ΣΙΝΕ

Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

ΕΡΕΥΝΑ- ΣΟΚ! Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μας από το υπερβολικό Αλκοόλ!

Την Πρωτοχρονιά οι περισσότεροι θα πιούμε κρασί για το καλό του νέου χρόνου. Όμως το αλκοόλ επηρεάζει τόσο το σώμα όσο και τον εγκέφαλο. 
Τι συμβαίνει ακριβώς;


Tο κρασί είναι εύγευστο, χαλαρώνει και μας κάνει πιο ομιλητικούς. Επηρεάζει όμως τόσο το σώμα, όσο και τον εγκέφαλο. Αφού πρώτα περάσει στο αίμα φθάνει στη συνέχεια στο ήπαρ. «Το συκώτι είναι ο πρώτος σημαντικός σταθμός. Το όργανο αυτό διαθέτει ένζυμα που αποσυνθέτουν την αλκοόλη», εξηγεί ο καθηγητής Ιατρικής Χέλμουτ Ζάιντς, ειδικός σε ζητήματα κατανάλωσης αλκοόλ..

Το ήπαρ,σύμφωνα με το pontiki.gr, έχει την αποστολή να αποβάλλει από το σώμα δηλητηριώδεις ουσίες, στις οποίες ανήκει και η αλκοόλη. Ένα μέρος της ωστόσο δεν καθαρίζεται από το συκώτι και φθάνει σε άλλα όργανα του σώματος. «Προκαλεί μεταβολές σε όργανα όπως το πάγκρεας, το μυϊκό σύστημα και τα κόκκαλα. Το αλκοόλ είναι σε θέση να επιδεινώσει περισσότερες από 200 ασθένειες ή ακόμα και να τις προκαλέσει», τονίζει ο γερμανός ειδικός.

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο…
Η μεγάλη ποσότητα αλκοόλ στο σώμα επηρεάζει κυρίως τον εγκέφαλο. Η αντίληψη, η κρίση μας και η δυνατότητα συγκέντρωσης εξασθενούν, ενώ την ίδια στιγμή περιορίζονται οι αναστολές. Υπερβολικά μεγάλες ποσότητες ενδέχεται ωστόσο να ενισχύσουν την κατάθλιψη, την επιθετικότητα ή να οδηγήσουν, στη χειρότερη περίπτωση, σε απώλεια των αισθήσεων.

…και στο σώμα;
Στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για κύρωση του ήπατος. Όταν το συκώτι αποσυνθέτει αλκοόλη δημιουργούνται τοξικές ουσίες, οι οποίες βλάπτουν τα κύτταρά του. 
Περίπου 20.000 με 30.0000 γερμανοί πεθαίνουν κάθε χρόνο από κύρωση του ήπατος. 
Στη Γερμανία η κατανάλωση αλκοόλ φθάνει τα 11,8 λίτρα το χρόνο, που, ας σημειωθεί, αντιστοιχούν σε 500 μπουκάλια μπίρα. Σε Μεγάλη Βρετανία και Σλοβενία ο μέσος όρος βρίσκεται στα 11,6 και στην Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο στα 11,9 λίτρα. Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την πρωτιά στην κατανάλωση αλκοόλης έχει η Λευκορωσία με 17,5 λίτρα το χρόνο.

Οι επιστήμονες διαπιστώνουν στην κατανάλωση αλκοόλ μόνο μία καλή πλευρά. «Επιδρά θετικά στην αρτηριοσκλήρωση. Αν είσαστε λίγο μεγαλύτερος σε ηλικία και διατρέχετε κίνδυνο για έμφραγμα ή περάσατε έμφραγμα, τότε ένα ποτηράκι κρασί το βράδυ θα σας κάνει καλό», πιστεύει ο γερμανός καθηγητής Χέλμουτ Ζάιτς.

strounews.com
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: