ΣΙΝΕ

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΣΙΓΑΡΑ - ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΧΥΜΑ ΚΑΠΝΟ!!! ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ...

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται αλματώδης αύξηση του παράνομου εμπορίου τσιγάρων και χύμα καπνού.

Σύμφωνα με την έρευνα EPS της ACNielsen, το παράνομο εμπόριο τσιγάρων τον...
Σεπτέμβριο του 2013 έφτασε στο 19,5% από 13,4% το 2012. Καταναλώθηκαν 4,4 δισεκατομμύρια παράνομα τσιγάρα (αύξηση κατά 340% σε σχέση με το 2009 που ήταν 1 δισ. παράνομα τσιγάρα) ενώ το κράτος έχασε 600 εκ. ευρώ (στοιχεία ΙΟΒΕ 2013) από διαφυγόντα έσοδα από Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και ΦΠΑ.

Ένα container παράνομα τσιγάρα αντιστοιχεί σε 9,6 εκ. τσιγάρα και 1,4 εκ. διαφυγόντες φόρους.

Από το 2009 έχουν κλείσει 8.000 σημεία λιανικής πώλησης καθώς τα τσιγάρα αντιστοιχούν στο 60% των πωλήσεών τους.

Ιδιαίτερη έξαρση του φαινομένου παρατηρήθηκε το 2013 στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Νίκαια, τη Θεσσαλονίκη (ιδιαίτερα στο Δήμο Παύλου Μελά και στο Δήμο Κορδελιού), τα Χανιά, το Ηράκλειο, τις Σέρρες, τη Φλώρινα, την Ξάνθη, την Αλεξανδρούπολη, τη Λάρισα, τον Βόλο και την Ορεστιάδα.

Η χώρα μας αναδεικνύεται σε ένα από τα σημαντικότερα διαμετακομιστικά κέντρα του διεθνούς λαθρεμπορίου τσιγάρων. Κυριότερες χώρες προέλευσης είναι η Κίνα, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Πακιστάν, η Τυνησία και η Αλγερία.

Τα παράνομα προϊόντα φτάνουν με φορτηγά ή με πλοία-φαντάσματα στις ελληνικές θάλασσες και ακτές για να προωθηθούν σε αγορές της Βόρειας Ευρώπης.

Ο παράνομος χύμα καπνός αποτελεί ένα νέο φαινόμενο που τείνει να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Διακινείται κυρίως στις λαϊκές αγορές αλλά και στο Διαδίκτυο. Έχουν εντοπιστεί εγκαταστάσεις στη Φθιώτιδα και το Αγρίνιο που διακινούσαν παράνομο χύμα καπνό, ενώ στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ μπαίνουν και άλλες τέτοιες εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, κυρίως σε καπνοπαραγωγικές περιοχές.

Ένα φορτηγό παράνομος χύμα καπνός αντιστοιχεί σε 10 τόνους καπνό και 1,9 εκ. διαφυγόντες φόρους

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η δράση του ΣΔΟΕ, της Αστυνομίας, της Οικονομικής Αστυνομίας, των Τελωνείων και του Λιμενικού.

Οι κατασχέσεις το α’ εξάμηνο 2013 αυξήθηκαν κατά 116% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2012.
Οι επιπτώσεις του παράνομου εμπορίου
Αύξηση του οργανωμένου εγκλήματος. Το παράνομο εμπόριο τσιγάρων και χύμα καπνού τροφοδοτεί με περισσότερα 200 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο εγκληματικές οργανώσεις που ασχολούνται με το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων καθώς και την εμπορία ανθρώπων.
Μειωμένα κρατικά έσοδα. Το 2013 μόνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, τα κρατικά ταμεία έχασαν περίπου 600 εκατ. ευρώ, χρήματα τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την καταβολή μισθών, συντάξεων, επιδομάτων ανεργίας και κοινωνικές παροχές.
  • Αυξημένη κοινωνική βία
  • Ανεξέλεγκτη πρόσβαση στα παράνομα τσιγάρα για τους ανηλίκους
  • Χαμένες θέσεις εργασίας και έσοδα για τη νόμιμη αλυσίδα (καπνοπαραγωγοί, βιομηχανία, εμπόριο). Η πτώση των πωλήσεων της νόμιμης αλυσίδας έχει ως αποτέλεσμα να απειλούνται 50.000 θέσεις εργασίας και οι ιδιοκτήτες περιπτέρων και ψιλικών να οδηγούνται στο κλείσιμο των επιχειρήσεών τους και στην απώλεια εισοδήματος για τους ίδιους και τους υπαλλήλους τους.
  • Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Τα παράνομα προϊόντα καπνού δεν υπόκεινται σε κανέναν ποιοτικό έλεγχο και κατά την παραγωγή τους δεν τηρούνται στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής. Σύμφωνα με εργαστηριακές αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους, στο περιεχόμενό τους έχουν ανιχνευθεί βαρέα μέταλλα, απορρίμματα καπνού, ξένες ύλες όπως τρίχες ζώων, φτερά και κομμάτια πλαστικού και χημικά πρόσθετα άγνωστης σύστασης και προέλευσης.
  • Αρνητική εικόνα και φήμη της χώρας στο εξωτερικό
Τι μπορεί να γίνει
Οι τέσσερις μεγαλύτερες εταιρίες καπνού στην Ελλάδα – Παπαστράτος, British American Tobacco Hellas, Japan Tobacco International και Imperial Tobacco Hellas – έχουν προτείνει την παρακάτω δέσμη μέτρων:
Σταθερό φορολογικό σύστημα και μείωση της φορολογίας όταν αυτό καταστεί δυνατό
Αυστηρή εφαρμογή αλλά και περαιτέρω αυστηροποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας για το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων
Συνεργασία με τις διωκτικές Αρχές για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τις αρνητικές συνέπειες του λαθρεμπορίου στα καπνικά (χρηματοδότηση εκστρατείας ενημέρωσης από τον κλάδο)
Αναζήτηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, π.χ. Hercule III, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν συγκεκριμένες δράσεις ενάντια στο παράνομο εμπόριο καπνικών, π.χ. η αγορά των σταθερών και κινητών X-ray scanners,
Υιοθέτηση της ψηφιακής σήμανσης Codentify των πακέτων, προκειμένου να επιτευχθεί η ιχνηλασιμότητα των προϊόντων παράλληλα με τις σημερινές χάρτινες ταινίες.

Όσον αφορά στο τελευταίο σημείο, οι τέσσερις εταιρίες έχουν διατυπώσει την πρόθεσή τους να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη και πιστοποίηση από ανεξάρτητο φορέα ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προϊόντων καπνού, που θα περιλαμβάνει και σύστημα ψηφιακής σήμανσης και ιχνηλασιμότητας των προϊόντων αυτών, παράλληλα με τις υπάρχουσες φορολογικές ταινίες, και θα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις πρόνοιες της πρόσφατης ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα καπνικά προϊόντα.

Πώς μπορείς να αναγνωρίσεις τα παράνομα προϊόντα καπνού;
Τα παρακάτω προϊόντα είναι παράνομα. Μην κάνεις το λάθος να πιστεύεις ότι είναι νόμιμα.

Συχνές ερωτήσεις
1. Τι ακριβώς είναι το παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού;
Τα παράνομα τσιγάρα εισέρχονται ή πωλούνται σε μια αγορά κατά παράβαση των φορολογικών νόμων, των τελωνειακών νόμων και άλλων ρυθμίσεων, π.χ. χωρίς καταβολή εισαγωγικών δασμών, ειδικών φόρων κατανάλωσης ή ΦΠΑ, και χωρίς να συμμορφώνονται με τις ισχύουσες ρυθμίσεις. Τα παράνομα τσιγάρα μπορεί να είναι γνήσια προϊόντα που παράγονται από τον κύριο ενός εμπορικού σήματος, ή φέρουν την άδειά του, και πωλούνται χωρίς να έχουν καταβληθεί οι προβλεπόμενοι φόροι. Μπορεί επίσης να είναι παραποιημένα τσιγάρα, δηλαδή πλαστά που έχουν κατασκευαστεί χωρίς την άδεια του κυρίου του εμπορικού σήματος.

2. Ποιο είναι το μέγεθος αυτού του προβλήματος;
Σύμφωνα με την έρευνα EPS της ACNielsen, στην Ελλάδα, το παράνομο εμπόριο τσιγάρων τον Σεπτέμβριο του 2013 έφτασε στο 19,5% από 13,4% το 2012. Καταναλώθηκαν 4,4 δισεκατομμύρια παράνομα τσιγάρα (αύξηση κατά 340% σε σχέση με το 2009 που ήταν 1 δισ. παράνομα τσιγάρα) ενώ το κράτος υπολογίζεται ότι έχασε 600 εκ. ευρώ (στοιχεία ΙΟΒΕ 2013) από διαφυγόντα έσοδα από Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και ΦΠΑ.

Παγκοσμίως διακινούνται παράνομα 600 δισ. τσιγάρα. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο 11% της παγκόσμιας κατανάλωσης τσιγάρων και υπολογίζεται ότι στερεί από τα δημόσια ταμεία 40-50 δισ. δολάρια σε διαφυγόντες δασμούς και φόρους. Αν βάζαμε τα τσιγάρα αυτά το ένα μετά το άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε τον κύκλο της γης 10.000 φορές!

3. Γιατί με αφορά πραγματικά το παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού;
Το παράνομο εμπόριο τσιγάρων και χύμα καπνού μάς αφορά όλους γιατί
στερεί €600 εκατ. από το κράτος (στοιχεία ΙΟΒΕ 2013) που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την καταβολή μισθών, συντάξεων και επιδομάτων.
τροφοδοτεί με περισσότερα €200 εκατ. εγκληματικές οργανώσεις που ασχολούνται με το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων καθώς και την εμπορία ανθρώπων.
απειλεί 50.000 θέσεις εργασίας και οδηγεί τους ιδιοκτήτες περιπτέρων και ψιλικών στο κλείσιμο των επιχειρήσεών τους και στην απώλεια εισοδήματος για τους ίδιους και τους υπαλλήλους τους.
κρύβει κινδύνους, καθώς κατά την παραγωγή των παράνομων προϊόντων δεν πραγματοποιείται κανένας ποιοτικός έλεγχος. Στο περιεχόμενό τους έχουν ανιχνευθεί βαρέα μέταλλα, απορρίμματα καπνού, ξένες ύλες όπως τρίχες ζώων, φτερά και κομμάτια πλαστικού και χημικά πρόσθετα αγνώστου σύστασης και προέλευσης.
καθιστά την πρόσβαση των ανηλίκων στα τσιγάρα εύκολη αφού δεν υπόκειται σε κανέναν έλεγχο.

4. Πώς μπορώ να διακρίνω ένα νόμιμο από ένα παράνομο πακέτο τσιγάρων;
Εκτός από την εξαιρετικά χαμηλή τιμή, άλλα σημάδια που μπορείτε να προσέξετε είναι:
Προειδοποιήσεις υγείας σε άλλη γλώσσα
Θολές ή σκιασμένες προειδοποιήσεις υγείας
Παραποιημένο το λογότυπο της μάρκας
Μάρκες οι οποίες δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά και δεν πωλούνται στα νόμιμα σημεία πώλησης
Κακή ποιότητα στην εκτύπωση της μάρκας πάνω στα τσιγάρα

5. Γιατί τα παράνομα τσιγάρα είναι πιο επικίνδυνα από τα νόμιμα προϊόντα καπνού;
Τα προϊόντα καπνού, συμπεριλαμβανομένων των τσιγάρων, είναι επικίνδυνα και εθιστικά. Υπάρχουν εμπεριστατωμένα ιατρικά και επιστημονικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το κάπνισμα του τσιγάρου προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα, καρδιακές παθήσεις, εμφύσημα και άλλες σοβαρές ασθένειες.

Ωστόσο, τα νόμιμα προϊόντα καπνού παράγονται σε πλήρως ελεγχόμενο περιβάλλον, με αυστηρές προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας και συνεχείς ελέγχους όσον αφορά την ποιότητά τους. Οι νόμιμες καπνοβιομηχανίες στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, υποβάλλουν ετησίως στις αρμόδιες κρατικές αρχές τον πλήρη κατάλογο με τα συστατικά που περιέχουν τα προϊόντα τους.

Αντιθέτως, τα παράνομα προϊόντα καπνού δεν υπόκεινται σε κανέναν ποιοτικό έλεγχο και κατά την παραγωγή τους δεν τηρούνται στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής. Σύμφωνα με εργαστηριακές αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους, στο περιεχόμενό τους έχουν ανιχνευθεί βαρέα μέταλλα, απορρίμματα καπνού, ξένες ύλες όπως τρίχες ζώων, φτερά και κομμάτια πλαστικού και χημικά πρόσθετα αγνώστου σύστασης και προέλευσης.

6. Από πού προέρχονται τα παράνομα τσιγάρα;
Κυριότερες χώρες προέλευσης των παράνομων τσιγάρων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι η Κίνα, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Πακιστάν, η Τυνησία και η Αλγερία.

7. Πού πωλούνται συνήθως παράνομα τσιγάρα;
Παράνομα τσιγάρα και χύμα καπνός πωλούνται συνήθως στο δρόμο, σε λαϊκές αγορές και μέσω του διαδικτύου.

8. Γιατί να μην προτιμήσω τα παράνομα προϊόντα καπνού εφόσον είναι φθηνότερα;
Είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει κανείς να προτιμά τα νόμιμα προϊόντα. Μπορείτε να ανατρέξετε στην ενότητα «Οι συνέπειες του παράνομου εμπορίου» για μια συνοπτική παρουσίασή τους.

9. Ποιες είναι οι νομικές συνέπειες για αυτούς που εμπορεύονται παράνομα τσιγάρα;
Φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών
Φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους σε περίπτωση υποτροπής
Κάθειρξη άνω των πέντε ετών σε περίπτωση που οι διαφυγόντες φόροι ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ

10. Ποιες είναι οι νομικές συνέπειες για αυτούς που αγοράζουν παράνομα τσιγάρα;
Φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος. Σε περίπτωση ευτελούς αξίας, φυλάκιση ως 6 μήνες ενώ απαιτείται και έγκληση.

11. Με ποιον τρόπο συνδέεται το παράνομο εμπόριο τσιγάρων με το οργανωμένο έγκλημα;
Η σύνδεση του παράνομου εμπορίου καπνού με το οργανωμένο έγκλημα τεκμηριώνεται από τις διωκτικές Αρχές αλλά και από την ευρεία κάλυψη του θέματος από τα μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της EUROPOL, «ομάδες οργανωμένου εγκλήματος που εδρεύουν στην Ε.Ε. συμμετέχουν ενεργά όλο και περισσότερο στο λαθρεμπόριο τσιγάρων, το οποίο θεωρείται μία ελκυστική εναλλακτική λύση έναντι της διακίνησης ναρκωτικών, λόγω των μικρότερων ποινών και των μεγάλων κερδών».

Το παράνομο εμπόριο καπνού αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα και απαιτεί διακρατική συνεργασία ανάμεσα στις κυβερνήσεις και στις διωκτικές Αρχές, έτσι ώστε να ανιχνευθούν αυτά τα δίκτυα και να έρθουν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

12. Πού μπορώ να απευθυνθώ αν εντοπίσω σχετική παράνομη δραστηριότητα;
Μπορείτε να καλέσετε στη γραμμή καταγγελιών του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος 1517 ή να στείλετε email στο kataggelies@sdoe.gr

13. Εάν μεταφέρω αφορολόγητα προϊόντα καπνού στην χώρα μου παραβιάζω κάποιο νόμο;

Πρέπει να ενημερώνεστε για την ποσότητα αφορολόγητων προϊόντων που επιτρέπεται να μεταφέρετε από μία χώρα σε άλλη.

14. Γιατί είναι ευκολότερη η πρόσβαση των νέων στα παράνομα προϊόντα καπνού;
Η διακίνηση των παράνομων τσιγάρων και του παράνομου χύμα καπνού δεν γίνεται από τα νόμιμα σημεία πώλησης και επομένως είναι χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο ως προς την ηλικία του αγοραστή όπως προβλέπει ο νόμος.


Ανάλαβε δράση
Μην αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να κάνεις κάτι για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου! Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εμπλακείς ενεργά:

Ενημερώσου
Μπες στο www.oxistaparanomatsigara.gr και ενημερώσου για όλες τις πτυχές του προβλήματος. Συνειδητοποίησε ότι αγοράζοντας παράνομα προϊόντα καπνού από φαινομενικά ακίνδυνους εμπόρους στηρίζεις και χρηματοδοτείς εγκληματικές οργανώσεις συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της εγκληματικότητας στη γειτονιά σου.

Μοιράσου το

Μίλησε στην οικογένειά σου και στους φίλους σου για αυτό και βοήθησέ τους να καταλάβουν.

Κατάγγειλε
Εάν εντοπίσεις σχετική παράνομη δραστηριότητα κάλεσε αμέσως το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στο 1517, κατάγγειλέ την, εάν επιθυμείς ακόμη και ανώνυμα, και…

Προστάτεψε εσένα, την οικογένεια και τους φίλους σου!
Κάθε φορά που κάποιος σου προτείνει στο δρόμο «μια πιο φθηνή, έξυπνη λύση» απλώς πες ΟΧΙ και εμπιστεύψου τα νόμιμα σημεία πώλησης.

Γίνε σύμμαχός μας στον αγώνα κατά των παράνομων τσιγάρων και του παράνομου χύμα καπνού.


ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ
ΚΑΝΕ LIKE στη Νέα μας σελίδα στο facebook: https://www.facebook.com/pages/Vatolakkiotis-Grevena/941118509255297 Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: