ΣΙΝΕ

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Πως πληρώνεται η αργία της 25ης Μαρτίου για τους εργαζόμενους

Υποχρεωτική αργία, θεωρείται η επέτειος της 25ης Μαρτίου. 
Οι επιχειρήσεις διακρίνονται σε όσες δεν λειτουργούν τη συγκεκριμένη ημέρα, αλλά και σε εκείνες που...
παραμένουν σε λειτουργία. Αναλόγως προσαρμόζεται και το ημερομίσθιο για τους εργαζόμενους

Στην περίπτωση των επιχειρήσεων που δεν λειτουργούν, τότε το ημερομίσθιο που καταβάλλεται στους εργαζόμενους, δεν έχει την παραμικρή προσαύξηση. Αντίστοιχα, οι μισθωτοί, που αμείβονται με μισθό, λαμβάνουν κανονικά το μηνιαίο μισθό τους και τίποτα περισσότερο. Διαφορετική όμως είναι η αμοιβή των εργαζομένων, στις επιχειρήσεις που δουλεύουν κατά την 25η Μαρτίου. Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στην περίπτωση της υποχρεωτικής αργίας, αν αμείβονται με ημερομίσθιο, τότε δικαιούνται προσαύξησης 75%, η οποία υπολογίζεται με βάση το νόμιμο ωρομίσθιο που εισπράττουν, για όσες ώρες πρόκειται να απασχοληθούν.

Στην περίπτωση των εργαζομένων που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, ισχύουν τα εξής: 
*Για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές, δίνεται μόνο προσαύξηση 75% επί του ημερομίσθιου, που υπολογίζεται στο 1/25 του νόμιμου μισθού. *Για επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν κατά τις ημέρες αργίας και κατά τις Κυριακές, εάν λειτουργήσουν την 25η Μαρτίου, τότε οι εργαζόμενοι που θα δουλέψουν τη συγκεκριμένη ημέρα, θα πρέπει να λάβουν εκτός από την προσαύξηση 75% στο νόμιμο μισθό και το 1/25 του καταβαλλόμενου μισθού τους. 

Σημειώνεται ότι κατά τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, απαγορεύεται κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική εργασία και επαγγελματική δραστηριότητας. 

Εκτός της 25ης Μαρτίου, οι υπόλοιπες ημέρες υποχρεωτικής αργίας, που έχουν καθοριστεί στη διάρκεια του έτους είναι οι εξής: 
*Η Δευτέρα του Πάσχα 
*Η 15η Αυγούστου (Κοίμηση της Θεοτόκου) 
*25η Δεκεμβρίου (Γέννησης του Χριστού) 
Υπάρχουν όμως και οι ημέρες προαιρετικής αργίας. Σε αυτές, εξαρτάται από τη βούληση του εργοδότη, εάν θα λειτουργήσει ή όχι, η επιχείρηση. 

Οι ημέρες προαιρετικής αργίας είναι: 
*Η 28η Οκτωβρίου. 
*Η 1η Μαϊου. 
Βέβαια με απόφαση του υπουργού Εργασίας, η συγκεκριμένη ημέρα μπορεί να καθοριστεί και ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας, κάτι που συμβαίνει έως σήμερα.

dikaiologitika.gr
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ


ΚΑΝΕ LIKE στη Νέα μας σελίδα στο facebook: https://www.facebook.com/pages/Vatolakkiotis-Grevena
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: