ΣΙΝΕ

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Πόσα δισεκατομμύρια ευρώ έχουν κρυμμένα οι Έλληνες… κάτω από το στρώμα;

-Το ποσό φθάνει τα 5,4 δισ. ευρώ σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
-Το 2012 είχε ξεπεράσει τα 17 δισ. ευρώ!


Στοιχεία για τα ευρώ που κρατούν οι Έλληνες… κάτω από το στρώμα έδωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος. Το ποσό αυτό έφθασε τον Ιανουάριο στα 5,4 δισ. ευρώ, αλλά… υπήρξαν και χειρότερες εποχές: το 2012, όταν οι φόβοι για έξοδο από το ευρώ είχαν κορυφωθεί, οι Έλληνες είχαν κρύψει πάνω από 17 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με επιμέρους στοιχεία της ανακοίνωσης της ΤτΕ για το ισοζύγιο πληρωμών,στην Ελλάδα κυκλοφορούν τραπεζογραμμάτια αξίας 5,4 δισ. ευρώ πάνω από την ποσόστωση συμμετοχής που έχει η ΤτΕ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Κάθε κεντρική τράπεζα του Ευρωσυστήματος, ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής της στο κεφάλαιο της ΕΚΤ -το οποίο συνδέεται, με τη σειρά του, με τη συμμετοχή της χώρας στο ΑΕΠ της ευρωζώνης- έχει δικαίωμα για αντίστοιχη κυκλοφορία τραπεζογραμματίων στη χώρα της.

Η υπέρβαση αυτής της ποσόστωσης κατά 5,4 δισ. ευρώ προκύπτει από την αυξημένη ζήτηση τραπεζογραμματίων, τα οποία αποθησαυρίζονται, δηλαδή δεν αξιοποιούνται για τις ανάγκες καθημερινών συναλλαγών.

Σε περιόδους ανασφάλειας, η υπέρβαση της ποσόστωσης… χτυπάει κόκκινο.Είναι χαρακτηριστικό ότι, στις αρχές του καλοκαιριού του 2012, το ποσό είχε ξεπεράσει τα 17 δισ. ευρώ, δηλαδή στα στρώματα των Ελλήνων είχε κρυφθεί ποσό που αντιστοιχούσε σχεδόν στο 10% του ΑΕΠ της χώρας!

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία της ΤτΕ, τον Ιανουάριο έφυγαν στο εξωτερικό 4,1 δισ. ευρώ για καταθέσεις και repos. Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας ήταν, πάντως, αυξημένα, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2014, σε 5,9 δισ. ευρώ, έναντι 4,6 δισ. ευρώ.

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ


ΚΑΝΕ LIKE στη Νέα μας σελίδα στο facebook: https://www.facebook.com/pages/Vatolakkiotis-Grevena
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: