ΣΙΝΕ

Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ!

Η μεγάλη Πέμπτη είναι μία μέρα κατά την οποία ξεκινούν τα πασχαλινά έθιμα. Το παραδοσιακό πασχαλινό τσουρέκι ετοιμάζεται την Μεγάλη Πέμπτη και δίνει στο σπίτι μια υπέροχη μυρωδιά!


Το Πάσχα η σημασία του είναι και συμβολική, αφού παραπέμπει στην Ανάσταση του Χριστού, με το αλεύρι που ζωντανεύει και γίνεται ψωμί -στο παρελθόν έβαζαν κομμάτια τσουρεκιού και πάνω στους τάφους.


Προετοιμασία: 45 λεπτά και άλλη μιάμιση περίπου ώρα τα υπόλοιπα. Η συνταγή βγάζει 6 κανονικά τσουρέκια σε 1 ψήσιμο στο φούρνο με αέρα σε 2 ταψιά. Κάθε ταψί χωράει max. 3 τσουρέκια στο πλάτος. Αν τα θέλετε μεγαλύτερα, θα κάνετε 2/ταψί και θα τα τοποθετήσετε κατά μήκος. Αν ακολουθήσετε τα βήματα της συνταγής, θα διαπιστώσετε πως δεν είναι και τόσο δύσκολη.


Υλικά (για 6 τσουρέκια)

1 κιλό αλεύρι και λίγο ακόμη (περί το 1 φλ.)
250 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλ. γάλα χλιαρό προς ζεστό (να αντέχει το δάχτυλο)
75-80 γραμ. μαγιά φρέσκια
400 γραμ. ζάχαρη
5 αβγά
2 κ.σ. μαστίχα κοπανισμένη
1 κ.σ. μαχλέπι (κοφτή)
1 κ.γ. αλάτι (κοφτό)
2 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
4 κουτάκια βανίλια σκόνη (τα κόκκινα)
80 γραμ. ολόκληρα αμύγδαλα πολύ χοντροκοκομμένα (σπάστε ελαφρώς στο γουδί ή κόψτε τα στο χέρι)
1 κρόκο αβγού ελαφρά χτυπημένο με 2 κ.σ. νερό
6 κόκκινα αβγά για το τέλος


Προθερμαίνετε το φούρνο στους 50 βαθμούς C.


Ετοιμάζετε τη ζύμη: Ρίχνετε τη μαγιά σε μπολ με το γάλα και ανακατεύετε να διαλυθεί.


Σε μεγάλο μπολ (ή λεκάνη αν κάνετε μεγαλύτερη ποσότητα) βάζετε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ για 5 λεπτά περίπου, να ενωθούν καλά. Αρχίζετε να προσθέτετε ένα-ένα τα αυγά, χτυπώντας πάντα στη μεγάλη ταχύτητα μέχρι το μείγμα να έχει ενιαία υφή και να έχει φουσκώσει (10 λεπτά).


Σε άλλο μεγάλο μπολ κοσκινίζετε το μισό αλεύρι και προσθέτετε τη μαστίχα, το μαχλέπι, το αλάτι, τη βανίλια και το ξύσμα. Ανακατεύετε καλά με σπάτουλα, κάνετε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνετε το γάλα με τη μαγιά. Χρησιμοποιείτε το μίξερ με τους αναδευτήρες της ζύμης για να ενώσετε όλα τα υλικά του μπολ, μέχρι απλώς να αποτελούν ζύμη (2-3 λεπτά). Τη συγκεντρώνετε, σκεπάζετε το μπολ με πετσέτα και το βάζετε στο φούρνο των 50 βαθμών C για 15 λεπτά.


Βγάζετε τη ζύμη και προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι και το μείγμα των αβγών με το βούτυρο και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας για λίγο με τα εξαρτήματα της ζύμης και μετά με το χέρι, προσθέτοντας αν χρειάζεται λίγο αλεύρι, μέχρι να έχετε μια μαλακή ελαστική ζύμη που στο τσακ να ξεκολλάει απ' τα τοιχώματα.


Σημείωση: Ανάλογα με το μέγεθος των αυγών, η ποσότητα του αλευριού που μπορεί να προστεθεί σ' αυτό το σημείο φτάνει και το 1 φλ. Η ζύμη βγαίνει πολύ μαλακή. Καθαρίστε τα χέρια σας και βάλτε τους αλεύρι για να την χειριστείτε και να την ελέγξετε.


Μόλις αρχίζει να ξεκολλάει, πασπαλίστε το πάνω μέρος της ζύμης με αλεύρι, αλευρώστε και μια επιφάνεια εργασίας και αδειάστε την πάνω της συγκεντρωμένη. Με μαχαίρι χωρίστε την ζύμη στα 6 και πάντα με αλευρωμένα χέρια, πάρτε κάθε έκτο, κάντε το περίπου μπάλα και βάλτε το σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο (3 μπάλες ανά ταψί αραιοβαλμένες). Βάλτε τα 2 ταψιά στο φούρνο (50 βαθμοί C) για 20 λεπτά.



Κάνετε τα τσουρέκια: 

Παίρνετε κάθε κομμάτι ζύμης και σε αλευρωμένη επιφάνεια το ανοίγετε σαν χοντρή γραμμή με τα χέρια. Κάνετε διπλές ή τριπλές πλεξούδες ή δίνετε άλλο σχήμα ανάλογα με την έμπνευσή σας. Μεταφέρετε με προσοχή σε ταψί και προσθέτετε πιέζοντας το κόκκινο αβγό στη μία άκρη. Αλείφετε με πινέλο τα τελειωμένα τσουρέκια με τον χτυπημένο με το νερό κρόκο και προσθέτετε πάνω τους τα χοντροκομμένα αμύγδαλα. Αφήνετε έτσι να περιμένουν 35-45 λεπτά. Σ' αυτό το διάστημα τα τσουρέκια θα φουσκώσουν πάλι.

Σημείωση: Αν τα κάνετε σε κρύα εποχή (π.χ. χειμώνα) βάλτε πάλι σε φούρνο 50 βαθμών C.


Ανεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 175-180 βαθμούς C με αέρα.


Ψήσιμο: Τοποθετείτε τα δυο ταψιά με τα τσουρέκια στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε για 45-50 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο, αντιμεταθέτοντάς τα στα 25 λεπτά (μέση του χρόνου περίπου). Έχετε δε γενικά το νου σας μετά τα 40 λεπτά ώστε λόγω και του αέρα να μην αρπάξουν.

Βγάλτε τα και βάλτε τα (προσοχή καίνε και σπάνε σχετικά εύκολα) σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς. Τυλίξτε τα σε πάνινη πετσέτα ή διατηρείστε τα για αρκετές μέρες (αν φυσικά μείνουν) κλεισμένα σε διαφανή μεμβράνη.

Ελάτε να φτιάξουμε τσουρέκια
Ας δούμε αναλυτικά κάποια πράγματα για την παρασκευή των τσουρεκιών.
Αλεύρι: Χρησιμοποιούμε πάντα αλεύρι για τσουρέκια, ένα μίγμα δυνατού αλεύρου που δημιουργεί ελαστική και αφράτη ζύμη.
Μαγιά: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε ξερή είτε νωπή (ένα φακελάκι των 7 γρ. ξηρή μαγιά αντιστοιχεί περίπου σε 25 γρ. φρέσκια μαγιά) αλλά προσοχή, το καυτό καταστρέφει τη μαγιά ενώ το παγωμένο δεν την αφήνει να δουλέψει.  Η ιδανική θερμοκρασία είναι 42oC και αν δεν έχετε θερμόμετρο μην ανησυχείτε, υπάρχει κόλπο!  Βάζουμε το δάχτυλο μας μέσα στο νερό (ή το γάλα) και αν αντέξουμε μετρώντας μέχρι το 10 τότε είναι εντάξει! (προσέξτε μόνο μη πάθετε κανένα έγκαυμα!)
Προζύμι: Για να φτιάξουμε το προζύμι βάζουμε σε ένα μπολ νερό ή γάλα (όπως είπαμε πιο πάνω να είναι στους 42oC) και ρίχνουμε μέσα τη μαγιά μαζί με λίγο αλεύρι. Το σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε σε μέρος ζεστό μέχρι να φουσκώσει.
Αρωματικά: Χρησιμοποιούμε μαχλέπι, μαστίχα, κακουλέ και αν θέλουμε ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού, όχι όλα μαζί αλλά συνδυάζοντας τα αρώματα που μας αρέσουν.
Βούτυρο: Κάποιοι βάζουν το βούτυρο μαζί με τα άλλα υλικά και τα ζυμώνουν όλα μαζί και άλλοι το αφήνουν τελευταίο. Δηλαδή αφού προσθέσουν και το αλεύρι και ζυμώσουν βουτυρώνουν τα χέρια και συνεχίζουν το ζύμωμα, η ζύμη απορροφάει το βούτυρο, ξανα-βουτυρώνουν τα χέρια, ξανα-ζυμώνουν και συνεχίζουν έτσι μέχρι να τελειώσει όλο το βούτυρο. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται οι ίνες στο τσουρέκι.  Επίσης μπορούμε να τα φτιάξουμε χωρίς καθόλου βούτυρο και να είναι νηστίσιμα!
Ζύμωμα: Το τσουρέκι δεν ζυμώνεται όπως για παράδειγμα το ψωμί. Θέλει ηρεμία, όχι ζύμωμα με μπουνιές αλλά με διπλώματα δηλαδή τραβάμε το ζυμάρι και διπλώνουμε.  Να έχετε υπόψη ότι η ζύμη πρέπει να κολλάει. Αν βάλουμε περισσότερο αλεύρι από αυτό που λέει η συνταγή θα καταλήξουμε με τσουρέκια που δεν θα είναι αφράτα.
Πλάσιμο: Μπορούμε να φτιάξουμε τσουρέκια με κοτσίδες που γίνονται με 2 έως και 6 κορδόνια! Μπορούμε να κάνουμε πλεκτές κουλούρες, να επιλέξουμε εύκολα και απλά σχέδια, να κάνουμε ανεμόμυλουςαρνάκιαδεντράκια ή να τα κάνουμε γεμιστά. Για ομοιόμορφα τσουρέκια μπορούμε να ζυγίζουμε τα κομμάτια ζύμης πριν πλάσουμε τα κορδόνια.
Φούσκωμα: Αφήνουμε τη ζύμη σε μέρος ζεστό μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Πιέζουμε με το δάχτυλο και αν δούμε ότι η ζύμη δεν επανέρθει σημαίνει ότι δεν θα φουσκώσει άλλο.
Εμφάνιση: Για να αποκτήσουν αυτό το υπέροχο γυαλιστερό χρώμα πριν τα ψήσουμε τα αλείφουμε με αυγό χτυπημένο μαζί με λίγο γάλα. Μπορούμε μετά να τα πασπαλίσουμε με αμύγδαλο ή με παπαρουνόσπορο. Αν θέλουμε να προσθέσουμε κόκκινο αυγό θα πρέπει να το κάνουμε μόλις βγάλουμε τα τσουρέκια από το φούρνο. Επειδή θα είναι ζεστά η ζύμη θα «αγκαλιάσει» το αυγό και όταν κρυώσει θα σφίξει.
Ψήσιμο: Πάντα τοποθετούμε τα τσουρέκια σε αντικολλητικό χαρτί. Προσέχουμε ώστε να μην τα παραψήσουμε γιατί μετά θα στεγνώσουν.
Διατήρηση: Μόλις κρυώσουν τα τυλίγουμε με ζελατίνα για να παραμείνουν αφράτα. Αν θέλουμε μπορούμε να τα φυλάξουμε και στη κατάψυξη.
sintagespareas.gr

βρείτε περισσότερες συνταγές για υπέροχα τσουρέκια

pandespani.com


ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ


ΚΑΝΕ LIKE στη Νέα μας σελίδα στο facebook: https://www.facebook.com/pages/Vatolakkiotis-Grevena
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: