ΣΙΝΕ

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Τι λέει το κούνημα της ουράς ενός σκύλου σε έναν άλλο;

Την ικανότητα να αντιλαμβάνεται την κατεύθυνση του κουνήματος της ουράς των άλλων σκύλων και να πράττει αναλόγως, έχει ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Η πολύ λεπτή διαφορά ανάμεσα σε ένα κούνημα προς τα δεξιά και ένα προς τα αριστερά είναι σημαντική για την...
κοινωνική συμπεριφορά των σκύλων, αφού φανερώνει διαφορετικά συναισθήματα και στέλνει διαφορετικά μηνύματα. Παράλληλα, αποδεικνύει ότι ο εγκέφαλος των σκύλων είναι ασύμμετρα οργανωμένος. Όπως και ο δικός μας.

Όσοι έχουν κατοικίδια σκυλιά έχουν σίγουρα παρατηρήσει την ουρά του αγαπημένου τους φίλου να κουνιέται πέρα δώθε σαν τρελή, όταν επιστρέφουν στο σπίτι ή όταν του τάζουν μία βόλτα στη γειτονιά. Και οι περισσότεροι θα μεταφράζουν αυτό το μανιώδες κούνημα σαν ένδειξη χαράς. Δεν πέφτουν και πολύ έξω. Τουλάχιστον όχι, αν η ουρά κουνιέται προς τα δεξιά. Φαίνεται ότι η διαφορετική κατεύθυνση του κουνήματος, στέλνει διαφορετικά μηνύματα.

Με δεδομένο ότι οι τετράποδοι φίλοι μας κουνάνε την ουρά τους γρηγορότερα και από υαλοκαθαριστήρες στην τελευταία στάση, αν δεν έχεις το νου σου στη διαφορά ανάμεσα στο κούνημα προς τα αριστερά ή τα δεξιά, δεν θα την προσέξεις με την πρώτη. Ίσως ούτε και με τη δεύτερη. Δεν ισχύει το ίδιο και με τα άλλα σκυλιά, όμως, τα οποία την αντιλαμβάνονται αμέσως. Αυτό υποστηρίζει μελέτη Ιταλών ερευνητών που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology.

Τι σημαίνει το κούνημα προς τα αριστερά και τι το κούνημα προς τα δεξιά;
Το 2007, οι ίδιοι ερευνητές είχαν δείξει ότι υπάρχει μία μικρή διαφορά στον τρόπο που οι σκύλοι κουνάνε τις ουρές τους. 
Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε, τότε, ότι όταν ένας σκύλος βλέπει κάτι που αναγνωρίζει ως θετικό ή φιλικό – για παράδειγμα, τον ιδιοκτήτη του – τείνει να κουνά την ουρά του περισσότερο προς τα δεξιά. Αντίστοιχα, το κούνημα γίνεται περισσότερο προς τα αριστερά, όταν ο σκύλος βλέπει κάτι αρνητικό ή απειλητικό, όπως έναν άγνωστο, άγριο σκύλο.

Η πολύ λεπτή διαφορά ανάμεσα σε ένα κούνημα προς τα δεξιά και ένα προς τα αριστερά φανερώνει στέλνει διαφορετικά μηνύματα

Η πολύ λεπτή διαφορά ανάμεσα σε ένα κούνημα προς τα δεξιά και ένα προς τα αριστερά φανερώνει στέλνει διαφορετικά μηνύματα

Πάντως, το κούνημα της ουράς των σκύλων προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση δεν γίνεται σκόπιμα, σύμφωνα με τη μελέτη του 2007. Προκαλείται, όμως, από τον τρόπο που διαφορετικά συναισθηματικά ερεθίσματα ενεργοποιούν διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου των σκύλων. Το παραπάνω έδειξε ότι και στα σκυλιά, όπως και στους ανθρώπους, οι εγκέφαλοι είναι ασύμμετρα οργανωμένοι, με κάθε πλευρά να έχει διαφορετικό ρόλο.

Έρευνα: Αντιλαμβάνονται οι άλλοι σκύλοι τη διαφορά;
Τώρα, κτίζοντας στην προηγούμενη δουλειά τους, οι Ιταλοί επιστήμονες βάλθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα κατά πόσο αυτή η ασυμμετρία είναι ανιχνεύσιμη από άλλους σκύλους και αν παίζει ρόλο στην κοινωνική συμπεριφορά τους. Για το σκοπό αυτό, πραγματοποίησαν πειράματα, χρησιμοποιώντας βίντεο ενός σκύλου. Σε κάποια βίντεο, το σκυλί κουνά την ουρά του περισσότερο προς τα δεξιά, σε άλλα, περισσότερο προς τα αριστερά και σε άλλα, δεν την κουνά καθόλου.

Τα πλάνα επεξεργάστηκαν ώστε να αφαιρεθούν άλλα ερεθίσματα και οι επιστήμονες έδειξαν τα βίντεο σε 43 σκύλους, από διαφορετικές ράτσες, στους οποίους είχαν φορέσει ειδικά γιλέκα που μετρούσαν τους χτύπους της καρδιάς τους.

Ένας σκύλος παρακολουθεί το κούνημα της ουράς ενός άλλου, όσο καταγράφονται οι αντιδράσεις του. (πηγή: AP)

Ένας σκύλος παρακολουθεί το κούνημα της ουράς ενός άλλου, όσο καταγράφονται οι αντιδράσεις του. (πηγή: AP)

Οι σκύλοι που έβλεπαν τον σκύλο να κουνά την ουρά του προς τα δεξιά παρέμεναν χαλαροί. Αλλά εκείνοι στους οποίους έδειχναν το βίντεο με την ουρά να κινείται προς τα αριστερά παρουσίαζαν αυξημένο καρδιακό ρυθμό και έδειχναν ανήσυχοι.

Με βάση τα παραπάνω, οι ερευνητές αναφέρουν ότι, τελικά, η διαφορά στο κούνημα της ουράς δεν περνά απαρατήρητη από τα άλλα σκυλιά, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στη συμπεριφορά τους και ακόμα και στους χτύπους της καρδιάς τους. Και υποστηρίζουν ότι τα σκυλιά βασίζονται σε αυτή τη μικρή λεπτομέρεια, σαν έναν τρόπο αξιολόγησης του πόσο καλά θα ανταποκριθούν στην παρουσία τους οι άλλοι σκύλοι που συναντούν στο δρόμο τους.


Έχουν, λοιπόν, οι σκύλοι έναν μυστικό κώδικα επικοινωνίας για να συνεννοούνται πίσω από την πλάτη μας και να σκαρώνουν την επόμενη σκανδαλιά τους; Μάλλον όχι. Όπως δήλωσε στους NY Times ο Δρ Vallortigara, εκ των συγγραφέων της μελέτης, η κατεύθυνση του κουνήματος της ουράς είναι μία μηχανική αντίδραση του σκύλου στην ενεργοποίηση διαφορετικών μερών του εγκεφάλου του. Όμως, οι άλλοι σκύλοι μαθαίνουν να αναγνωρίζουν το μοτίβο με τον χρόνο και αυτή η αναγνώριση έχει σημαντικό ρόλο στην κοινωνικοποίησή τους.

Τι μας λένε τα αποτελέσματα των μελετών;
Πριν από τη νέα μελέτη, προσπάθεια να κωδικοποιήσει την ασυμμετρία στο κούνημα της ουράς των σκύλων είχε κάνει και ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο της Βικτωρίας, πραγματοποιώντας πειράματα με τη συμμετοχή ρομποτικού σκύλου, του οποίου η ουρά ελεγχόταν με τηλεχειριστήριο. Βιντεοσκόπησαν αληθινούς σκύλους να τον προσεγγίζουν, παρατηρώντας ότι όταν το κούνημα της ουράς του ρομπότ ήταν προς τα δεξιά, σταματούσαν περισσότερες φορές, μέχρι να τον φτάσουν.

Η εξήγηση που είχαν δώσει ήταν ότι, ενώ οι σκύλοι αντιλαμβάνονταν το δεξιόστροφο κούνημα ως θετικό και ξεκινούσαν την προσέγγιση, ίσως στην πορεία να μπερδεύονταν από την απουσία άλλων “σημάτων φιλίας”. Άρα, το κούνημα της ουράς στέλνει μηνύματα, αλλά υπάρχουν κι άλλοι τρόποι που οι σκύλοι επικοινωνούν. Αν οι άνθρωποι καταφέρουν να τους αντιλαμβάνονται σε καλύτερο βαθμό, η συμβίωση με τους πιστούς μας φίλους θα γίνει πολύ καλύτερη. Σε κάθε σχέση, η επικοινωνία είναι το κλειδί.

Τα αποτελέσματα των μελετών δείχνουν, πάντως, ότι τα σκυλιά είναι πολύ καλύτεροι γνώστες των λεπτών διαφορών στην επικοινωνία πληροφοριών από ό,τι νομίζαμε. Και ένας τρόπος τέτοιας επικοινωνίας είναι το κούνημα της ουράς. Να ένας καλός λόγος να μην τους τις κόβουμε, για λόγους εμφάνισης, ίσως;


Πηγή
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: