ΣΙΝΕ

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Ο μεγάλος ετήσιος χορός της Αδελφότητας Ποντίων Τορόντο ''Παναγία Σουμελά''

Τo Σάββατο 17 Ιανουρίου 2015 πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος ετήσιος καθιερωμένος χορός της Αδελφότητας Ποντίων Τορόντο "Παναγία Σουμελά" στην πολυτελή αίθουσα...
εκδηλώσεων του Crystal Fountain Banquet Hall.

Στην εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε η ανακήρυξη του τέως προέδρου της Αδελφότητας Νίκου Χριστοφορίδη ως επιτίμου προέδρου της, εκτελώντας την ομόφωνη απόφαση που είχε παρθεί στη γενική συνέλευση της 7 Σεπτεμβρίου 2014.

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε και τίμησε με την παρουσία του το έργο που επιτελείται στην αδελφότητα τα τελευταία 50 χρόνια.

Oι επίσημοι προσκεκλημένοι της βραδιάς που τίμησαν με την παρουσία τους ήταν οι κάτωθι:
Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Καναδά πατέρας Χαρίδημος Σαρρής, ο οποίος ευλόγησε το δείπνο, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Τορόντο κ. Αλέξανδρος Ιωαννίδης, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στο Τορόντο κ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο εκπρόσωπος του Υφυπουργού Μετανάστευσης της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης κ. Μενεγάκη Κώστα, κ. Τάσος Μαστοράκος, ο πρώην Υπουργός Πολυπολιτισμού της επαρχιακής Βουλής του Οντάριο Tony Ruprecht, ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Μητροπολιτικού Τορόντο κ. Δημήτρης Καρύγιαννης με το συνεργάτη του κ. Νίκο Μαντά, η Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Μητροπολιτικού Τορόντο κ. Μαρία Φραγγεδάκη, ο πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου Καναδά κ. Γεώργιος Μάνιος, ο εκπρόσωπος του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου του Οντάριο και πρόεδρος των Θεσσαλονικέων κ. Παπαδάκης Γεώργιος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο κ. Αντώνης Αρτεμάκης, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας Τορόντο κ. Νίκος Λαγούδης, ο Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Οντάριο κ. Δημήτρης Κάρρας, η πρόεδρος της CYPRIOT FEDERATION OF CANADA κ. Χριστίνα Αμυγδαλίδη, η Κυρία Μάρθα Χέντι πρόεδρος Κυπριακό-Καναδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο Ταμίας και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Παμποντιακής ομοσπονδίας ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ και πρόεδρος του Ποντιακού συλλόγου Phoenix Cleveland Ohio κ. Μανώλης Ερμείδης.


Οι σύλλογοι: Ο σύλλογος Κοζάνης “O Λασσάνης» με πρόεδρο τον κ. Νίκο Τσορακλίδη, 
ο σύλλογος Ν. Δράμας «Η Δόξα» με πρόεδρο τον κ. Βασίλη Αρχιτεκτονίδη, 
ο σύλλογος Καστορέων και περιχώρων με πρόεδρο τον κ. Τρύφωνα Τσάτσο, 
ο σύλλογος Διποτάμου Καβάλας «Ο Άγιος Γεώργιος» με πρόεδρο τον κ. Χατζησάββα Πωλ, 
ο σύλλογος της Οινόης Καστοριάς με πρόεδρο τον κ. Αθανασιάδη Κώστα, 
ο σύλλογος Νιατιωτών «οι Ταξιάρχαι» με πρόεδρο την κ. Κathrin D’esousa και 
ο σύλλογος Πέλλας με πρόεδρο τον κ. Γιώργο Κωτσόπουλο, 

ο Ποντιακός σύλλογος Ηamilton «Παναγία Σουμελά» με πρόεδρο τον κ. Γιώργο Θερσίδη, ο σύλλογος Αμυνταίου ο «Αμύντας» με πρόεδρο τον κ. Παντελή Χαλκίδα και 
η Φιλόπτωχος Αδελφότητα του Αγίου Ιωάννη Scarborough με πρόεδρο την κ. Αθανασία Γιαννακοπούλου.

Τελετάρχης της βραδιάς ήταν ο Αντιπρόεδρος της Αδελφότητας κ. Κώστας Τσιλφίδης.

Την παράσταση έκλεψαν τα πολυμελή χορευτικά συγκροτήματα που εμφανίστηκαν και γέμισαν την τεράστια πίστα του Crystall. Xόρεψαν πάνω από 70 παιδιά και νέοι, με τις παραδοσιακές ζίπκες και ζουπούνες υπό τους ήχους της λύρας του ντόπιου λυράρη Κώστα Παπαδόπουλου και του νταουλιού το οποίο έπαιζε ο Γιώργος Μιχαηλίδης.


Η Αδελφότητα Ποντίων γαλουχεί στους κόλπους και ανατρέφει με τα ποντιακά ήθη και έθιμα τα παιδιά μεταναστών 3 και 4ης γενιάς, αρκετά από αυτά μιλούν και την ποντιακή διάλεκτο και τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα διδάσκεται και λύρα στα παιδιά της ποντιακής Αδελφότητας.

Μετά από αυτή την όμορφη και συνάμα συγκινητική στιγμή για τους πόντιους ομογενείς του Τορόντο, ο τελετάρχης προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Αδελφότητας κ. Χρήστο Κοτσαμποϊκίδη, τον Έλληνα Γενικό Πρόξενο στο Τορόντο κ. Αλέξανδρο Ιωαννίδη και τον Κύπριο Γενικό Πρόξενο κ. Κωνσταντίνο Χριστοφίδη στο βήμα ώστε να απονείμουν την τιμητική πλακέτα για την επίσημη ανακήρυξη του τέως Προέδρου της Αδελφότητας Ποντίων Παναγία Σουμελά κ. Νίκου Χριστοφορίδη ως “Επίτιμο Πρόεδρο” της Αδελφότητας Ποντίων Τορόντο Παναγία Σουμελά. Ο Επίτιμος πρόεδρος ευχαρίστησε τα μέλη της Αδελφότητας και τους παρευρισκόμενους νιώθοντας απέραντη συγκίνηση και ευθύνη συνάμα για το βαρύ τίτλο που του απονεμήθηκε.

Στη συνέχεια η βραδιά κύλησε με το καλλιτεχνικό ποντιακό πρόγραμμα στο οποίο εμφανίστηκε ο νεαρός και ταλαντούχος λυράρης και τραγουδιστής Στάθης Πορφυρίδης ο οποίος ήρθε από την Ελλάδα αποκλειστικά για την εκδήλωση της Αδελφότητας. 
Παρουσίασε ποικίλο πρόγραμμα Ποντιακό.

Στο ελληνικό πρόγραμμα εμφανίστηκε η Ορχήστρα Galaxy του Κύπριου Κυριάκου Κακούλη με τραγουδιστή τον Κώστα Τσιλφίδη κράτησε συντροφιά τους παρευρισκόμενους με ερωτικά και λαϊκά τραγούδια. 

Η βραδιά επιφύλαξε εκπλήξεις διότι εμφανίστηκε ο μοναδικός Τσίκος στο κλαρίνο με τραγουδιστή το Νίκο Ράμμο.

Μία όμορφη στιγμή της βραδιάς ήταν όταν ο πιτσιρικάς και πρωτότοκος γιος της οικογένειας Μαρίνας και Μανώλη Ερμείδη τραγούδησε παραδοσιακούς σκοπούς του πόντου. Η οικογένεια Ερμείδη με τα τέσσερα παιδιά της τον Κωστίκα, το Γιωρίκα τον Ανεστίκα και τον Πανίκα ταξίδεψε από το Clevelant για να παραστεί στο χορό. 
Ο περήφανος Πόντιος στην καταγωγή πατέρας Μανώλης Ερμείδης ταμίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ - ΚΑΝΑΔΑ και πρόεδρος του ποντιακού συλλόγου Cleveland Ohio, ένθερμος πατριώτης γαλουχεί με τις ελληνοποντιακές αξίες τα παιδιά του, τα οποία ομιλούν την ελληνική και Ποντιακή γλώσσα.

Οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν το υπέροχο δείπνο με το κρασί και τα ποτά να ρέουν άφθονα από το open bar. Το ποντιακό γλέντι συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες.

epontos.blogspot.gr

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: