ΣΙΝΕ

Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Βιβλιοπαρουσίαση του Ιωάννη Τσακιρίδη

Σχετικά με το πόνημα της κ. Αγγελικής Παπαμαντζάρη: Μιχάλης (Λάκης) Παπαμαντζάρης, Δήμαρχος Καστοριάς (1951-1967)

Ο Γιάννης Τσακιρίδης στο βήμα την ώρα της ομιλίας του και δίπλα η συγγραφέας του βιβλίου Βασιλική Παπαμαντζάρη

Φώτο. Αρχείο Γιώργου Αλεξίου
Κείμενο, το οποίο αναγνώστηκε την ημέρα της βιβλιοπαρουσίασης, στην ΕΔΗΚΑ 07/12/2014

Πρώτη Δημοσίευση: Εφημερίδα «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ», φ. 6143,
Καστοριά, 24/12/2014
του Ιωάννη Μ. Τσακιρίδη, σχεδιαστή του βιβλίου
kastorian@rocketmail.com

Ήταν μεγάλη για μένα η έκπληξη και συνάμα η τιμή, όταν τον πε- ρασμένο Αύγουστο, η Εκδοτική Εταιρεία «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ», με ενημέρωσε ότι πρόκειται να αναλάβω την σχεδίαση ενός βιβλίου, που αφορούσε τη ζωή και το έργο ενός παλαιού καστοριανού δημάρχου, του Λάκη Παπαμαντζάρη. Η ανάθεση αυτής της εργασίας δεν αποτέλεσε για μένα μια εργασία ρουτίνας αλλά πολύ περισσότερο μια εργασία ευθύνης απέναντι στην ιστορία του τόπου, ώστε το υπό έκδοση υλικό να μορφοποιηθεί με τον πλέον ιδανικό τρόπο και να καταστεί προσιτό και θελκτικό στον αναγνώστη που θα το μελετήσει. Λόγο και της προσωπικής μου ενασχόλησης με την καταγραφή και έρευνα της τοπικής ιστορίας, το υπό επεξεργασία υλικό του βιβλίου ήταν για μένα ένας θησαυρός μελέτης και νέων ανακαλύψεων με πολλές προκλήσεις. Άλλωστε και το κίνητρο της συγγραφέα δεν ήταν μόνο να τιμήσει την μνήμη ενός θαυμαστού ανθρώπου και συζύγου αλλά και να δώσει στο ευρύ κοινό, σημαντικά κομμάτια της χαμένης συλλογικής μνήμης της Καστοριάς.

Το εξώφυλλο του βιβλίου Μιχάλης (Λάκης) Παπαμαντζάρης,
Δήμαρχος Καστοριάς (1951-1967)

Η μελέτη της μικρο-ιστορίας, είναι ένα πεδίο έρευνας με ιδιαίτερη διαχρονική αξία καθώς μέσω αυτής απο-κρυπτογράφονται όλα εκείνα τα επιμέρους στοιχεία, τα οποία διαμορφώνουν τη ροή της ιστορίας, δημιουργώντας ένα μωσαϊκό στοιχείων και δεδομένων, πολύτιμων για την κατανόησή της.
Η πόλη της Καστοριάς και η ευρύτερη περιοχή, ενέχουν πλούσια αποθέματα ιστορικής μνήμης και λαϊκής προφορι- κής παράδοσης, τα οποία είναι μείζονος σημασίας να καταγραφούν καθώς αυτά είναι απαραίτητα συστατικά στοιχεία για τον σημερινό καστοριανό πολίτη, να αυτοπροσδιορίζεται και να διατηρεί ακέραια την τοπική του ταυτότητα κόντρα στο ρεύμα των καιρών.
Για πολλούς αιώνες, η ευλογημένη ελληνική γη της Δυτικής Μα- κεδονίας, υπήρξε γενέτειρα σπουδαίων ανδρών, οι οποίοι διέπρεψαν σε διάφορους τομείς της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής, στο εμπόριο, τις τέχνες και τα γράμματα. Όσον αφορά τη Καστοριά, σημαντικές προσωπικότητες καθόρισαν το πλαίσιο για τη διαμόρφωση της πόλης σχετικά με την κοινωνική και οικιστική της εξέλιξη, συνεισφέροντας σημαντικά στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της και βέβαια δεν είναι άλλοι από τους διατελέσαντες δημάρχους Καστοριάς κατά την προπολεμική και μεταπολεμική περίοδο.

Ο Μιχαήλ Παπαμαντζάρης, δήμαρχος Καστοριάς (1951-1967), αποτελεί μια προσωπικότητα ορόσημο της μετα- πολεμικής Καστοριάς, της οποίας ο βίος και το έργο είναι άγνωστο για τις νεότερες γενιές καστοριανών καθώς ως σήμερα δεν υπήρξε καμιά σχετική εργασία που να αναφέρεται αποκλειστικά σε αυτήν, παρά μόνο αποσπασματικές αναφορές σε διάφορα βιβλία της τοπικής ιστορίας. Το νυν πόνημα της κυρίας Αγγελικής Παπαμαντζάρη, αποτελεί μείζων τεκμήριο για τη δράση και το έργο του, αποδίδοντας φόρο τιμής σε έναν αγαπητό και σπουδαίο καστοριανό άνδρα, ο οποίος υπήρξε άρδην παραγωγικός και πολύτιμος για τη Καστοριά, με το ήθος και το βίο του. Το πλούσιο και πρωτογενές υλικό του πονήματος, αποτελούμενο από σπάνιες φωτογραφίες και επιστολές, δύναται να αποτελέσει μια «αμάλθεια» παρακαταθήκη για όλους τους σημερινούς καστοριανούς αλλά συνάμα και ένα μοναδικό αρχειακό αποθετήριο για τους ερευνητές και λάτρεις της τοπικής ιστορίας που με λαχτάρα αναζητούν τέτοιου είδους τεκμήρια για τα λαογραφικά και ιστορικά τους μελετήματα.
Είμαι απόλυτα βέβαιος, ότι οι νέες γενιές καστοριανών για πολλά χρόνια θα αναζητούν με αδημονία, να μελετήσουν το εν λόγω πόνημα και τους θησαυρούς που περιέχει, καθιστώντας το ένα ζωντανό κειμήλιο της καστοριανής τοπικής ιστορίας και συλλογικής μνήμης.
..................................................................................................................................................................................................................................................................
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Ο Γιάννης Τσακιρίδης στο βήμα την ώρα της ομιλίας του και δίπλα η συγγραφέας του βιβλίου Βασιλική Παπαμαντζάρη
Φώτο. Blog Fouit

Ο Γιάννης Τσακιρίδης στο βήμα την ώρα της ομιλίας του και δίπλα η συγγραφέας του βιβλίου Βασιλική Παπαμαντζάρη Καθήμενοι στο πάνελ διακρίνονται
και οι υπόλοιποι ομιλητές της βιβλιοπαρουσίασης Εξ αριστερών: Μαρία Λαζαρίδου, Λάζαρος Νικηφορίδης, ;, Θάνος Μπατσόπουλος
Φώτο. Γιώργου Αλεξίου


Άποψη της εκδήλωσης.
Φώτο. Blog Fouit


Άποψη της εκδήλωσης. Στις πρώτες θέσεις επίσημοι προσκεκλημένοι
Φώτο. Blog Fouit


Ομιλητές της εκδήλωσης.
Φώτο. Blog Fouit


Άποψη της εκδήλωσης.
Φώτο. Blog Fouit


Η συγγραφέας Βασιλική Παπαμαντζάρη ξεκινά την εκδήλωση.
Φώτο. Blog Fouit


Χαιρετισμός του Δημάρχου Καστοριάς κ. Ανέστη Αγγελή
Φώτο. Blog Fouit


Άποψη της εκδήλωσης.
Φώτο. Blog Fouit


Χαιρετισμός του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς κ. Σωτήρη Αδαμόπουλου.
Φώτο. Blog Fouit


Αφιερώσεις και διανομή των βιβλίων στους επισκέπτες της εκδήλωσης
Φώτο. Blog Fouit

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
Εφημερίδα «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ», φ. 6143, Καστοριά, 24/12/2014. σ. 10



Ιωάννης Τσακιρίδης

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: