ΣΙΝΕ

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Σε πλοίο του ιταλικού ΠΝ όλοι οι επιβάτες του Norman Atlantic

Norman Atlantic: 7 νεκροί, δεκάδες οι αγνοούμενοι!!!
Ολοι οι επιβάτες του «Norman Atlantic» μεταφέρθηκαν στο πλοίο «San Giorgio» του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, όπως έγινε γνωστό από...
τον πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε το μεσημέρι. Στο Norman Atlantic έχει μείνει μόνο ο καπετάνιος, ο οποίος «όπως κάνουν οι σοβαροί κυβερνήτες, ολοκληρώνει τις επιχειρήσεις μαζί με τέσσερα μέλη του Πολεμικού Ναυτικού. Προσπαθούν ακόμη να γαντζώσουν το πλοίο σε ρυμουλκό» πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Το πλοίο «San Giorgio» αναμένεται να μεταφέρει τους διασωθέντες στο λιμάνι του Πρίντεζι έως το βράδυ.

Εντωμεταξύ, τέσσερις σορούς στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το πλοίο «Norman Atlantic» στο οποίο εκδηλώθηκε χθες τα ξημερώματα πυρκαγιά στο γκαράζ του 44 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Κέρκυρας, εντόπισαν διασώστες από ελικόπτερα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους πέντε. Την ύπαρξη των σορών επιβεβαίωσε με δήλωσή του στη Βουλή και ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μ. Βαρβιτσιώτης. Στη θαλάσσια περιοχή μεταβαίνει σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής ενώ δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό αν πρόκειται για επιβάτες του πλοίου η παράτυπους μετανάστες που μπορεί να επέβαιναν στο «Norman Atlantic».

Ο εκπρόσωπος του ΛΣ ανέφερε, επίσης, ότι οι ιταλικές Αρχές έδωσαν εντολή αποδέσμευσης του οχηματαγωγού πλοίου Cruise Europa από την επιχείρηση, προκειμένου να κατευθυνθεί με τους 69 διασωθέντες που επιβαίνουν σ' αυτό προς το λιμάνι της Κέρκυρας και στη συνέχεια της Ηγουμενίτσας.

Όπως είπε ο κ. Λαγκαδιανός, οι ιταλικές Αρχές καταρτίζουν λίστες επιβαινόντων διασωθέντων για την ασφαλή αποβίβασή τους στα λιμάνια Πάτρας, Αγκόνας και Ηγουμενίτσας. Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συνεχίζεται κανονικά, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας, περί τις 19:00 αναμένεται να αφιχθεί στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, που θα μεταφέρει διασωθέντες του «Norman Atlantic» στην Ελλάδα.

Το πλοίο «Norman Atlantic» βρίσκεται περίπου 1,5 μίλι από τις ακτές της Αλβανίας, προς τον νότο. Σύμφωνα με μέλος πληρώματος πλοίου, που βρίσκεται στην περιοχή και συνδράμει στην επιχείρηση απομάκρυνσης των επιβατών, οι ιταλικές Αρχές έχουν ζητήσει και από τα δύο ρυμουλκά, που βρίσκονται στο σημείο, να παραμείνουν σε απόσταση περίπου 1,5 ναυτικού μιλίου από το πλοίο, ενώ δεν έχουν κάνει γνωστές μέχρι στιγμής τις προθέσεις τους για το που θα πρέπει να οδηγηθεί μετά το τέλος της επιχείρησης.

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Ρώμης αποδέσμευσε τα μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που συμμετείχαν στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των επιβαινόντων στο πλοίο «Norman Atlantic». Στην περιοχή παραμένει η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ.

Ωστόσο, τα εναέρια μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά την αποδέσμευσή τους, πραγματοποιούν έρευνα για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων στην περιοχή που βρίσκεται το «Norman Atlantic».

Η φωτιά που εκδηλώθηκε στο πλοίο, είναι υπό πλήρη έλεγχο ενώ οι ιταλικές αρχές φέρεται να μετέφεραν υγειονομικό προσωπικό επι του πλοίου, προκειμένου να παρέχουν βοήθεια στους υπόλοιπους επιβαίνοντες.

Χθες διαπιστώθηκε ο θάνατος ενός 67χρονου 'Ελληνα, ο οποίος στην προσπάθειά του να κατέβει από το πλοίο τραυματίστηκε σοβαρά στη γλίστρα διάσωσης επιβατών. Στην ίδια γλίστρα βρίσκονταν και η γυναίκα του, η οποία διεσώθη και μεταφέρθηκε με σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής στο Μπρίντιζι της Ιταλίας.

Τηλεφωνικές γραμμές για την ενημέρωση των συγγενών των επιβατών: 210-4191714 και 210-4191316.

Κινητοποίηση ΕΔ για απεγκλωβισμό των ναυαγών
Ενισχύονται τα ελληνικά εναέρια μέσα που συμμετέχουν στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των επιβαινόντων του «Norman Atlantic» με το ελικόπτερο S-70 της φρεγάτας ΝΑΒΑΡΙΝΟ η οποία χρησιμοποιείται πλέον ως πλωτή εξέδρα επιχειρήσεων. Η φρεγάτα βρίσκεται μεταξύ Κέρκυρας και περιοχής του συμβάντος. Την ίδια ώρα, το ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού μετέφερε στο ιταλικό ελικοπτεροφόρο SAN GEORGIO 6 επιβαίνοντες του φλεγόμενου πλοίου και στη συνέχεια άλλους 7 στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας.

Παράλληλα, το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας που βρίσκεται στο Λέτσε θα μεταβεί στο Μπάρι, προκειμένου να μεταφέρει στην Ελλάδα όσους διασωθέντες το επιθυμούν. Το αεροσκάφος αναμένεται να απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Μπάρι με προορισμό το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, γύρω στις 4 ώρα Ελλάδας. Στο μεταξύ, σε ετοιμότητα έχουν τεθεί τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής εξασφαλίζοντας αριθμό κλινών για την περίπτωση που απαιτηθεί. Την υποδοχή και περίθαλψη των Ελλήνων διασωθέντων που επιστρέφουν στη χώρα μας, συντονίζει ειδική υγειονομική ομάδα με επικεφαλής τον υποπτέραρχο Διευθυντή Υγειονομικού.

Χθες διαπιστώθηκε ο θάνατος ενός 62χρονου Ελληνα ο οποίος στην προσπάθειά του να κατέβει από το πλοίο τραυματίστηκε σοβαρά στη γλίστρα διάσωσης επιβατών. Ο Γιώργος Δούλης, που στάθηκε άτυχος στην προσπάθειά του να επιβιβαστεί στη σωστική λέμβο, κατάγεται από το μικρό χωριό Καταμάχη της Λάκας Σουλίου.

Πριν από 40 χρόνια, μαζί με τη σύζυγό του Θεοδώρα, είχαν μεταναστεύσει στην Ελβετία αναζητώντας καλύτερη τύχη. Ζούσε στη Ζυρίχη. Στην Ελλάδα ό άτυχος άνδρας είχε να έρθει πέντε χρόνια. Η επιθυμία του να γιορτάσει τα φετινά Χριστούγεννα στην πατρίδα του στάθηκε μοιραία. Στην Ήπειρο, η οικογένεια έφτασε πριν από μία εβδομάδα και το Σάββατο το βράδυ, πήρε τον δρόμο της επιστροφής που στάθηκε μοιραίος για τον Γιώργο Δούλη.

Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό νέα λίστα με στοιχεία τριών Ελλήνων διασωθέντων που παρελήφθησαν από ελικόπτερο ελληνικό και μεταφέρονται στο Λέτσε υπάρχει στην ιστοσελίδα του αρχηγείου του λιμενικού σώματος.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν τέσσερα ελικόπτερα Super Puma, ένα ελληνικό και τρία ιταλικά.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά που εκδηλώθηκε στο πλοίο είναι υπό πλήρη έλεγχο, ενώ οι ιταλικές αρχές φέρεται να μετέφεραν υγειονομικό προσωπικό επι του πλοίου, προκειμένου να παρέχουν βοήθεια στους υπόλοιπους επιβαίνοντες.

Επικοινωνία του Αντ. Σαμαρά με τον γιο του Γ. Δούλη, που έχασε τη ζωή του στο «Norman Atlantic»
Με τον γιο του Γιώργου Δούλη, που έχασε τη ζωή του στο «Norman Atlantic», επικοινώνησε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο γιος του άτυχου επιβάτη βρίσκεται στην Ελβετία, όπου περίμενε εκεί τους γονείς του. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και τη βαθιά του λύπη για τον άδικο χαμό του πατέρα του και του ευχήθηκε να είναι δυνατός, να έχει κουράγιο και να εμψυχώσει τη μητέρα του που πέρασε και αυτή μεγάλη περιπέτεια.

Σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, ο κ. Σαμαράς ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τους αρμόδιους υπουργούς και ενημερωνόταν για την επιχείρηση της διάσωσης των επιβατών.

Επικοινωνία του Αντ. Σαμαρά με τον γιο του Γ. Δούλη, που έχασε τη ζωή του στο «Norman Atlantic»
Με τον γιο του Γιώργου Δούλη, που έχασε τη ζωή του στο «Norman Atlantic», επικοινώνησε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο γιος του άτυχου επιβάτη βρίσκεται στην Ελβετία, όπου περίμενε εκεί τους γονείς του. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και τη βαθιά του λύπη για τον άδικο χαμό του πατέρα του και του ευχήθηκε να είναι δυνατός, να έχει κουράγιο και να εμψυχώσει τη μητέρα του που πέρασε και αυτή μεγάλη περιπέτεια.
Σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, ο κ. Σαμαράς ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τους αρμόδιους υπουργούς και ενημερωνόταν για την επιχείρηση της διάσωσης των επιβατών.

express.gr
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ


Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: