ΣΙΝΕ

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Υγρός τάφος για εκατοντάδες μετανάστες η Μεσόγειος - Τρία ναυάγια σε 24 ώρες

Πάνω από 900 οι νεκροί από το ναυάγιο- Είχαν κλειδωμένους τους μετανάστες στο αμπάρι!

Συγκλονισμένη παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μεσόγειο, καθώς μέσα... σε 24 μόλις ώρες σημειώθηκαν τρία ναυάγια με εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες.

Οι αρχές συνεχίζουν εντατικά τις έρευνες για την εξεύρεση επιζώντωνωστόσο μέχρι στιγμής πέραν πτωμάτων δεν έχει βρεθεί κάποιος ζωντανός...

Οι επιζώντες έχουν μεταφερθεί στην Κατάνια της Ιταλίας και οι μαρτυρίες τους είναι συγκλονιστικές.


Οι ίδιοι ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων τουλάχιστον στα 900 άτομα μεταξύ των οποίων 200 γυναίκες και περίπου 50 παιδιά.
Με τις έρευνες νότια της Λαμπεντούζα για τον εντοπισμό μεταναστών να είναι ακόμη σε εξέλιξη, ένα νέο ναυάγιο σημειώθηκε σήμερα στα ανοικτά της Ρόδου, ενώ ακόμη ένα πλοιάριο στη Μεσόγειο εξέπεμψε σήμα κινδύνου.
Πάνω από 900 οι νεκροί από το ναυάγιο- Είχαν κλειδωμένους τους μετανάστες στο αμπάρι!
Πάνω από 900 οι νεκροί στη Λαμπεντούζα
Για τουλάχιστον 900 νεκρούς κάνουν λόγο τα νεώτερα στοιχεία από την τραγωδία νότια της Λαμπεντούζα.

Μέχρι στιγμής οι διασωθέντες είναι μόλις 50 άνθρωποι ενώ φόβοι εκφράζονται για μεγαλύτερο αριθμό επιβαινόντων στο πλοιάριο 30 μέτρων αντί των 700 που αρχικά είχε ανακοινωθεί.


Οι αρχές συνεχίζουν εντατικά τις έρευνες για την ανεύρεση επιζώντων, ωστόσο μέχρι στιγμής πέραν πτωμάτων δεν έχει βρεθεί κάποιος ζωντανός...

Οι επιζώντες έχουν μεταφερθεί στην Κατάνια της Ιταλίας και οι μαρτυρίες τους είναι συγκλονιστικές, ενώ οι ίδιοι ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε 900, μεταξύ των οποίων 200 γυναίκες και περίπου 50 παιδιά.


Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA στην κατάθεσή του στον Εισαγγελέα, μετανάστης, που κατάγεται από το Μπαγκλαντές, είπε ότι οι δουλέμποροι κρατούσαν κλειδωμένους στο αμπάρι του πλοίου εκατοντάδες από τους μετανάστες, με αποτέλεσμα, όταν αυτό βυθίστηκε να τους παρέσυρε μαζί του στο βυθό...

Σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Καρλότα Σάμι τόνισε πως αν οι αριθμοί αυτοί επιβεβαιωθούν, θα είναι «η χειρότερη εκατόμβη που υπήρξε ποτέ στη Μεσόγειο».

Εικόνες σοκ από τη Ρόδο

Συγκλονίζουν οι εικόνες με το νέο ναυάγιο με μετανάστες ανοικτά της Ρόδου.


Το πλοιάριο, σύμφωνα με τη rodiaki.gr, προσέγγισε το πρωί μια από τις πιο κεντρικές παραλίες της Ρόδου μεταφέροντας περισσότερους από 100 μετανάστες και στη συνέχεια ναυάγησε σε βραχώδη περιοχή, σε απόσταση μόλις 50 μέτρων από την ακτή.

Μέχρι στιγμής, οι νεκροί ανέρχονται σε τρεις, ωστόσο εκφράζονται φόβοι για περισσότερους.

Νέο «SOS» από τη Μεσόγειο
Σήμα κινδύνου εξέπεμψε σήμερα το μεσημέρι ένα πλοιάριο, που μεταφέρει μεταναστές, κοντά στην Ιταλία.

Πιο συγκεκριμένα, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι έλαβε έκκληση για βοήθεια από έναν άνθρωπο που βρίσκεται σε ένα πλοιάριο, στο οποίο επιβαίνουν περισσότεροι από 300 μετανάστες.


«Ο ΔΟΜ στη Ρώμη μόλις έλαβε μια έκκληση για βοήθεια από ένα πλοίο που βρίσκεται στα διεθνή ύδατα. Υπάρχουν τρία πλοία. Ο άνθρωπος που έκανε την έκκληση δήλωσε ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι επιβαίνουν στο πλοίο του, το οποίο βυθίζεται», πρόσθεσε ο διεθνής οργανισμός.


Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 20 νεκρούς, ενώ στο σημείο καταφθάνουν πλοία της ιταλικής ακτοφυλακής και του ιταλικού πολεμικού ναυτικού.

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ δεσμεύτηκαν να κάνουν περισσότερα

Συνεδριάζουν σήμερα στο Λουξεμβούργο σε έκτακτη Σύνοδο οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη σκιά των ναυαγίων, που κόστισαν τη ζωή σε εκατοντάδες μετανάστες.


Οι υπουργοί δεσμεύτηκαν να σταματήσουν τους θανάτους προσφύγων στη Μεσόγειο αυξάνοντας τις διασώσεις και συλλαμβάνοντας τους διακινητές.


«Αυτό που διακυβεύεται είναι η φήμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να έχουμε μια ευρωπαϊκή κατάσταση έκτακτης ανάγκης και μια ιταλική απάντηση».


Κατά την έναρξη της Συνόδου, οι υπουργοί Εξωτερικών τήρησαν ενός λεπτού σιγή, ενώ στη συνέχεια πρόκειται να συμμετάσχουν και οι υπουργοί Εσωτερικών για μία έκτακτη συζήτηση της προσφυγικής κρίσης.


Από την πλευρά της, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, η ιταλίδα Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε πως είναι αποφασισμένη να οικοδομήσει μια «κοινή αίσθηση ευθύνης» για την αντιμετώπιση της κρίσης και πως οι ηγέτες της ΕΕ μελετούν το ενδεχόμενο της σύγκλησης μίας έκτακτης συνόδου κορυφής αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες.


Είναι «ηθικό καθήκον» της Ευρωπαϊκής Ένωσης «να εστιάσει την ευθύνη μας ως Ευρωπαίων στο να εμποδίσουμε αυτού του είδους τις τραγωδίες να επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά», είπε η Μογκερίνι.


«Θα πρέπει να οικοδομήσουμε μια αίσθηση κοινής ευρωπαϊκής ευθύνης… γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία εύκολη λύση, καμία μαγική λύση», τόνισε.


Καθ΄οδόν προς τη σύνοδο του Λουξεμβούργου, οι λύσεις που προτάθηκαν από διάφορους υπουργούς περιελάμβαναν μια έκκληση από τη Βρετανία για την εξάρθρωση των διακινητών στη Βόρεια Αφρική, οι οποίοι απαιτούν χιλιάδες δολάρια για να φορτώσουν ανθρώπους πάνω σε πλαστικές λέμβους και ψαροκάικα.


Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Αρλέμ Ντεζίρ, δήλωσε πως η επιχείρηση «Τρίτων» για την προστασία των συνόρων, η οποία αντικατάστησε πέρυσι μια πιο συνεκτική ιταλική επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, τη «Μάρε Νόστρουμ», δεν είναι αρκετή και η εμβέλειά της είναι πολύ περιορισμένη.


Η επιχείρηση «Τρίτων» ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2014 με επτά σκάφη, δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο – πολύ μικρότερη από τη «Μάρε Νόστρουμ», η οποία είχε πολύ μεγαλύτερες ικανότητες διάσωσης σε αέρα και θάλασσα, χρησιμοποιώντας ραντάρ, αεροσκάφη και μη επανδρωμένα, τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα. Ο μηνιαίος προϋπολογισμός της «Τρίτων» ανέρχεται στα 2,9 εκατομμύρια ευρώ, δηλ. στο ένα τρίτο της «Νόστρουμ».


Η Ιταλία θέλει η Αίγυπτος και η Τυνησία να διαδραματίσουν έναν ρόλο στη διάσωση προσφυγικών σκαφών στη Μεσόγειο. Από τη στιγμή που οι πρόσφυγες θα απομακρύνονται από τη θάλασσα από τους Αιγύπτιους ή τους Τυνήσιους, θα μπορούν να μεταφέρονται σε λιμάνια της βόρειας Αφρικής.


newpost.gr


ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ


ΚΑΝΕ LIKE στη Νέα μας σελίδα στο facebook: https://www.facebook.com/pages/Vatolakkiotis-Grevena
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: