ΣΙΝΕ

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Οταν η ήττα κάνει κρότο

Γράφει η Δώρα Ιωακειμίδου

Μπορεί η Εθνική Νέων Ανδρών U19 της Ελλάδας να περνάει bye στην τελική φάση της ευρωπαϊκής διοργάνωσης, καθώς η ΕΠΟ σε συνεργασία με την ΕΠΣ Πιερίας φιλοξενούν τα...
τελικά του UEFA European Unde-19 Championship στα γήπεδα της Κατερίνης τον ερχόμενο Ιούλιο, το 10 -0 όμως δεν πέρασε... αμάσητο.Την Κυριακή 12/10, αμέσως μετά το σφύριγμα της λήξης τουφιλικού αγώνα κόντρα στην αντίστοιχη της Ελβετίας, και μετά τις εκατέρωθεν ενημερώσεις, οι απεσταλμένοι στη Σουρζέκλήθηκαν σε απολογία στο δ.σ της Τρίτης (14/10), προκειμένου να εξηγήσουν πώς φτάσαμε στην ήττα - ντροπή, η οποία αμαύρωσε τη μέχρι τώρα σχετικά καλή εικόνα των αναπτυξιακών εθνικών μας ομάδων.

Το εμφατικό 10-0 προκάλεσε μεγάλο κρότο και ήταν αναμενόμενο στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, μιας και οι αλλαγές στα τεχνικά τιμ των εθνικών ομάδων μετά την αποχώρηση του Σάντος και οι διαγκωνισμοί των μάνατζερ, δεν επέτρεψαν την ομαλή προσαρμογή στην καθεστηκυία τάξη της ΕΠΟ.
Ο Βασίλης Τζαλακώστας, νεόκοπος Ομοσπονδιακός προπονητής της Νέων, θα κληθεί να πληρώσει το... μάρμαρο, μιας και σ' αυτόν έλαχε να ζήσει την βαριά ήττα.
Ασφαλώς και για τον ίδιο, προερχόμενος από χαμηλές κατηγορίες, δεν ήταν εύκολο να διαχειριστεί, έστω και σε φιλική αναμέτρηση, παίκτες οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι18χρονοι επαγγελματίες σε μεγάλα κλαμπ, και οι οποίοι παρά το νεαρό της ηλικίας τους διαθέτουν συμβόλαια και ρήτρες που δύσκολα θα μπορούσε να διανοηθεί ένας μέσος υπάλληλος.

Θυμίζω ότι την αποστολή συγκρότησαν μεταξύ άλλων οι πολλά υποσχόμενοι Παναγιώτης Δεληγιαννίδης, Στέλιος Πόζογλου, Ευθύμης Κουλούρης (ΠΑΟΚ), οι Τάσος Δώνης και Αλβέρτος Ρούσος (Juventus), Παναγιώτης Αρναούτογλου (Karlsruher),Κώστας Παπαδόπουλος (Bielfeld), Κώστας Οικονόμου (MTK Budapest), ενώ το δίδυμο των τερματοφυλάκων αποτέλεσαν οι Βασιλειάδης της Βέροιας και ο Ηλιάδης του Ολυμπιακού.*

Οι περισσότεροι από αυτά τα παιδιά θεωρούνται έμπειροι, καθώς έχουν κάνει προετοιμασία, έχουν παραστάσεις τόσο από αγώνες της Εθνικής και είναι επί σειρά ετών βασικοί στις αποστολές, όσο και στις ομάδες τους. Οχι, όλοι δεν είναι βασικοί στις πρώτες ομάδες, είναι όμως επαγγελματίες και σίγουρα δεν είναι παροπλισμένοι μιας και αγωνίζονται σε ομάδες Νέων στα Πρωταθλήματα Υποδομής της Super League K20.
H ήττα έφερε στην επιφάνεια πικρίες και ανομολόγητες αδικίες, κυρίως από γονείς παιδιών που δε θα έχουν ποτέ την ευκαιρία να πλαισιώσουν εθνικές ομάδες, ώστε να γίνουν διάσημοι, άρα ελκυστικοί σε γραφεία διαμεσολαβητών και να έχουν τα ανάλογα οφέλη.

Συνήθως, στις ήττες βγαίνουν σε δημόσιο διάλογο όλοι όσοι νομίζουν πως γνωρίζουν τα της εθνικής, να χλευάσουν και να στηλιτεύσουν τα παιδιά και τους προπονητές τους.
Στις νίκες απλά σιωπούν...
Σχόλια υποτιμητικά που μειώνουν πρώτα την Εθνική μας, κι έπειτα όλους όσοι την πλαισιώνουν.
Θεωρητικά στην Εθνική επιλέγονται οι καλύτεροι. Και αυτοί συνεχίζουν να καλούνται μιας και αθροίζουν εμπειρίες. Γίνεται εμφανώς μία επένδυση για το μέλλον.
Καλούνται όσοι μπορούν θεωρητικά να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό διεθνών αναμετρήσεων και αυτό είναι δύσκολο για ένα παιδί, όσο ταλέντο να διαθέτει, που προπονήθηκε σε ερασιτεχνικούς συλλόγους ή ιδιωτικές ακαδημίες τους χωριού του.

Κι αυτός είναι και ο λόγος που κάθε καλοκαίρι οι μεγάλες ΠΑΕ, που έχουν και το βάρος να τροφοδοτήσουν τις εθνικές μας ομάδες, κάνουν "παιδομαζώματα" για τα δικά τους τμήματα. Τώρα, αν στις αξιολογήσεις κάθε επιπέδου, γίνονται λάθη και διακρίσεις, δύσκολο να το επιβεβαιώσει κανείς.
Ομως μία βόλτα σε αγώνες περιφερειακών μικτών ομάδων, αγώνων τμημάτων υποδομής ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων ή superleague, θα βοηθήσει τον οποιοδήποτε να κατανοήσει τις καταστάσεις όταν δει το επίπεδο και το διαθέσιμο "υλικό"...
Πέραν της αρχικής επιλογής, η μετέπειτα διαχείριση των παιδιών, γίνεται μέσα σε γραφεία και όχι στα γήπεδα.
Οι διαμεσολαβητές κάνουν τις δικές τους προτάσεις και ανάλογα οι ΠΑΕ ανταποκρίνονται ή όχι.
Στις εθνικές προτείνονται πάντα τα παιδιά, επαναλαμβάνω, που ανήκουν σε κλαμπ που μπορούν να τα υποστηρίξουν.
Οι συναλλαγές μεταξύ παικτών, συλλόγων, προπονητών, αέναες, μέχρι να υπογραφούν τα πρώτα συμβόλαια και να έρθουν οι πρώτες κλήσεις.
Δυσάρεστα τα νέα όσων μένουν στην απέξω, ευχάριστα για τους επιλεγέντες...

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα, πως όσοι καλούνται στις Εθνικές ή σήμερα είναι λαμπεροί καθώς απασχολούν τα ΜΜΕ, κάνουν και καριέρα.
Πολλά από τα παιδιά που κάποτε κλήθηκαν και ήταν βασικά και αναντικατάστατα στις Εθνικές ή στις ομάδες Νέων μεγάλων ΠΑΕ σήμερα δεν είναι καν στον χώρο του ποδοσφαίρου...
Επιστρέφοντας στο θέμα της ομάδας Νέων, θυμίζω ότι βρίσκεται ήδη ανάμεσα στις 52 εθνικές που θα διεκδικήσουν το τρόπαιο της τρέχουσας διοργάνωσης της UEFA European Under-19 Championship το επόμενο καλοκαίρι σε τουρνουά της elite round που θα γίνει στην Ελλάδα.
Ως τότε το συγκεκριμένο τμήμα θα δίνει φιλικά προκειμένου να διατηρηθεί σε αγωνιστική ετοιμότητα.
Πριν δυο μέρες, οι ίδιοι παίκτες αναδείχτηκαν ισόπαλοι με την ίδια ομάδα της Ελβετίας, και νωρίτερα στη Φινλανδία (5-7/9) σημείωσαν μία ήττα (2-1) και μία νίκη (2-0) με την εκεί αντίστοιχη εθνική.

Σαφώς, και κάποιος από την ΕΠΟ θα πρέπει να τραβήξει το αυτί σ' αυτά τα προνομιούχα παιδιά και κάπως να τους συνετίσει, καθώς τα συχνά ταξίδια και το υψηλό επίπεδο ζωής που αφειδώς απολαμβάνουν μέσω των ομάδων που ανήκουν και πολύ περισσότερο μέσω της Εθνικής, μοιάζει να τα αποπροσανατόλισε.
Επίσης, μιας και επίκειται δ.σ. στην Ομοσπονδία, καλό είναι να τους θυμίσει κάποιος πως μπορεί να είναι εύκολο να αναρριχηθεί ένας αθλητής στην κορυφή και να απολαμβάνει προνόμια, το να παραμείνει όμως εκεί απαιτεί σοβαρότητα, διάρκεια, και δουλειά...
Κάθε μεγάλη επιτυχία έρχεται μετά από μια μακριά περίοδο σκληρής, πολύ σκληρής δουλειάς προς μια μοναδική κατεύθυνση, έχοντας έναν ξεκάθαρο στόχο...κι αυτός θα πρέπει να είναι συλλογικός.

Σημειώσεις σχετικά με το UEFA European Under-19 Championship που είναι σε εξέλιξη και εν συντομία το πρόγραμμα της διοργάνωσης έχει ως εξής:
  • Τα προκριματικά στους 12 Ομίλους από τις 7 Οκτωβρίου ως τις 18 Νοεμβρίου
  • Οι δυο πρώτοι της βαθμολογίας σε κάθε όμιλο (2Χ12= 24) μαζί με τους καλύτερους 4 τρίτους θα ενταχθούν στο γκρουπ που θα ταξιδέψει στην Ισπανία συγκροτώντας την elite round των 7 Ομίλων (4Χ7=28) ( 23-31 Μαρτίου 2015).
  • Στη συνέχεια, οι επτά νικήτριες θα πλαισιώσουν την Ελλάδα στην τελική φάση που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Ιούλιο στα γήπεδα της Πιερίας.
     
  • *Η σύνθεση του αγώνα Νέων: (Τζαλακώστας), Βασιλειάδης (65΄ Ηλιάδης), Πόζογλου (65΄ Τσολακίδης), Οικονόμου, Βατουσιάδης, Τσιμίκας (46΄ Γιαλαμίδης), Καραχάλιος, Δώνης (66΄ Μπαστακός), Ρούσσος, Αρναούτογλου (55΄ Μηλιώτης), Δεληγιαννίδης (46΄ Σάλιακας), Κουλούρης (46΄ Παπαδόπουλος)
12/10/2014
acadimies.gr
Δώρα Ιωακειμίδου
Πρόεδρος Οργανισμού Ανάπτυξης Σχολών Ποδοσφαίρου Ελλάδος (Ο.Α.Σ.Π.Ε)
Δημοσιογράφος - Σύμβουλος Επικοινωνίας
www.acadimies.gr

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: