ΣΙΝΕ

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Η μουσική ποντιακή παράδοση κλέβει την παράσταση στο θέατρο ΠΚ

Η ποντιακή λύρα, το κατ εξοχήν μουσικό λαϊκό όργανο των Ελλήνων του Πόντου κλέβει την παράσταση και ξεσηκώνει το κοινό του θεάτρου «ΠΚ» στο Νέο Κόσμο.

Ο χορογράφος και δημιουργός του έργου «ΤΟ ΤΡΕΛΟΣΠΙΤΟ» Παύλος Κουρτίδης, Πόντιος στην καταγωγή και υπερήφανος για τις ρίζες του επέλεξε μια ποντιακή σύνθεση και την ενέταξε στη μουσική της παράστασης.

Μάλιστα επειδή πρόκειται για χοροθέατρο στη χορογραφία του χρησιμοποίησε στοιχεία ποντιακών ρυθμών δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα που μαγεύει.
«Η παράδοση ζει στη ψυχή μας και είναι ευχής έργο μέσα από τις δουλειές μας να περνάει στις νέες γενιές αποδεικνύοντας ότι είναι ζωντανή και μπορεί να αποτελέσει κομμάτι της καθημερινότητας μας. 

Θεωρώ καθήκον μου να μεταλαμπαδεύσω στοιχεία του ποντιακού πολιτισμού και ήταν μονόδρομος για μένα η ύπαρξη της συγκεκριμένης σύνθεσης και του χορευτικού σ’ αυτή την παράσταση, που αγκαλιάστηκε πολύ θερμά από τους θεατές. Η επιλογή μου δικαιώθηκε καθώς το κοινό ενθουσιάζεται στο άκουσμα της λύρας και το χορευτικό με τα ποντιακά στοιχεία αρέσει πολύ. 

Ομολογώ ότι ο
Χρήστος Τριανταφύλλου, που υπογράφει την μουσική της παράστασης έκανε σπουδαία δουλειά ενσωματώνοντας την ακουστική ποντιακή παράδοση σε μια πρωτότυπη ηλεκτροακουστική σύνθεση παντρεύοντας ιδανικά το παλαιό με το σύγχρονο. 


Λύρα παίζει ο λαϊκός οργανοπαίχτης Γιάννης Χαραμαντάς».

ΘΕΑΤΡΟ ΠΚ ‘ΤΟ ΤΡΕΛΟΣΠΙΤΟ’ του Παύλου ΚουρτίδηΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ
ΕΝΑΡΞΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ 21:30

ΤΟ ΤΡΕΛΟΣΠΙΤΟ : ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟ
Συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία ΤΟ ΤΡΕΛΟΣΠΙΤΟ  του χορογράφου Παύλου Κουρτίδη στο Θέατρο ΠΚ, στο Νέο Κόσμο κάθε Σάββατο και Κυριακή.
Την παράσταση προλογίζει ο ψυχίατρος Παύλος Σακκάς, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συγγραφέας του best seller «Η Ψυχιατρική…αλλιώς».
Εικόνα, κίνηση, λόγος, μουσική σε μια ανατρεπτική παράσταση, που τέθηκε υπό την αιγίδα της ΚΙΝ.Α.ΨΥ, φορτίζουν το θεατή με συναισθηματική ένταση και αναγκάζουν σε επαναπροσδιορισμό της έννοιας της ευτυχίας δρώντας τελικά παρηγορητικά, ανακουφιστικά, θεραπευτικά.
Στο ΤΡΕΛΟΣΠΙΤΟ
όλα αιωρούνται, όλα είναι στο μεταίχμιο της τρέλας και της λογικής. Υπό τους ήχους πρωτότυπα γραμμένης μουσικής οι ένοικοι του, συγκάτοικοι στην ψυχωτική οπτική του οικοδεσπότη δίνουν ένα άνισο αγώνα με στόχο την ίδια τη ζωή, τη γαλήνη, την ηρεμία, το όνειρο, το ταξίδι και ίσως την αναπάντεχη επανένταξη στην κοινωνία.
ΤΟ ΤΡΕΛΟΣΠΙΤΟ έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Κίνησης Αδερφών Ατόμων με Προβλήματα Ψυχικής Υγείας (ΚΙΝ.Α.ΨΥ).

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝ.Α.ΨΥ
Η Κίνηση Αδερφών  Ατόμων με Προβλήματα Ψυχικής Υγείας (ΚΙΝ.Α.Ψ.Υ) www.kinapsi.gr ξεκίνησε το 2008 ως «βήμα» για τα αδέρφια ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας και με το πέρασμα του χρόνου έχει εξελιχθεί σε έναν οργανωμένο φορέα παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας.  Αποστολή της είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των αδερφών ατόμων με ψυχικές παθήσεις και η προσφορά ενημέρωσης και στήριξης, με απώτερο στόχο να λειτουργήσει το οικογενειακό περιβάλλον ενθαρρυντικά ως προς τον πάσχοντα.


Μέρος των εσόδων από την πώληση του προγράμματος της παράστασης θα δοθεί για τους σκοπούς της ΚΙΝΑΨΥ


ΘΕΑΤΡΟ ΠΚ ‘ΤΟ ΤΡΕΛΟΣΠΙΤΟ’ του Παύλου ΚουρτίδηΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ
ΕΝΑΡΞΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ 21:30

«Η εικόνα της τρέλας έχει στοιχειώσει τη φαντασία του δυτικού ανθρώπου». Η ψυχική ασθένεια, όπως την περιέγραψε ο γάλλος φιλόσοφος Μισέλ Φουκώ στην «Ιστορία της τρέλας στην κλασική εποχή» πέρα από την περίπλοκη ιατρική όψη της, διαθέτει και μια ευδιάκριτη κοινωνική πτυχή.
Η οικονομική κρίση ανατρέπει πλήθος κοινωνικών σταθερών που θεωρούνταν δεδομένες για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας του ατόμου, που αναζητά νέες ισορροπίες, προσωπικές και συλλογικές.
Η τρέλα τρυπώνει πλέον σε κάθε σπίτι ως αποτέλεσμα της οικονομικής δυσπραγίας και αναδεικνύει μια άλλη πλευρά της ύφεσης.
Ενώ μέχρι πρότινος η κατάθλιψη θεωρούνταν θλιβερό προνόμιο των γυναικών, των ατόμων μέσης ηλικίας, των ανέργων, των ανθρώπων που ζουν μόνοι, χωρίς σχέσεις κοινωνικής υποστήριξης και φροντίδας τα τελευταία χρόνια χτυπά και άλλες πόρτες, την πόρτα των ανδρών, των επιτυχημένων, των μορφωμένων, των έγγαμων, των εργαζομένων, των νέων.
Η δημοσιογράφος του χώρου της υγείας Αν Λάντερς, έχει πει χαρακτηριστικά: “Ένα στα τέσσερα άτομα έχει κάποια ψυχική διαταραχή. Σκέψου τρεις από τους πιο κοντινούς φίλους σου. Αν εκείνοι φαίνονται εντάξει, τότε εσύ μπορεί να είσαι αυτό το άτομο”.
ΤΟ ΤΡΕΛΟΣΠΙΤΟ, το νέο έργο του Παύλου Κουρτίδη βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία. Στόχος του χορογράφου- δημιουργού είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης ενάντια στο φόβο, τα στερεότυπα, τον αποκλεισμό.
Εικόνα, κίνηση, λόγος, μουσική φορτίζουν το θεατή με συναισθηματική ένταση και αναγκάζουν σε επαναπροσδιορισμό της έννοιας της ευτυχίας δρώντας τελικά παρηγορητικά, ανακουφιστικά, θεραπευτικά.
Στην ανατρεπτική παράσταση του χορογράφου Παύλου Κουρτίδη όλα αιωρούνται, όλα είναι στο μεταίχμιο της τρέλας και της λογικής.
Σ’ ένα σπίτι όπου όλα ίπτανται υπό τους ήχους πρωτότυπα γραμμένης μουσικής οι ένοικοι του, συγκάτοικοι στην τρέλα της ρεαλιστικής οπτικής του οικοδεσπότη δίνουν ένα άνισο αγώνα με στόχο την ίδια τη ζωή, τη γαλήνη, την ηρεμία, το όνειρο, το ταξίδι και ίσως την αναπάντεχη επανένταξη στην κοινωνία.
Καλωσορίσατε στο τρελόσπιτο……

ΘΕΑΤΡΟ ΠΚ ‘ ΤΟ ΤΡΕΛΟΣΠΙΤΟ’ του Παύλου Κουρτίδη
Σκηνοθεσία - Χορογραφία: Παύλος Κουρτίδης
Μουσική σύνθεση: Χρήστος Τριανταφύλλου
Βίντεο - Μοντάζ: Άγγελος Τόνιος
Φωτογραφία: Δημήτρης Γεωργιάδης
Σκηνογραφία κοστούμια: Δήμητρα Παπαδημητρίου
Φωτισμός: Απόστολος Τσιτσώνης

Κατασκευή σκηνικών: Βασίλης Σακκής , Γιάννης Αλεξόπουλος

Γεννημένος στο Wuppertal της Γερμανίας το 1971, ο Παύλος Κουρτίδης ξεκίνησε χορό στην ηλικία των δεκατριών.Σπούδασε στο Λονδίνο όπου διδάχτηκε τα μυστικά του χορού και την τέχνη του θεάτρου. Αμέσως μετά την αποφοίτησή του ακολούθησαν περαιτέρω σπουδές σε διάφορα είδη χορού στα πλαίσια μιας προσωπικής και κινησιολογικής έρευνας. Μεταξύ άλλων παρακολούθησε σεμινάρια με τους Cloud Gate Dance Theatre (Taiwan), με την Deborah Colker (Brazil), Stewart Thomas (England) και τον Storm (Germany).
Στη διάρκεια της χορευτικής του καριέρας, έκανε πολλές σπουδαίες συνεργασίες ενώ συμμετείχε σε ζωντανές εμφανίσεις στο εξωτερικό, σε μουσικές συναυλίες και παγκόσμιες περιοδείες σε πολύ γνωστούς χώρους όπως το Palladium Theatre στο Λονδίνο, το L' Olympia στο Παρίσι και το Madison Square Theatre στη Νέα Υόρκη. Ήδη από την δεκαετία του 90' έδειξε τα πρώτα δείγματα δουλειάς, κάνοντας διάφορες τηλεοπτικές εμφανίσεις σε μεγάλα ελληνικά κανάλια. Το 2002 υπογράφει τις χορογραφίες ελλήνων καλλιτεχνών και στα «MAD Music Video Awards» στην Αθήνα και το 2007 στα βραβεία «Madame Figaro 2007» στο Εθνικό θέατρο της Κύπρου στη Λευκωσία ενώ έλαβε μέρος σε εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα στην Ελλάδα και στη Κύπρο.
Ο Παύλος Κουρτίδης είναι μέλος του Σ.Ε.Χ. και του Σ.Ε.Η. Διδάσκει χορό τα τελευταία 19 χρόνια. Από το 2007 είναι διευθυντής σπουδών στη σχολή χορού PK Dance school όπου διατίθενται μαθήματα από διαφορετικά είδη χορού αλλά και intensive summer workshops από αξιόλογους χορευτές και ηθοποιούς.
Το 2006 ιδρύει το Xοροθέατρο MIGMA που δίνει την πρώτη του παράσταση το 2008 με τίτλο “The step-first-step”. Ακολουθούν και άλλες παραγωγές όπως το “ΜΟΝΟS” (2009) και το Society Says (2010) το οποίο ανέβηκε για 15 παραστάσεις στο Θέατρο ΠΚ, πήρε μέρος στο 9ο Φεστιβάλ Ελλήνων Χορογράφων και εκπροσώπησε την Ελλάδα στο 11ο International Modern Dance Festival στην Αίγυπτο. Ακολουθεί η παράσταση FRANKENSTEIN που ανέβηκε για δύο συνεχόμενες χρονιές και ολοκλήρωσε 75 παραστάσεις μέχρι το τέλος του 2011, κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο χορογράφος εμφανίζεται και ως ερμηνευτής στα περισσότερα από τα έργα του.
To 2010 αποτέλεσε σταθμό στη ζωή του καθώς πραγματοποίησε ένα όνειρο ζωής με την ίδρυση του Θεάτρου ΠΚ στο Νέο Κόσμο. Η παράσταση ΑΔΙΕΞΟΞΟ, είναι η τελευταία παραγωγή του Θεάτρου ΠΚ σε σκηνοθεσία/χορογραφία του Παύλου Κουρτίδη. Με την χοροθεατρική αυτή παράσταση, η οποία έκανε πρεμιέρα στις 20 Οκτωβρίου 2012, δίνει φωνή στην νέα γενιά θέλοντας να περάσει στο κοινό διάφορα μηνύματα: κοινωνικά, πολιτικά, ερωτικά ακόμα και προσωπικά. Έχοντας βρει διαφορετικές ενιαίες του αδιεξόδου και αναλύοντάς τις με τα μόνα μέσα που διαθέτει- το χορό και το διάλογο- βοηθάει τους ακροατές να οδηγηθούν στην δική τους κάθαρση και να βγουν έξω από το δικό τους προσωπικό αδιέξοδο.
Μέχρι σήμερα, οι παραγωγές του Παύλου Κουρτίδη έχουν αγαπηθεί ιδιαίτερα τόσο από το κοινό όσο και από τα ΜΜΕ. Για τη δουλειά του μίλησαν: Δημήτρης Μαστρογιαννίτης (αρχισυντάκτης ATHENS VOICE), Μαρία Κρύου (κριτικός ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ), Μαριάνθη Κουνιά (θεατρολόγος ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, ΜΕΤRO ATHENS), Βαγγέλης Λιακόγκονας (δημοσιογράφος MEGA TV), Χρήστος Μουλίνος (δημοσιογράφος-εκδότης ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΤΙΑ), Λίτσα Τότσκα (δημοσιογράφος ΕΡΤ), Νίκη Πρασσά (δημοσιογράφος CAMERASTYLO), Γεωργία Κοντάκη (δημοσιογράφος ΕΡΤ).


Παύλος Κουρτίδης
Χορογράφος
Καλλιτεχνικός διευθυντής
Tel: +03 210 90 11 677
Mob:+03 6977 66 42 72



ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: