ΣΙΝΕ

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Δείτε σε βίντεο τον ασύλητο μυκηναϊκό τάφο στην Άμφισσα

Μοναδικό εύρημα, το πρώτο αυτού του είδους που έχει αποκαλυφθεί έως σήμερα στη Δυτική Λοκρίδα και ένα από τα ελάχιστα στη Στερεά Ελλάδα, ο θολωτός μυκηναϊκός τάφος που...
ερευνήθηκε σε μικρή απόσταση από την Άμφισσα, δίνει σημαντικές πληροφορίες για την τοπογραφία της περιοχής, την κατοίκηση κατά τη 2η χιλιετία π.Χ., τα ταφικά έθιμα και τη διακίνηση πολύτιμων αντικειμένων.

Η προκαταρκτική μελέτη των ευρημάτων δείχνει ότι ο τάφος χρησιμοποιήθηκε για περισσότερο από δύο αιώνες, από τον 13ο έως τον 11ο αι. π.Χ.

Στον ταφικό θάλαμο βρέθηκε μεγάλη ποσότητα οστεολογικού υλικού, το οποίο είχε σωρευθεί χωρίς τάξη περιμετρικά στα τοιχώματα του θαλάμου, ενώ στο μέσο ερευνήθηκαν λίγες, κάπως καλύτερα διατηρημένες ταφές.

Από τα ευρήματα του τάφου αναφέρονται αρκετά αγγεία, κυρίως ψευδόστομοι αμφορείς, μικρά αγγεία για την αποθήκευση αρωματικών ελαίων, ειδώλια , χάλκινα αντικείμενα, όπως μια αιχμή δόρατος, ένα σπαθί και ένα βαθύ κύπελλο καθώς και μεγάλος αριθμός κοσμημάτων, δακτυλίδια, κυρίως χάλκινα και ένα χρυσό με έγγλυφη διακόσμηση, ψήφοι από ημιπολύτιμους λίθους που συνθέτουν περιδέραια, και σφραγιδόλιθοι, πολλοί από τους οποίους φέρουν έγγλυφη διακόσμηση με θέματα εμπνευσμένα από το ζωικό βασίλειο.

Η πλήρης επιστημονική δημοσίευση θα γίνει από ομάδα αρχαιολόγων και αναμένεται να προσφέρει νέα δεδομένα για τις γνώσεις μας που αφορούν στην αρχαιολογική και ιστορική εξέλιξη της περιοχής.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών διοργανώνει το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015, 17. 00, ημερίδα με θέμα τα νέα πορίσματα της αρχαιολογικής έρευνας για την περίοδο 2010 – 2014.

Στο πλαίσιο της ημερίδας, την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στα μνημεία της Άμφισσας από το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος (πληροφορίες – κρατήσεις θέσεων κα Ανθούλα Τσαρούχα, 2265082313).

Η ημερίδα και η ξενάγηση θα είναι ανοικτές για το κοινό χωρίς κόστος συμμετοχής.

από LAMIASTARGR

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ


Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: