγραμμα που υπάρχει και δύναται να οδηγήσει τη χώρα στον δρόμο της ανόδου και της ευημερίας.

Σας ευχαριστώ.


ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: