ΣΙΝΕ

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Ο μαγικός κόσμος των βιβλίων - Παρέα με μικρούς αρχιτέκτονες

Την Τετάρτη, 11-3-2015 ένα βροχερό πρωινό, τα παιδιά του τμήματος της δευτέρας τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών συνοδευόμενα από τη δασκάλα τους,...
Σοφία Ζιάκα, ήρθαν με χαμόγελα ζωγραφισμένα στα προσωπάκια τους και με μεγάλη ανυπομονησία, για να υλοποιήσουμε τη δεύτερη δράση της εβδομάδας του προγράμματος, «Συλλέγω εμπειρίες».

Το βιβλίο που επιλέξαμε να διαβαστεί και μόνο από το άκουσμα του τίτλου του ενθουσίασε. Η φίλη μας, Έλενα Τσαρσιώτη, για ακόμη μια φορά εντυπωσίασε

τα παιδιά με την αφήγηση της ιστορίας, «Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία». Τους ερέθισε τόσο πολύ τη φαντασία, ώστε στη συνέχεια το κάθε παιδί κατασκεύασε το δικό του βιβλίο, που είχε δύο όψεις.

Στη μια πλευρά οι μικροί μαθητές αποτύπωσαν τη ζωή με βιβλία… χρώματα, εικόνες με βιβλία-βιβλιοθήκες σε σχήμα καρδιάς, χαρούμενα παιδάκια, μπαλόνια, καθετί που θύμιζε ομορφιά, γνώση και μαγεία. Ενώ η άλλη όψη του βιβλίου που είχε τίτλο, η ζωή χωρίς βιβλία, αποτυπώθηκε με μουντές και γκρίζες εικόνες . Οι μικροί μας φίλοι μέσα από τις ζωγραφιές τους φάνηκε πως επιλέγουν η ζωή τους να ανήκει στο μαγικό κόσμο των βιβλίων.

Στο τέλος ξεδιπλώσαμε τα βιβλία, τα απλώσαμε δίπλα-δίπλα και αποκαλύφτηκε ένας μεγάλος πίνακας φαντασίας, δημιουργίας από τα καλλιτεχνικά χεράκια των παιδιών.


Παρέα με μικρούς αρχιτέκτονες
 
Το πρωινό της Δευτέρας,16-3-2015 άρχισε με την ανάγνωση της ευφάνταστης ιστορίας  του μικρού αρχιτέκτονα και της στρουθοκαμήλου, Ρωξάνης, στο τμήμα της Δ’ τάξης του 3ου Δημοτικού σχολείου. Τα παιδιά ήρθαν στη βιβλιοθήκη με τη δασκάλα τους, Παπανίκου Παναγιώτα.

Η αρχιτέκτονας, Δέσποινα Βανιώτη, έκανε μια εισαγωγή στην επιστήμη της αρχιτεκτονικής, έδειξε εικόνες με τους πιο σπουδαίους αρχιτέκτονες, όπως και κτίρια αλλά και μνημεία, που αποτελούν ορόσημο από αρχιτεκτονικής άποψης. 

 Έπειτα ξεκίνησε την προγραμματισμένη δράση διαβάζοντας την ιστορία του Χρήστου Μπουλώτη. Κάθε φορά που συναντούσε το όνομα της στρουθοκαμήλου, τα παιδιά αναφωνούσαν το μακρόσυρτο « Ουσούρο-Κρομπάιλα-λαλα », προκαλώντας τους ξεκαρδιστικό γέλιο. Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης η Δέσποινα έδινε ερεθίσματα στα παιδιά δείχνοντας τις εικόνες από το βιβλίο και συζητώντας μαζί τους. Το τέλος τους ενθουσίασε και έτσι έγιναν και οι ίδιοι μικροί αρχιτέκτονες.

Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε δυο ομάδες και δημιούργησαν την πόλη στην οποία θα ήθελαν να ζήσουν. Το ταλέντο τους, η φαντασία τους και προπάντων η συνεργασία τους, ήταν μοναδικά. Κτίρια που πήραν τη μορφή μανιταριού, βιβλίου, παγωτού ήταν λίγα από τα πρωτότυπα, πολύχρωμα αρχιτεκτονήματα που αποτυπωθήκαν πάνω στο χαρτί. Σύννεφα που « πετούσαν» πάνω από τις πόλεις τους φέροντας αισιόδοξα μηνύματα , δείχνοντας την αγάπη τους για  αυτή, για το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τη γνώση.

 Αυτό που μας χαροποίησε ιδιαίτερα ήταν, ότι και στις δυο πόλεις των ομάδων, η βιβλιοθήκη είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην καρδιά τους δίνοντας τον χαρακτηρισμό, η βιβλιοθήκη μας ….. Το αποτέλεσμα μας κατέπληξε πραγματικά. Οι μικροί μας φίλοι έδειξαν το σπουδαίο ταλέντο τους στο σχεδιασμό, το οποίο επιβεβαίωσε και η αρχιτέκτονας που ήταν κοντά μας.


Στο τέλος τύλιξαν προσεκτικά τα έργα τους, τα οποία θα κοσμήσουν μια γωνιά στο σχολείο τους, δανείστηκαν με πολύ ενθουσιασμό αρκετά βιβλία και αποχώρησαν χαρούμενα από το χώρο της βιβλιοθήκης.


ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ


ΚΑΝΕ LIKE στη Νέα μας σελίδα στο facebook: https://www.facebook.com/pages/Vatolakkiotis-Grevena
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: