ΣΙΝΕ

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Προτάσεις για έργα / δράσεις στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της κοινοπραξίας του ΤΑΡ.

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Συνάντηση με Αναπληρωτή Υπ.Α.Α.Τ. κ. Ευάγγελο Αποστόλου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου πραγματοποίησε το... Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων στην Αθήνα στις 2 Μαρτίου 2015. Στη συνάντηση συμμετείχε ο κ. Θεόδωρος Σιόγκας με τη διπλή του ιδιότητα, ως Αντιπρόεδρος της Π.Ο.Σ.Γ. και Πρόεδρος του Περιφερειακού Παραρτήματος ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Δυτικής Μακεδονίας

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνάντησης, η οποία έγινε σε άριστο κλίμα συνεργασίας και αμοιβαίας συνεννόησης, συζητήθηκαν μεταξύ των άλλων τα εξής:

· Η ανάγκη για την στελέχωση όλων των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών και η πλήρωση όλων των κενών οργανικών θέσεων.

· Η επαναλειτουργία της λίστας συμβασιούχων σε ΕΛ.Γ.Α. και Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. για την αποτελεσματικότερη, χωρίς διακρίσεις απασχόληση των συναδέλφων.

· Η επανεργοποίησης της ‘Πρακτικής Άσκησης Γεωπόνων’’ με απασχόληση για 12 μήνες σε υπηρεσίες του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είτε στους Γεωτεχνικούς φορείς που εποπτεύονται από το συγκεκριμένο Υπουργείο.

· Τα προβλήματα στην υλοποίηση και στην απορρόφηση των κονδυλίων του Π.Α.Α. 2007 - 2013

· Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη νέα Κ.Α.Π. όπως για παράδειγμα η εσφαλμένη επιλογή να συμπεριλαμβάνεται στους «Ενεργούς Γεωργούς», όπως ορίζεται στον Εθνικό Φάκελο της χώρας μας για την Κ.Α.Π., κάποιος ο οποίος αφήνει ακαλλιέργητο το 50% της γης του.

· Οι προτάσεις για τη χορήγηση δικαιωμάτων και η δημιουργία πραγματικά ενεργών γεωργών.

· Οι πρακτικές δυσκολίες στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής καταγραφής και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης γεωργικών φαρμάκων, εξαιτίας κυρίως των ελλιπών εγκρίσεων σε συγκεκριμένες καλλιέργειες. Οι δυσκολίες σε θέματα πώλησης σκευασμάτων ερασιτεχνικής χρήσης καθώς και πρακτικά θέματα που σχετίζονται με την ελληνική φυτοπροστασία στην καθημερινή τους εφαρμογή και απαιτούν επίλυση

· Η αναγκαιότητα της υπογραφής των Γεωτεχνικών μελετητών στα Μέτρα και τις δράσεις του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 για την διασφάλιση τόσο της ορθότητας των μελετών όσο και της απόδοσης των ανάλογων φοροδοτικών εισφορών.

· Η σπουδαιότητα του θεσμού των «Συμβουλευτικών Υπηρεσιών στην Αγροτική Εκμετάλλευση» κατά την εφαρμογή της Νέας Κ.Α.Π., ως του βασικού υποστηρικτικού μηχανισμού της πρωτογενούς παραγωγής.

Επιπλέον για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος Δυτικής Μακεδονίας, τέθηκαν υπ’ όψη του κ. Υπουργού ορισμένα, με καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα της περιοχής όπως:

· Η υποστελέχωση των Περιφερειακών Γεωτεχνικών Υπηρεσιών.

· Οι προοπτικές εκμετάλλευσης εναλλακτικών μορφών ενέργειας στην αγροτική παραγωγή και οι ευκαιρίες που δημιουργούνται από τη διέλευση του αγωγού ΤΑΡ προς αυτή την κατεύθυνση.

· Η ανάγκη για αξιοποίηση των απαλλοτριωμένων εκτάσεων από τη Δ.Ε.Η. για καλλιέργεια, μετά από την αποκατάστασή και επαναπόδοσή τους για χρήση στην τοπική κοινωνία.

Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής
ΓΕΩΤ.Ε.Ε. / Παρ. Δυτ. Μακεδονίας 
Θεόδωρος Γ. Σιόγκας

Προτάσεις για έργα / δράσεις στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της κοινοπραξίας του ΤΑΡ.
Σας αποστέλλουμε τις προτάσεις του Περιφερειακού Παραρτήματος Δυτικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για έργα και δράσεις στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της κοινοπραξίας του ΤΑΡ.

Οι προτάσεις στοχεύουν στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, μέσω της διαφοροποίησης της παραγωγικής διαδικασίας, της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, της εισαγωγής και χρήσης καινοτόμων τεχνολογιών, της σύνδεσης της έρευνας με την παραγωγή, της αξιοποίησης του επιστημονικού δυναμικού της περιοχής και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος και ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων. Συνοψίζονται δε στις εξής:

1) ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ – ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

2) ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

3) ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

4) ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΜΕΝΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΒΑΡΙΚΟΥ 250 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ

5) ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΞ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΤΑΡ

6) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

7) ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ & ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ – ΜΕΛΕΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ

8) ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΤΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - Integrated Pest Management (IPM)

9) ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ & ΥΠΟΛΕΚΑΝΩΝ ΤΗΣ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ

10) ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ Rhizoctonia Crocorum (ΧΑΣΙΜΟ) ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΚΡΟΚΟΥ

Η χρηματοδότηση έργων και δράσεων στο πλαίσιο της Ε.Κ.Ε. – ΤΑΡ θεωρούμε ότι αποτελεί μια εξόχως σημαντική διαδικασία, που δημιουργεί πλήθος ευκαιριών για την περιοχή.

Σημειώνουμε ωστόσο ότι, δεδομένων των περιορισμών και της επικινδυνότητας που δημιουργεί η διέλευση του αγωγού από τα εδάφη της Περιφέρειας, η άπαξ χρηματοδότηση έργων και δράσεων από την κοινοπραξία ΤΑΡ κρίνεται μη ικανοποιητική. Η σταθερή κατ’ έτος παροχή αντισταθμιστικών ωφελημάτων, προς τους πολίτες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, επιβάλλεται να αποτελέσει αντικείμενο ουσιαστικής μελλοντικής διεκδίκησης από την πλευρά μας.

Στην κατεύθυνση αυτή, αλλά και για κάθε διευκρίνιση ή συνεργασία επί των λεπτομερειών υλοποίησης των προτεινόμενων δράσεων, είμαστε στη διάθεσή σας.




Οι προτάσεις και τα έργα αναλυτικά ΕΔΩ





Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.

ΓΕΩΤ.Ε.Ε. / Π.Δ.Μ.

Θεόδωρος Γ. Σιόγκας

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

ΚΑΝΕ LIKE στη Νέα μας σελίδα στο facebook: https://www.facebook.com/pages/Vatolakkiotis-Grevena/941118509255297
 Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: